Sandberg om «feilslått strategi» fra Ernas kontor: – Forverret situasjonen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Per Sandberg angrer på at han ikke tok til motmæle mot strategien fra Statsministerens kontor da det stormet i sommer. – Denne strategien forverret situasjonen, ja, den sementerte situasjonen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver han i sin nye bok, «Fremmede makter har flyttet inn», som ble sluppet mandag morgen.

– Bahareh og jeg prøvde å få fram vår versjon i Adresseavisen, på Dagsnytt 18 og i TV2. Det skulle vi ikke gjort, ifølge Statsministerens kontor. Nå tok de kontroll. De ville legge lokk på saken. For de ville ikke bidra til at det ble sådd tvil om sikkerhet og beredskap, ettersom regjeringen sto under press fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen. På den måten ble Bahareh Letnes en langt større og viktigere sak enn hun faktisk var, skriver Sandberg.

Følg boklanseringen direkte i videoen øverst i saken fra klokken 10.

Les også: Sandberg og Letnes på ny Irantur – truet med husarrest og utreiseforbud

Munnkurv

Sandberg opplever at han fikk munnkurv av Statsministerens kontor og Erna Solberg.

– Kommunikasjonsavdelingen ved Statsministerens kontor er overordnet de andre, så da de besluttet å overta styringen, måtte mitt departement bøye seg. Jeg fikk bare beskjed, men dessverre var jeg så sliten at jeg ikke orket å ta til motmæle. Bahareh og jeg hadde stått oppe i dette i flere måneder, vi hadde levd i skjul med spørsmål, trusler, dritt og lort. Så skjedde det samme i ferien vår. Jeg skjønte altfor sent at det hadde vært en gal avgjørelse å gi fra seg kontrollen, skriver han, og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Statsminister Erna Solberg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– På det tidspunktet oppfattet jeg det ikke som en munnkurv, fordi jeg hadde akseptert avgjørelsen. Nå vet jeg at det var en feil avgjørelse, det var en munnkurv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Budskapet til Erna

Sandberg skriver han normalt ville gått «ut og kjempet, stilt opp på alle intervjuer og banket inn fakta gang på gang».

– Men jeg aksepterte avgjørelsen fra Statsministerens kontor om å sitte helt stille og ikke gi uttalelser, jeg lot det skure og gå, jeg følte at det kunne være en sårt

Tidslinje i Sandberg-saken:

* 27. juli ble det kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på en privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.

* 29. juli ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes (28). Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.

* 30. juli kom Sandberg tilbake til Norge. Han fastholdt at han var i Iran på privat ferie, og at han ikke hadde politiske møter på turen. Ifølge Sandberg ble feriemålet avgjort bare 14 dager på forhånd etter at en plan om å reise til Tyrkia gikk i vasken.

* 31. juli opplyste Statsministerens kontor at Sandberg først orienterte dem om Iran-reisen to dager etter at han kom til landet. Ifølge regjeringens arbeidsreglement skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes. Samme dag bekreftet Sandberg at han og Letnes er kjærester.

* 1. august ble det kjent at Sandberg hadde med jobbtelefonen på Iran-ferien, noe som strider mot sikkerhetsrådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Telefonen er nå inndratt og levert til PST. Telefonen inneholdt blant annet departementets saksbehandlingssystem, epost, sms-er og kontaktliste.

* 2. august rykket lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, ut og ba Sandberg vurdere sin stilling som første nestleder i Frp. Også Frps Christian Tybring-Gjedde har etterlyst konsekvenser av Iran-turen.

* 3. august avviste Letnes overfor NRK at hun har tilknytning til det iranske regimet, og forklarte deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge. Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet og fikk opphold i 2008. Også Sandberg har flere ganger deltatt på arrangementer i regi av Irans ambassade i Norge, også markeringen av landets nasjonaldag og innføringen av islamistisk republikk i 1979, etter at han ble fiskeriminister i 2015.

* 9. august antydet Sandberg at han hadde gode grunner til ikke å varsle SMK om Iran-turen på forhånd, men ville ikke si hvilke.

* 10. august meldte TV 2 at Sandberg tidligere har takket nei til flere sikkerhetsbrifer fra PST, blant annet i forkant av turer til høyrisikoland som Russland og Kina. Overfor NTB har Sandberg benektet dette.

* Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ifølge NRK startet en undersøkelse av Bahareh Letnes' bakgrunn og mulige bånd til Irans regime.

* I et intervju med TV 2 11. august sa Sandbergs datter at faren kan komme til å trekke seg fra statsrådsposten. Hun sa at årsaken til at faren ikke informerte SMK, er at han ville unngå at hans fraseparerte kone fikk kjennskap til planene. Sandbergs fraseparerte kone Line Miriam Sandberg er i dag statssekretær i Helsedepartementet.

* Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har stilt en rekke spørsmål om reisen til Sandberg og statsminister Erna Solberg (H). Solberg, som så langt har uttrykt tillit til Sandberg, har frist til mandag 13. august med å komme med ytterligere svar, blant annet på om sensitive opplysninger knyttet til Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran.

* Mandag morgen meldte både Aftenposten og Dagens Næringsliv at Sandberg ville gå av samme dag.

tiltrengt avlastning. Erna mente journalistene hadde blitt blodtørstige i sin jakt på detaljer i saken. Derfor gikk Bahareh og jeg mer eller mindre i skjul, og det var ikke før mitt avsluttende møte med Erna at jeg fikk formidlet hva jeg mente om strategien: At den hadde vært feil, skriver Sandberg.

Sandberg går så langt som å mene at situasjonen kanskje kunne vært unngått:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne strategien – altså at vi forholdt oss tause – forverret situasjonen, ja, den sementerte situasjonen. Bahareh ble stadfestet som spion for det iranske regimet, og jeg ble gjort ansvarlig for sikkerhetsbrudd. Et justismord, et politisk drap. Det kunne vært dempet – kanskje unngått.

Les også: Sandberg: – Vi er ikke blitt truet av iranske myndigheter

Sandberg tordnet mot norsk presse: – Dere har nærmest henrettet denne kvinnen

SE VIDEO: – Dere er vel interessert i sexlivet mitt også

– Mitt privatliv ble misbrukt

Per Sandberg (Frp) langer ut mot egne partifeller og opposisjonen i boken han har skrevet med kjæresten Bahareh Letnes om sin egen dramatiske statsrådsorti.

– Mitt privatliv ble misbrukt av både egne partifeller og opposisjonen på Stortinget. Bahareh var sjekket ut, likevel brukte opposisjonen henne i håp om å score noen billige politiske poenger. Da inkluderer jeg dem i mitt eget parti som er i opposisjon, skriver Sandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Letnes: – En ren heksejakt

Bahareh Letnes: Har vært sint, lei meg og redd

Angriper Støre

I eget parti går han til angrep Christian Tybring-Gjedde og Mazyar Keshvari, som han anklager for å ha dolket han i ryggen for å fremme egen posisjon i partiet.

I opposisjonen får særlig Ap-leder Jonas Gahr Støre gjennomgå. Han mener Støre ukritisk valgte å kaste seg på den fordømmende bølgen i panikk for å ikke bli statsminister i høst.

Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde med seg telefonen under en reise til Russland. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde med seg telefonen under en reise til Russland. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Denne mannen har vært med på henrettelsen av meg og Bahareh. Jonas Gahr Støre har politisk blod på hendene, skriver Sandberg i boken, ifølge NTB.

Han mener også Une Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne og Terje Lien Aasland fra Ap var blant «de verste», og at KrF-leder Knut Arild Hareide kastet bensin på bålet og «fordømte uten å ha peiling».

Les også: Amnesty kritiserer Sandbergs kjæreste for å skjønnmale Iran-regimet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandberg og Letnes dropper søksmål mot medier

Tidligere Frp-leder og fiskeriminister Per Sandberg sier de vil droppe sitt varslede søksmål mot medier som NRK og TV 2.

Da det stormet som mest rundt paret i høst, langet Sandberg ut mot mediene og varslet flere søksmål. Spesielt var han misfornøyd med dekningen til NRK, TV 2 og Fiskeribladet.

I sin nye bok, skriver paret at de har endret på planene, ifølge Kampanje.

Fakta om Sandberg-saken:

* Fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) mobiltelefon er ifølge flere eksperter med all sannsynlighet hacket etter at han tok med jobbtelefonen på en feriereise til Iran i juli.

* Sandberg har innrømmet at han gjorde en feil, både da han tok med telefonen til Iran og på en jobbreise til Kina i mai.

* Reisen til Iran ble ikke varslet til Statsministerens kontor på forhånd. Sandberg sier at dette hadde sine grunner, men nekter å si hva som var grunnen.

* Sandberg kritiseres også for å ha deltatt på feiringen av Irans nasjonaldag i regi av landets ambassade i Norge.

* Sandbergs kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes, har i et intervju med NRK avvist å ha noen tilknytning til det iranske regimet.

* I et intervju med TV 2 i helgen sa Sandbergs datter at faren kan komme til å trekke seg fra statsrådsposten.

* Mandag morgen meldte både Aftenposten og Dagens Næringsliv at Sandberg ville gå av samme dag.

– Bahareh og jeg har varslet at vi ønsker å saksøke medier som gjentatte ganger har skrevet usannheter om oss. Bahareh har blitt utsatt for et justismord, jeg har opplevd et politisk drap. Vi har i dialog med advokater vurdert flere juridiske prosesser, men vi kjenner at nok er nok, det er verken krefter eller energi nok. Vi vet vi har vært utsatt for en prosess som rammes av flere lovparagrafer, og i rettferdighetens navn føles det ikke bra å droppe søksmålene, og kanskje går vi videre med én sak, skriver de to i den nye boken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sandberg sendte 153 SMS-er og hadde 22 telefonsamtaler i Iran

Universitetslektor etter student-lekkasje: – Beklager, Sandberg

– Føles vemmelig å bruke mer tid på de menneskene

Per Sandberg sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i Mandal sentrum. Foto: Espen Sand / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Per Sandberg sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i Mandal sentrum. Foto: Espen Sand / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er Fiskeribladet som fortsatt risikerer søksmål. Tirsdag behandler Pressens Faglige Utvalg en klage fra Sandbergs datter rettet mot Fiskeribladet. Utfallet kan bli avgjørende for et eventuelt søksmål.

– Når avgjørelsen foreligger, får vi se om vi går videre og saksøker Fiskeribladet, selv om det føles vemmelig å bruke mer tid på de menneskene, skriver Letnes og Sandberg.

Derfor måtte han gå av

27. juli ble det kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på en privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.

To dager senere ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes (28). Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken utløste en mediestorm og Sandberg ble kritisert av Erna Solberg for å ha tatt med jobbtelefonen til Iran-ferien, noe som strider imot rådet fra Politiets sikkerhetstjeneste.

– En statssekretær og en minister i samme regjering kan ikke ha en opprivende skilsmisse i full offentlighet. Dette sammen med det umenneskelige presset på Bahareh gjorde at jeg valgte å gå av som fiskeriminister, skriver han.

– Umenneskelig personlig press

Sandberg trekker seg 13. august og går også av som nestleder i Frp. I et brev til Stortinget samme dag skriver han at han brøt varslingsrutinene. Han opplyser også at han hadde med jobbtelefonen på en reise til Kina i mai.

– Det var ikke på grunn av reisen til Iran eller fordi jeg hadde med tjenestetelefonen. De stormene er for lengst over, jeg er en av mange som ikke hadde fulgt disse reglene. Min tid som minister var over på grunn av umenneskelig personlig press.

(SE VIDEO:– Dere har nærmest henrettet kjæresten min)