Elvestuen drøftet regelverk for Parisavtalen i Polen

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har denne uken deltatt på et ministermøte i Polen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har denne uken deltatt på et ministermøte i Polen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye arbeid gjenstår for å få på plass en avtale om regelverket for Parisavtalen i Katowice i desember, advarer klimaminister Ola Elvestuen (V).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og det er slett ikke sikkert at det kommer på plass, sier han til NTB.

– Det er ikke til å legge skjul på at vi er i en alvorlig situasjon. Det må gjøres mye arbeid for å få avtalen på plass, fremholder Elvestuen.

Han har denne uken deltatt på et ministermøte om klimaforhandlingene i Krakow i Polen. Der har uløste spørsmål rundt Parisavtalen blitt drøftet. Neste runde i de internasjonale klimaforhandlingene går av stabelen i den polske byen Katowice i desember.

Statsråden viser til at man i høst må ha på plass et regelverk for at Parisavtalen skal fungere som forutsatt når det gjelder hvordan den skal forsterkes over tid, og hvordan ulike lands forpliktelser skal følges opp.

Elvestuen minner også om budskapet fra FNs klimapanel (IPCC), som i en rapport nylig slo fast at det må en nærmest overmenneskelig innsats og flere tusen milliarder kroner til for å unngå dramatiske klimaendringer og temperaturstigning over 1,5 grader.

– Det handler om å ha utslippskutt som er store nok og går fort nok til at vi skal kunne beholde verden slik vi kjenner den i dag, sier Elvestuen.

– De neste tolv årene er helt avgjørende for å kunne holde oppvarmingen under 1,5 grader.