Grøvan-fløyen kan kuppe flertallet: Aktuelt å alliere seg med taperne
Dersom den røde eller blå fløyen går mot et klart nederlag, tror Hans Fredrik Grøvan den tapende blokken kan støtte hans forslag om å forbli i opposisjon.
LILLESAND (ABC Nyheter): Det ligger an til spenning helt inn til skjebnemøtet 2. november. Fredag kveld fikk Hans Fredrik Grøvan fem delegater til sitt ønske om å forbli i dagens opposisjon.
112 av 190 delegater er klare til det ekstraordinære landsmøtet 2. november der KrF skal velge om partiet skal samarbeide til høyre, venstre eller fortsette som opposisjonsparti, ifølge NTB.
47 av delegatene tilhører den røde siden, mens 50 vil gå til høyre. 14 ønsker primært å bli i opposisjon, mens én er usikker.
Hos Agder, det største fylkeslaget, ble det valgt 13 «blå» og fem «røde» delegater til KrF-landsmøtet. Fire av de «blå» og en av de «røde» vil imidlertid først støtte Hans Fredrik Grøvans forslag om å gå i opposisjon.
Bakgrunn: KrFs mektigste fylke har talt: Vil beholde Erna som statsminister
Taperne kan danne flertall med Grøvan
Det ligger midlertidig en tvist som kan ende med at partiet forblir i opposisjon, tror Grøvan:
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenVirker det tydelig før årsmøtet 2. november at enten den blå eller røde fløyene vil tape, kan et alternativ bli å støtte forslaget om å forbli i opposisjon.
Er det to alternativer som stemmer sammen, vil de etter alt å dømme ha flertall.
– Det er helt klart en teori, sier Grøvan til ABC Nyheter.
– Det er vanskelig å spå, men jeg tror det vil være en mulighet. Frykten for å ende opp som et splittet parti øker for hver dag. Opplevelsen av at prosessen ikke har vært så ryddig som man skulle ønske å ha det. Til og med debatten på landsmøtet kan være med å påvirke utfallet av hva delegatene vil stemme, sier KrF-toppen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHvor lett det blir å koordinere et slikt spill, er et annet spørsmål.
Grøvan mener KrF ikke bør gi fra seg makten som vippeparti.
– Flere og flere ser at det å gå fra hverandre 2. november som et parti delt på midten er veldig krevende. Derfor ser man etter et alternativ som kan samle oss.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Utsetter dere ikke bare et vanskelig valg i tre år?
– Denne prosessen har vært krevende fordi den ikke hadde tydelige retningslinjer på forhånd og vi har nærmest kjørt en hals over hodet-prosess. I tillegg har vi ikke lagt noe retningsvalg ut til velgerne våre, sier Grøvan
Ropstad: – Tror partiet er klare for å ta et valg
KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad er uenig med Grøvan og mener partiet må ta et valg. Han fikk støtte av 49 prosent av delegatene om å gå inn i Solberg-regjeringen.
– Vi i ledelsen har stått samlet om at vi må ta et veivalg. Litt fordi det er viktige saker som kommer i Stortinget som vi ikke får presset gjennom i opposisjon og fordi det vil ikke bli lettere å ta valget før neste valgkamp, sier Ropstad til ABC Nyheter.
– Tror du partiet vil ende opp med å velge side?
– Ja. Her som Grøvan er fra er det likevel bare 25 prosent som er på hans linje. Jeg tror at i resten av landet vil det være større støtte til å gå inn i regjering.
Ropstad vil ikke spekulere i om Grøvan kan alliere seg med «taperne», hvis det ligger an til et flertall før 2. november.
– Det står landsmøtet fritt til å gjøre, men jeg tror man er beredt til å ta et sidevalg, sier KrF-nestlederen.
Avhengig av endret stemmerekkefølge
Grøvan har varslet omkamp om stemmerekkefølgen. Han er helt avhengig av at den endres for å vinne frem: Flertallet i landsstyret ønsker at Grøvans forslag om å «fortsette som konstruktivt opposisjonsparti (...) på ikke-sosialistisk side» settes opp mot å søke å gå i regjering.
Dersom Grøvans forslag faller, skal det stemmes over hvilken regjering man skal inn i. Grøvan ønsker at de tre alternativene skal stemmes over samtidig.
– Får vi den stemmerekkefølgen jeg ønsker, er det en reell mulighet for seier, sier Grøvan.