KrFs mektigste fylke har talt: Vil beholde Erna som statsminister

KrF leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad og stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan til venstre.
KrF leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad og stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan til venstre. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Knut Arild Hareide får fire delegater fra Agder KrF. Høyresiden gjorde det svakere enn ventet og det er ikke flertall for å gå inn i Solberg-regjeringen.

LILLESAND (ABC Nyheter): KrF-leder Knut Arild Hareide får støtte fra fire delegater fra Agder for å gå i sonderinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Ni delegater, færre enn ventet, støtter forslaget fra nestlederne i KrF om å gå i sonderinger med dagens regjering.

Samtidig støtter fem delegater fra Agder parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvans alternativ om å forbli i opposisjon.

Den blå fløyen fikk 82 stemmer av 171. Dette tilsvarer 49 prosent.

Den røde fløyen fikk 41 stemmer. Dette tilsvarer 24 prosent.

Fløyen som vil forbli i opposisjon fikk 48 stemmer. Dette tilsvarer 28 prosent.

Ikke flertall for å gå inn i Solberg-regjeringen

Resultatet anses som en overraskelse. Agder regnes som en blå bastion og det var ventet at Kjell Ingolf Ropstad skulle få flertall for sitt ønske om å gå i regjering med Høyre, Frp og Venstre.

På forhånd tippet Hareide at 60 prosent av delegatene i Agder ville inn i Solberg-regjeringen. At parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan fikk fem delegater er også en overraskelse.

– Flere og flere ser at partiet er i ferd med å splittes og at vi må forbli i opposisjon, sier Grøvan til ABC Nyheter.

Han mener begge regjeringsalternativene er i strid med hva KrF lovet velgerne.

– Vi har ikke noe råd fra velgerne i ryggen, sier Grøvan.

112 delegater er klare

Ifølge NTB er 112 av 190 delegater er klare til det ekstraordinære landsmøtet 2. november der KrF skal velge om partiet skal samarbeide til høyre, venstre eller fortsette som opposisjonsparti.

47 av delegatene tilhører den røde siden, mens 50 vil gå til høyre. 14 ønsker primært å bli i opposisjon, mens én er usikker.

Fakta om delegater til KrFs landsmøte

* Sentralstyret sender 11 delegater: 5 venstre, 5 høyre, mens 1 vil fortsette i opposisjon.

* Stortingsgruppen sender 4 delegater: 2 venstre, 1 høyre, mens 1 vil fortsette i opposisjon.

* KrFU sender 12 delegater: 5 venstre, 7 høyre.

* KrF Kvinner sender 12 delegater: 3 venstre, 3 høyre, mens 6 vil forbli i opposisjon.

* Rogaland sender 16 delegater: 1 venstre, 14 høyre, mens 1 vil forbli i opposisjon.

* Buskerud sender 6 delegater: 4 venstre, 2 høyre.

* Hedmark sender 6 delegater: 4 venstre, 2 høyre.

* Finnmark sender 4 delegater: Alle 4 venstre.

* Oppland sender 6 delegater: 5 venstre, 1 høyre.

* Telemark sender 6 delegater: 3 venstre, 3 høyre.

* Agder sender 18 delegater. 4 venstre, 9 høyre, mens 5 vil forbli i opposisjon.

* Hordaland sender 14 delegater. Fungerende fylkesleder Jarle Skeidsvoll vil til venstre. Resten blir valgt 27. oktober.

* Sogn og Fjordane sender 7 delegater. Fylkesleder Beate Bondevik Lie vil til venstre. Resten blir valgt 27. oktober.

* Møre og Romsdal sender 12 delegater. Fylkesleder Randi Walderhaug Frisvoll vil til høyre. Resten blir valgt 27. oktober.

* Trøndelag sender 13 delegater, blant dem fylkesleder Jon Normann Tviberg og nestleder Jan Arne Bremnes. Tviberg er usikker, mens Bremnes vil til venstre. Resten blir valgt 27. oktober.

* Troms sender 6 delegater. Fylkesleder Gerd H. Ege vil til venstre. Resten blir valgt 27. oktober.

* Nordland sender 6 delegater. Fylkesleder Ingelin Noresjø vil til venstre. Resten blir valgt 28. oktober.

* Akershus sender 9 delegater. Fylkesleder Arne Willy Dahl vil til venstre. Resten blir valgt 29. oktober.

* Oslo sender 7 delegater. Fylkesleder Espen Andreas Hasle vil til venstre. Resten blir valgt 29. oktober.

* Vestfold sender 7 delegater. Fylkesleder Laila Eliassen vil til høyre. Resten blir valgt 29. oktober.

* Østfold sender 8 delegater. Fylkesleder Brynjar Høidebråten vil til høyre. Resten blir valgt 30. oktober.

Kilder: Bergens Tidende / NRK / KrF / NTB.

– Et svik

Det vil være et svik å kaste Solberg-regjeringen, uttalte leder Viggo Lütcherath i Kristiansand KrF, partiets største lokallag.

– Våre velgere vil verken forstå eller akseptere at vi kaster Erna. Jeg mener det vil være et stort svik mot våre velgere, sa Lütcherath fra talerstolen på fylkesårsmøtet i Agder KrF fredag kveld.

Jørgen Kristiansen, varaordfører i Kristiansand, mener det vil innebære et kraftig og stort linjeskift å gå i regjering med venstresiden.

– Frp har noen utfordringer, men det har sannelig også Ap og SV, sa han.

De aller fleste på talerstolen støtter nestleder Kjell Ingolf Ropstad ønske om å gå inn i Solberg-regjeringen.

Espen Lindahl fra Lindesnes KrF var den første fra talerstolen som uttrykte støtte til partileder Knut Arild Hareide:

– Senterpartiet er det partiet som står KrF nærmest nå. Der treffer Hareides analyse særdeles godt. Etter min mening er avstanden større mellom KrF og Frp, enn KrF og SV, sa han.

Les også: Grøvan: – Prosessen viser at vi får dype sår

Kritiserte Listhaug

Før debatten holdt KrF-leder Knut Arild Hareide, nestleder Kjell Ingolf Ropstad og parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan innledning.

Hareide argumenterte for sin løsning med Sp og Ap, og benyttet mye av tiden på å påpeke utfordringer med Frp.

Hareide kritiserte Frp-nestleder Sylvi Listhaug, som han mener har trukket tilbake beklagelsen hun ga for etter Facebook-posten som felte henne.

Denne uken hevdet hun at det var Arbeiderpartiet som koblet innlegget til 22. juli.

– Siv Jensen sier Sylvi Listhaug har en lysende fremtid i Fremskrittspartiet. Ja, vi har fått til mye bra sammen. Men drar vi i samme retning som Frp? For sitter vi i regjering sammen, da må vi vite at partiene vil dra i samme retning, sa Hareide.

Hareide tonet også ned hvilken makt SV vil ha i hans ønskeregjering med Sp og Ap.

– Jeg hører mange si at regjeringen blir avhengig av SV. Nei, det blir den ikke. Den kan samarbeide til begge sider, sa Hareide.

KrF-lederen viste til at det vil være mulig å samarbeide også med sentrum-høyre-siden i Stortinget også i fremtiden.

– Vi har våre konflikter mot SV, erkjente han.

– Men vi har også samarbeidsflate mot SV. Det er et krevende valg, men jeg tror at om vi velger dette sentrumsbaserte alternativet, får vi det største gjennomslaget for vår politikk.

Hans Fredrik Grøvan har fått vind i seilene for sitt forslag om å forbli i opposisjon.

– Vi må ikke undervurdere SVs rolle og gi dem KrFs makt som vippeparti, advarte Grøvan.

– SV vil få betydelig makt og innflytelse, sa han, og minnet om politikkens tyngdelover.

– Vi kan ikke late som SV ikke finnes, understreket han, og fremholdt at partiet har «et helt annet samfunnssyn» enn KrF.

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fire personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling
Siste nytt
14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFire personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling
Populært