Löfven gir opp forsøket på å danne regjering

Statsminister Stefan Löfven avlegger sluttrapport til talmann Andreas Norlén om sitt oppdrag som er å danne regjering. Her på talmannens kontor. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
Statsminister Stefan Löfven avlegger sluttrapport til talmann Andreas Norlén om sitt oppdrag som er å danne regjering. Her på talmannens kontor. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sveriges fungerende statsminister Stefan Löfven gir opp forsøket på å danne regjering, opplyser han på en pressekonferanse mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to uker med sonderinger, er det klart at Löfven ikke har lyktes.

Uvissheten om hva som vil skje etter at sosialdemokraten Löfven har orientert riksdagens leder om at han ikke har funnet noen regjeringspartnere, er stor.

Löfven sitter fortsatt som statsminister etter at valget 9. september endte med at verken venstresiden eller den borgerlige Alliancen fikk nok stemmer til å danne regjering. Begge fløyene har sagt nei til å samarbeide med det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna.

For en uke siden sa Löfven at ingen av partiene hadde endret posisjoner, og at det ennå ikke hadde vært noen forhandlinger.

Talmann Andreas Norlén, som tilsvarer den norske stortingspresidenten, skal etter Löfvens orientering ha samtaler med de andre partilederne om den politiske situasjonen.

Resultatet kan bli at en ny partileder får oppdraget med å gjøre nye regjeringssonderinger.

Analytikere har pekt på at det kan bli Centerns leder Annie Lööf, og at hun muligens vil forsøke å få på plass en samlingsregjering på tvers av blokkene.

Hvis ingen partiledere lykkes, blir det nyvalg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden