KrF-kronprinsen advarer: – Kan ende opp med at Arbeiderpartiet regjerer alene

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad mener Hareide spiller kortene dårlig.
Nestleder Kjell Ingolf Ropstad mener Hareide spiller kortene dårlig. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-leder Knut Arild Hareide har svært dårlige kort på hånden hvis han får partiet med på å felle Erna Solberg, mener KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LILLESAND (ABC NYHETER): Fredag kveld er Kjell Ingolf Ropstad på hjemmebane i Agder, og fikk merkbart mer applaus etter sin tale enn KrF-leder Knut Arild Hareide.

Ropstad er den fremste talspersonen for at partiet skal starte regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre.

Til ABC Nyheter sier KrF-kronprinsen at Knut Arild Hareide med sitt alternativ kaster kortene allerede før regjeringsforhandlingene starter.

– Feller vi Erna, må vi bli enige med Ap og Sp

– Da MÅ vi bli enige med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, hevder Ropstad.

– Hvis ikke kan Arbeiderpartiet ende opp med å regjere alene, noe som vil være svært krevende for KrF. Hareide har kastet forhandlingskortene før vi har startet.

Akkurat dette poenget har han flere ganger brukt for å overbevise sin egen partileder - uten hell.

– Hvis vi ikke lyktes med forhandlingene i Solberg-regjeringen, har vi et alternativ: enten å gå i opposisjon eller starte forhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Da har vi en mulighet til retrett, men feller vi Erna så må vi bli enige. Det gir oss svært dårlige kort på håndene, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ropstad understreker at det i tillegg blir en mindretallsregjering med Sp og Ap.

– Vi blir avhengig av SV, i hvert fall i budsjettene, og da kan seierene falle i Stortinget.

Høyre: En presis analyse

– Jeg synes Ropstad har en god og presis analyse av konsekvensene av Knut Arild Hareides foreslåtte retningsvalg for KrF, sier Høyre-nestleder Bent Høie til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det aktuelt for dagens regjering å bli felt, for så samarbeide med KrF hvis de ikke blir fornøyd med samtalen med Sp og Ap?

– Det er en uaktuell problemstilling. Det Knut Arild Hareide foreslår er at KrF skal samarbeide med Sosialistisk Venstreparti om å kaste Erna Solberg og innsette Gahr Støre som Norges nye statsminister. Det innebærer også at SV vil få vetorett over KrFs gjennomslag i regjering. Det vil mest sannsynlig bety mer stat og mindre frihet for familien og enkeltindividet, svarer Høie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knut Arild Hareide forlot årsmøte før ABC Nyheter rakk å få han i tale.

KrF leder Knut Arild Hareide.
KrF leder Knut Arild Hareide.

Hareide: Blir ikke avhengige av SV

Både Hareide, Ropstad og Hans Fredrik Grøvan holdt innledninger hos Agder KrF, før 30 lokallag kjørte en omfattende debatt om veivalget.

Partilederen brukte mye tid på å avdramatisere mange KrF-eres uro over at en regjering med KrF, Sp og Ap blir avhengig av SV i Stortinget.

– Jeg hører mange si at regjeringen blir avhengig av SV. Nei, det blir den ikke. Den kan samarbeide til begge sider, sa Hareide.

– Med det alternativet jeg peker på, blir ingen ytterfløy med i regjering. Vi kan samarbeide med ulike parti, også Frp, så absolutt, utdyper han overfor NTB.