Kreml avviser reforhandling av våpenavtale

Russlands president Vladimir Putin Foto: AP / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har ingen tro på at en ny og bedre nedrustningsavtale kan bli resultatet hvis INF-avtalen rives i stykker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en ganske risikabel tilnærming å skulle trekke seg fra avtalen først, for så å begynne å diskutere en hypotetisk, vag mulighet for en ny avtale, advarer president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Peskov sier han per i dag ikke ser noen utsikter til at en ny avtale kan komme på plass i stedet for INF, som ble inngått mellom USA og Sovjet i 1987. Avtalen forbyr alle landbaserte raketter av mellomdistansetypen.

USAs president Donald Trump kunngjorde lørdag at han vil trekke seg fra avtalen fordi han mener russerne ikke overholder den.

– En trussel

John Bolton, Trumps rådgiver for nasjonal sikkerhet, var tirsdag i Moskva for å diskutere saken direkte med Putin.

Etter samtalene med presidenten beskrev Bolton russiske raketter som en trussel mot Europa. Han viste også til Kinas mellomdistanseraketter og hevdet at det i praksis kun er USA som er blitt begrenset av INF-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har Kreml gjort det klart at Russland vil bli tvunget til å treffe mottiltak hvis USA gjør alvor av truslene om å trekke seg fra avtalen. Hvis USA begynner å utvikle mellomdistanseraketter, vil Russland måtte ta grep for å «gjenopprette balansen», uttalte Peskov mandag.

Amerikanernes hevder på sin side at Russland har begynt å utvikle det nye rakettsystemet 9M729 strid med avtalen.

Atomstridshoder

USA er bekymret for at Russland i realiteten er i ferd med å utvikle mellomdistanseraketter som kan utstyres med atomstridshoder og ramme Europa nesten uten forvarsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU har uttalt seg kritisk om Trumps kunngjøring og oppfordret USA og Russland til å ta felles ansvar for å forsøke å redde avtalen.

Men reaksjonen er blandet i hovedstedene. Mens Tyskland beklager utviklingen, har både Storbritannia og Polen gitt uttrykk for støtte til Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I lys av Russlands holdninger er det forståelig, sa Polens president Andrzej Duda under et besøk i Berlin tirsdag.

Tross uenigheten om INF-avtalen sa Bolton i Moskva at Trump ønsker å møte Putin i forbindelse med hundreårsdagen for avtalen som fikk slutt på første verdenskrig. Markeringen finner sted i Paris 11. november.

En talsmann for Kreml bekrefter at det planlegges et toppmøte mellom Trump og Putin i Paris.