Hareide styrket etter superlørdag: 27 nye røde delegater
Knut Arild Hareides regjeringsalternativ styrker seg kraftig. Trøndelag, Hordaland, Sogn og Fjordane, Troms og Møre og Romsdal har gitt han 27 nye delegater. Den blå siden har fått 19.
Totalt fikk Hareide og hans venstrealternativ 27 mandater, mens den borgerlige siden fikk 19 mandater. 6 delegater stemte for å forbli i opposisjon. Tar man med subsidiær stemmegivning – hva opposisjons-delegatene stemmer hvis dette alternativet faller på landsmøtet – øker den blå andelen til 23 delegater og den røde til 28.
I Møre og Romsdal vil 40 regjere med Ap og Sp, 41 med dagens regjering og 43 vil forbli i opposisjon. Det betyr fire delegater til hvert av alternativene.
Hordaland KrF sender ni blå og fem røde delegater til landsmøtet. I Trøndelag fikk Hareide elleve delegater, mens det borgerlige alternativet fikk to. Den røde sida var én stemme fra å få en sjette delegat, ifølge NRK.
Sogn og Fjordane KrF sender fire røde delegater og tre blå.
Troms sender tre blå og tre røde. 47 prosent av delegatene ønsket regjeringssamarbeid med Ap og Sp, 42 prosent vil inn i dagens regjerings, mens resten vil forbli i opposisjon.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenAv de 87 delegatene i Hordaland stemte 54 delegater for å gå inn i regjeringen Solberg, 32 stemte for å gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet og en stemte blankt.
Totalt stemte 73 av delegatene i Trøndelag for å gå mot venstre og 17 for å gå mot høyre. To delegater stemte blankt.
Det var på forhånd ventet at det ville bli et stort flertall i Trøndelag for å søke regjeringssamarbeid mot venstre.
– Det minst trygge er å fortsette som før
Det var ventet en overvekt av blå delegater i Hordaland. Samtidig fikk Hareide støtte fra blant annet fylkesleder Dag Sele og finansbyråd i Bergen, Dag Inge Ulstein.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Det er uforståelig for meg at flertallet i denne salen kan frede Sylvi Listhaug, på bekostning av Knut Arild Hareide, sa Ulstein.
Fylket er tradisjonelt et konservativt KrF-fylke og en blå bastion.
– Det minst trygge er å velge å fortsette som før, i opposisjon, sa Hareide til fylkeslaget.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Noen ganger kan vi tenke at det beste er det trygge, det å ikke gjøre et veivalg. Jeg mener det kanskje er det minst trygge. Det har vi gjort fire valg på rad uten å lykkes. Hvis vi skal peke på det samme alternativet også i 2021, så er det ikke mer realistisk enn tidligere, sa Hareide.
Han minnet samtidig om at Frp er det partiet KrFs velgere har minst lyst til å regjere med.
–Frps individualistiske og liberalistiske prosjekt er det som er lengst vekke fra KrFs prosjekt. Dette handler ikke om Høyre. Det er et parti vi har lang og god tradisjon for å samarbeide med. Men regjeringen Solberg viser et Høyre i endring.
Video: Erna: – Dørene vår står åpen, vi vil ha med KrF:
Han langet også ut mot Sylvi Listhaug:
– Når jeg hørte vår tidligere justisminister på Dagnytt 18, så ble jeg provosert. Nå kommer det frem at den beklagelsen hun la frem ikke var reell. Det er en samfunnsdebatt jeg ikke ønsker, sa Hareide.
Artikkelen fortsetter under annonsenVil ikke bruke dobbeltstemme
KrFs partileder avviser overfor NRK at han ved stemmelikhet vil bruke sin dobbeltstemme for å avgjøre hvilken side partiet skal velge neste uke.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Selv om jeg som partileder i enkelte saker har en dobbeltstemme vil jeg aldri finne på å bruke den i denne saken her. Det må være et reelt flertall bak vedtaket om veivalg som gjøres på landsmøtet, sier han og understreker at alle delegater skal ha akkurat like mye å si på landsmøtet.
Ifølge NRK er det sannsynlig at et eventuelt uavgjortresultat i første omgang vil bli forsøkt løst ved å holde en ny votering like etterpå. Det kan også tvinge seg fram en åpen votering, altså ved å rekke opp delegatskilter, dersom flere skriftlige voteringer skulle ende helt uavgjort.
Truet med helblå delegasjon
Sterke krefter i Hordaland KrF truet lenge med å sende utelukkende blå delegater. Fylkeslaget har 14 delegater på landsmøtet.
Artikkelen fortsetter under annonsenUro om utvelgelsen av delegater preget oppstarten av møtet. Mange av medlemmene er bekymret for at det store fylkeslaget, med over 16.000 stemmer bak seg, ikke vil få nok uttelling for sitt syn under landsmøtet, dersom de skal sende representative delegasjoner. Særlig hvis andre, mindre fylkeslag velger å sende flertallsdelegasjoner.
«Trussel-forslaget» om å sende en helblå delegasjon falt med 51 mot 36 stemmer. Dermed får Hareide med seg delegater fra Hordaland.
Se video: Denne pressekonferansen ble startskuddet for situasjonen vi ser nå:
– En flertallsdelegasjon sendes hvis noen av de resterende fylkesårsmøtene bryter med prinsippet om representasjon, het det i forslaget fra de som ønsket en helblå reservedelegasjon.
Artikkelen fortsetter under annonsenFylkesårsmøtet i KrF avviste et benkeforslag om å bare velge en representativ delegasjon til årsmøtet dersom alle andre fylkeslag gjør det.
Artikkelen fortsetter under annonsenDu kan følge alle årsmøtene nederst i saken!
– Situasjonen nå er svært dramatisk, og vi er bekymret for at Hordaland skal bli nullet ut , sa Beate Husa, gruppeleder for KrF i Hordaland fylkesting, til VG.
Hordaland KrF startet sitt årsmøte klokken 10, mens årsmøtet i Trøndelag KrF startet en time senere. Trøndelag skal velge 13 delegater.
– Ryktene går og frykten for å bli lurt er til stede
Torstein Mentzoni, leder i Bergen vest KrF, ønsket en helblå delegasjon.
– Ryktene går og frykten for å bli lurt er til stede. Mange i Hordaland er aggressive og vil ta alt. Da foreslår vi et vedtak om representativitet. Men hvis andre fylker etter oss ikke går for representativitet, vil vi føle oss lurt. Da har vi et sekundærvedtak hvor vinneren tar alt i Hordaland. Det er et kompromissforslag, sa Torstein Mentzoni, leder i Bergen vest KrF, til Dagen.
Trøndelag KrF avviser frykt fra Hordaland
Fylkesleder i Trøndelag KrF, Jon Tviberg, skjønner ikke hvorfor Hordaland KrF fryktet «helrød» delegasjon fra Trøndelag.
Artikkelen fortsetter under annonsenTviberg uttalte til Trønder-Avisa at Trøndelag KrFs fylkesstyre står fast på sin innstilling om forholdstallsvalg i Trøndelag.
– Vi har ingen andre planer enn et forholdstallsvalg. Man vet jo aldri hva som dukker opp av forslag i møtet, men det vet jeg ikke noe om, sa Tviberg.
Fylkesleder angrep Erna
Partiet skal i løpet av lørdagen først stemme over et forslaget om å søke regjeringsmakt – uansett side – satt opp mot forslaget om å «forbli et konstruktivt opposisjonspartiet» på ikke-sosialistisk side, som er lansert av parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan.
Artikkelen fortsetter under annonsenDeretter skal medlemmene stemme over om de ønsker regjeringssamarbeid mot venstre eller mot Høyre.
En lang rekke medlemmer tegnet seg raskt på talerlisten og engasjementet var stort for begge ståsted.
– Lenge har jeg forsøkt å bagatellisere ansvaret vårt for Frp-statsråder, jeg har tenkt at jeg må leve med det, fordi situasjonen krever det, men nå ser jeg at situasjonen ikke krever det mer. Hvis vi ikke i denne situasjonen kan prøve ut å gå den andre veien, så er jeg redd vi ikke lenger med troverdighet kan kalle oss et sentrumsparti, uttalte fylkesleder Dag Sele.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan langet samtidig ut mot statsminister Erna Solberg som han hevdet bedriver «en uverdig aksjonspolitikk» på abortsaken og advarte mot konsekvensene av å stemme nei til Hareide.
– Hvis partiet har råd til å kaste en så rakrygget og idealistisk leder, så er jeg bekymret for partiet, sa Sele.
Jevnt
Lørdagen er den reneste «superlørdagen» i KrF. Hele fem fylkeslag skal ta sine veivalg, flere av dem partiets tyngste som Hordaland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Trøndelag.
Fredag ble det klart at KrFs største fylkeslag Agder valgte tre borgerlige delegater og fem som vil samarbeide med Ap.
Spørsmålet avgjøres til slutt av 190 delegater på landsmøtet 2. november, og 52 av dem velges lørdag.
Styrkeforholdet mellom de to blokkene er svært jevnt, viser oversikter og beregninger fra flere medier.
Fakta om delegater til KrFs landsmøte
158 av 190 delegater er klare til det ekstraordinære landsmøtet 2. november der KrF skal velge om partiet skal samarbeide til høyre, venstre eller fortsette som opposisjonsparti.
* 68 av delegatene tilhører venstresiden og ønsker et samarbeid med Ap, 63 delegater vil gå til høyre. 27 ønsker primært å bli i opposisjon. Av disse vil 20 stemme høyre og 6 venstre som sekundærvalg, mens 1 er usikker.
* Sentralstyret sender 11 delegater: 5 venstre, 5 høyre, mens 1 vil fortsette i opposisjon, men sekundært vil stemme høyre
* Stortingsgruppen sender 4 delegater: 2 venstre, 1 høyre, mens 1 vil fortsette i opposisjon, men sekundært vil stemme høyre
* KrFU sender 12 delegater: 5 venstre, 7 høyre.
* KrF Kvinner sender 12 delegater: 3 venstre, 3 høyre, mens 6 vil forbli i opposisjon. Av disse vil 4 sekundært stemme høyre og 2 sekundært stemme venstre.
* Rogaland sender 16 delegater: 1 venstre, 12 høyre, mens 3 vil forbli i opposisjon, men sekundært vil stemme høyre
* Buskerud sender 6 delegater: 3 venstre, 2 høyre, mens 1 vil forbli i opposisjon, men sekundært vil stemme til venstre.
* Hedmark sender 6 delegater: 4 venstre, 1 høyre, mens 1 vil forbli i opposisjon. men sekundært vil stemme høyre.
* Finnmark sender 4 delegater: Alle 4 venstre.
* Oppland sender 6 delegater: 5 venstre, mens 1 vil forbli i opposisjon. men sekundært vil stemme høyre
* Telemark sender 6 delegater: 2 venstre, 2 høyre, mens 2 vil forbli i opposisjon, men sekundært stemme på hver sin fløy.
* Agder sender 18 delegater. 4 venstre, 9 høyre, mens 5 vil forbli i opposisjon. Av disse vil 1 sekundært stemme venstre, mens 4 vil stemme høyre.
* Hordaland sender 14 delegater. 5 venstre, 8 høyre, mens 1 vil forbli i opposisjon. men sekundært vil stemme høyre.
* Sogn og Fjordane sender 7 delegater. 4 venstre, 2 høyre, mens 1 vil forbli i opposisjon. Opposisjonskandidaten vil sekundært stemme høyre.
* Møre og Romsdal sender 12 delegater. 4 venstre, 4 høyre og 4 som vil forbli i opposisjon. Av disse vil 2 sekundert stemme høyre og 1 venstre, mens den siste ikke har bestemt seg.
* Trøndelag sender 13 delegater. 11 venstre, 2 høyre.
* Troms sender 6 delegater. 3 venstre, 3 høyre.
* Nordland sender 6 delegater. Fylkesleder Ingelin Noresjø vil til venstre. Resten blir valgt 28. oktober.
* Akershus sender 9 delegater. Fylkesleder Arne Willy Dahl vil til venstre. Resten blir valgt 29. oktober.
* Oslo sender 7 delegater. Fylkesleder Espen Andreas Hasle vil til venstre. Resten blir valgt 29. oktober.
* Vestfold sender 7 delegater. Fylkesleder Laila Eliassen vil til høyre. Resten blir valgt 29. oktober.
* Østfold sender 8 delegater. Fylkesleder Brynjar Høidebråten vil til høyre. Resten blir valgt 30. oktober.
Kilder: Bergens Tidende / NRK / KrF / NTB