KrFs veivalg et spørsmål om å overleve, mener Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad argumentere for hvert sitt veivalg på fylkesårsmøtet i Akershus KrF mandag. Foto: NTB scanpix.
KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad argumentere for hvert sitt veivalg på fylkesårsmøtet i Akershus KrF mandag. Foto: NTB scanpix.

Skal vi overleve som riksdekkende parti, gjør dere klokt i å følge mitt råd, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til fylkesårsmøtet i Akershus KrF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF tar fatt på innspurten mot veivalget med fylkesårsmøter i Akershus, Oslo og Vestfold mandag kveld.

Opptellingen etter valget av delegatene fra de tre fylkeslagene kan fort vise et tilstrekkelig flertall for den ene eller andre siden – men partilederen fastslår at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner før fredag.

– Vi må være klar over at dette valget vil være helt åpent fram til vi har telt opp på landsmøtet i 18-tiden fredag, sa Hareide til NTB i forkant av Akershus-møtet.

Gjennomslag

Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad argumenterte for hvert sitt veivalg før de hastet videre til fylkesårsmøtet i Oslo. Ropstad pekte på gjennomslagene med den sittende regjeringen de siste fem årene. Hareide tegnet et større bilde:

– Skal vi fortsette å være et landsdekkende parti, vil det være klokt å følge mitt råd. Dobbelt så mange av våre velgere er enige med meg, fremfor å ville gå inn i en regjering med Høyre og Frp, sa Hareide.

Les også: Hareide-alliansen mot nederlag: – Nå trenger Hareide et under

Abort

Samtidig med at valget av delegater til KrFs skjebneårsmøte er i innspurten, ble det arrangert større demonstrasjoner mot endringer i abortloven i Oslo og andre store byer.

– De har misforstått KrFs politikk, mener Hareide.

Han peker på Senterpartiet som KrFs beste venn og foretrukne samarbeidspartner i abortsaken, mens tvillingabort er blitt tillatt med Høyres Erna Solberg som statsminister og Bent Høie som helseminister.

Ropstad viste på sin side til de positive signalene som er kommet fra både Solberg og deler av Høyres stortingsgruppe.

Les også: Solid støtte til Hareides råd i Nordland

Rød vind

Akershus skal velge ni delegater til det ekstraordinære landsmøtet fredag, inkludert fylkesleder Arne Willy Dahl. På forhånd er det anslått at Akershus-delegasjonen får tre eller fire blå delegater og fem eller seks røde.

Dahl vil stemme for Hareides råd om å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp, men mener også at stortingsgruppa må få det avgjørende ordet.

– Blir det for jevnt, kan det hende at ledelsen resonnerer seg fram til at mandatet blir for spinkelt til å gå i regjeringsforhandlinger, sier Dahl til NTB.

Les også: Østfold kan sitte med KrF-nøkkelen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden