Grøvan advarer sterkt mot SV-samarbeid
Det er ikke riktig at et samarbeid mellom KrF og venstresiden i norsk politikk styrker sentrum, advarer KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan.
Han gjestet søndag det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Nordland, som skal ta stilling til samarbeidsspørsmålet.
– En regjeringsløsning med Ap og SV som parlamentarisk grunnlag, trekker landet mot venstre. Det er ikke riktig når det hevdes at samarbeid på venstresiden styrker sentrum. SV vil få betydelig makt og innflytelse, akkurat som KrF har det i dag, sa Grøvan.
Partileder Knut Arild Hareide har flere ganger understreket at et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil trekke norsk politikk mot sentrum, fordi ingen av ytterfløyene blir representert i regjeringen.
Advarer mot SV-samarbeid
KrFs parlamentariske nestleder gjestet søndag det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Nordland, som skal ta stilling til samarbeidsspørsmålet.
– En regjeringsløsning med Ap og SV som parlamentarisk grunnlag, trekker landet mot venstre, sa Grøvan.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Det er ikke riktig når det hevdes at samarbeid på venstresiden styrker sentrum. SV vil få betydelig makt og innflytelse, akkurat som KrF har det i dag, la han til.
Partileder Knut Arild Hareide har flere ganger understreket at et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil trekke norsk politikk mot sentrum, fordi ingen av ytterfløyene blir representert i regjeringen.
Video: Denne pressekonferansen markerte starten på veivalget:
Tredje vei
Men Grøvan advarte mot å opptre som om SV ikke finnes.
– Det er sterkt underkommunisert hvor stor SVs innflytelse blir hvis KrF velger venstresiden, mener stortingsrepresentanten.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHan fremholder at KrF ved å kaste dagens regjering, med Venstre, Høyre og Frp, blir nødt til å forhandle og forholde seg til et parti som kjemper for et sosialistisk samfunn og en ny måte å organisere samfunnet på.
Artikkelen fortsetter under annonsen– I en slik samfunnsordning er det trange kår for de kristne verdiene, mener Grøvan.
Han har som kjent tatt til orde for en «tredje vei», hvor KrF ikke går i regjering, men forblir i opposisjon som i dag og beholder Erna Solberg (H) som statsminister.
Representativ delegasjon
Nordland KrF besluttet søndag at delegasjonen fra fylket til fredagens landsmøte skal være representativ.
Samtidig avgjorde fylkeslaget at delegater til årsmøtet som primært ønsker å stå i opposisjon, må synliggjøre sitt foretrukne regjeringsalternativ, melder NRK.
Det skal velges seks delegater fra Nordland til landsmøtet, som skal avgjøre om samarbeidsspørsmålet.
Etter lørdagens mange fylkesårsmøter har høyresiden fortsatt en knapp ledelse. Imidlertid gjenstår i tillegg til Nordland fylkesårsmøter i Oslo, Akershus og Vestfold mandag og Østfold tirsdag.
Artikkelen fortsetter under annonsenBollestad med videre
KrF-nestleder Olaug Bollestad, som ønsker samarbeid med dagens regjering, varslet i sin tale i Nordland at hun uansett utfall ønsker å være med videre i KrF.
– Hvis jeg skulle tapende part 2. november, at jeg ikke vinner fram, kan jeg si: Jeg vil være med fortsatt, fordi det er ikke hvem jeg samarbeider med som er det sentrale, men hva jeg samarbeider om, sa hun.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Uansett hvilket valg vi tar 2. november, håper jeg vi henger opp det som er vårt prosjekt, understreket stortingspolitikeren.
Bollestad advarte samtidig mot SVs innflytelse.
– Vi vil få en regjering på den siden som er avhengig av SV, sa hun.
Les også: Hjertestarteren Olaug Bollestad
158 av 190 klare
Men stortingsrepresentant Tore Storehaug, som deler Hareides syn, minner om at en Ap-Sp-KrF-regjering ikke er nødt til å søke flertall med SV.
– I Stortinget kan den regjeringen som Hareide foreslår, få flertall med Venstre og Miljøpartiet De Grønne, SV, Høyre eller sammen med Frp, sa han i Nordland.
158 av 190 delegater til KrF-landsmøtet er nå klare. 68 av delegatene tilhører venstresiden og ønsker et samarbeid med Ap og Sp, mens 63 delegater vil gå til høyre. 27 ønsker primært å bli i opposisjon. Av disse vil 20 stemme til høyre og til seks venstre som sekundærvalg, mens én er usikker.