Dystre utsikter for Merkel før skjebnesvangert valg i Hessen

Det går mot et nytt braknederlag i det tyske delstatsvalget, denne gangen i Hessen, for statsminister Angela Merkels konservative koalisjonspartnere. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Det går mot et nytt braknederlag i det tyske delstatsvalget, denne gangen i Hessen, for statsminister Angela Merkels konservative koalisjonspartnere. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det går mot nok et nederlag for statsminister Angela Merkel i delstatsvalget i Hessen. Velgerflukt kan ramme hennes parti CDU og samarbeidspartneren SPD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag går velgerne i delstaten til urnene og resultatet følges med stor spenning i en tid da Merkels nasjonale storkoalisjon strever med indre spenninger og utfordres fra fløyene.

For under to uker siden gikk CDUs kristenkonservative søsterparti CSU på et stort nederlag i delstaten Bayern. Meningsmålinger tyder på at CDU i Hessen vil tape en stor andel velgere sammenlignet med 2013, da partiet fikk 38 prosents oppslutning. En måling offentliggjort torsdag viser en oppslutning for CDU på 27 prosent.

Merkel selv toner ned forbindelsen mellom delstatsvalget og situasjonen på nasjonalt nivå.

– Ethvert delstatsvalg kan ikke framstilles som et lite føderalt parlamentsvalg, sa Merkel i et intervju nylig. Hun påpekte at det bare er ett år siden det ble holdt valg til nasjonalforsamlingen Bundestag.

Fotsoldaten sliter

Men Volker Bouffier, som har ledet CDUs delstatsregjering i Hessen og vært en lojal fotsoldat for Merkel, sliter. Både Alternativ for Tyskland (AfD) og De grønne, som representerer motpoler i debatten om innvandring og flyktninger, ligger an til å gjøre gode valg.

Et dårlig resultat for Bouffier kan bli en utfordring for Merkel når hun stiller til gjenvalg som partileder i desember. Avisen Die Welt mener et CDU-tap i Hessen kan sette i gang en dynamikk som kan koste henne jobben.

Merkels alliansepartner, sosialdemokratene SPD, fikk sin oppslutning halvert i katastrofevalget i Bayern. Et nytt nederlag i søndagens valg i Hessen kan gi mer vind i seilene til kreftene i partiet som ønsker å forlate Merkels koalisjon. Merkel blir i så fall nødt til å enten danne en mindretallsregjering eller godta et tidlig nyvalg.

– Det har helt siden begynnelsen vært tydelig for våre medlemmer at vi ikke kan forbli i alliansen til en hver pris, sier fungerende formann Ralf Stegner i SPD til Die Welt.

Lei av kompromisser

Merkel har sikret sin makt gjennom å danne storkoalisjon med SPD, men kompromissene kan ha trøtnet velgerne.

AfD og De grønne ser ut til å ha dratt nytte av denne utviklingen. AfDs innvandringspolitikk har løftet partiet inn i nasjonalforsamlingen Bundestag og sikret dem plass i 15 av 16 delstatsparlamenter.

Meningsmålinger gir De Grønne en oppslutning på mellom 18 til 22 prosent i Hessen så langt, en kraftig vekst siden 2013. Partiet er innvandringsvennlig, klimavennlig og i sterk opposisjon til det de mener er storpartienes overbærenhet med bilindustrien etter det siste årets utslippsskandale.

Partiet inngår i dag i alliansen som regjerer i Hessen.

Intern krangling

De Grønnes leder Tarek al-Wazir, som også er minister i Hessens delstatsregjering, sier han spådde at hans parti ville tjene på de opphetede interne kranglene i CDU og CSU de siste månedene. Striden har blant annet handlet om innvandringspolitikk og hvordan de konservative skal møte utfordringen fra AfD.

– Vi aldri tillatt oss å bli drevet til galskap av AfDs angrep, sier Wazir.

Merkel selv innrømmet at intern krangling frastøter velgere og at «slike folk ikke får stemmer».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden