Stri strøm av nye MDG-medlemmer

Nytt MDG-medlem Corinna Maintz.
Nytt MDG-medlem Corinna Maintz. Foto: Privat / Dagsavisen

Etter at regjeringen la fram forslaget til statsbudsjett og FNs klimapanel sin nye rapport, har MDG fått nær 150 nye medlemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av dem er tyske Corinna Maintz, som i mange år har bodd i Norge, og som jobber som lege her.

– Ikke forstått alvoret

– Etter framleggingen av statsbudsjettet hadde jeg fått nok. Regjeringen tar ikke noe hensyn til at verden har endret seg. I stedet bare fortsetter for eksempel oljeletingen. Det er ingen planer om klimatiltak. De har ennå ikke forstått alvoret. Da blir man nødt til å engasjere seg politisk, sier Maintz til Dagsavisen.

Les også: – Stortinget håper det bare går over

– Har du vært politisk aktiv tidligere?

– Nei, men jeg har vært med i Greenpeace og har vært engasjert i regnskogprosjekter, og jeg er også opptatt av dyrevern.

– Hva mener du bør gjøres for klimaet?

– Vi må se på andre muligheter enn fortsatt økonomisk vekst. Kapitalismen burde ha erklært fallitt for lengst. Vi har nådd grensen for vekst. Den nye klimarapporten fra FN viser at vi ikke har mye tid på oss.

Les også: Bommer stort på klimamålet

– Prøver å redde

– Har det at du jobber som lege noen betydning for at du nå har meldt deg inn i MDG?

– Jeg prøver å redde mennesker, og i min arbeidsdag ser jeg for eksempel skader på både lunger og hjerter. Slike skader kan være selvforskyldte, men det er også en del som ikke kan unngås, for eksempel på grunn av luftforurensning. Men jeg er mer opptatt av at klimaendringene går ut over mange andre arter. For meg er dyrevern vel så viktig.

Ida de Rosa, som er fungerende kommunikasjonssjef i MDG, opplyser at de fleste av de 158 innmeldingene så langt i oktober, har kommet etter at den nye rapporten fra FNs klimapanel, som ble lagt fram 8. oktober, samme dag som regjeringen presenterte sitt forslag til statsbudsjett. En god del av innmeldingene har også kommet etter det siste ekstremværet på Vestlandet. De nye medlemmene kommer fra alle landets fylker, flest fra Oslo, Akershus og Rogaland.

Les også: MDG vil la Nadi (5) reise gratis med pappa hver dag helt til han blir 18 år

– Nå ble det nært

I august skrev Dagsavisen om sterk medlemsvekst i flere miljøorganisasjoner i de mange ukene med sammenhengende tropevarme og tørke. Les saken her: SOLid vekst for klimakrigerne

– Nå ble det nært. Jeg er veldig glad for at folk ser at de ikke trenger å være alene om dette, og at de derfor melder seg inn i miljøorganisasjoner eller miljøpartier, uttalte Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, da.

Les også: Tørkesommer og voldsomme flommer er den nye normalen (Dagsavisen+)

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden