Meny

Kreml avviser reforhandling av våpenavtale

Russlands president Vladimir Putin Foto: AP / NTB scanpix
Russland har ingen tro på at en ny og bedre nedrustningsavtale kan bli resultatet hvis INF-avtalen rives i stykker.

– Det er en ganske risikabel tilnærming å skulle trekke seg fra avtalen først, for så å begynne å diskutere en hypotetisk, vag mulighet for en ny avtale, advarer president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Peskov sier han per i dag ikke ser noen utsikter til at en ny avtale kan komme på plass i stedet for INF, som ble inngått mellom USA og Sovjet i 1987. Avtalen forbyr alle landbaserte raketter av mellomdistansetypen.

USAs president Donald Trump kunngjorde lørdag at han vil trekke seg fra avtalen fordi han mener russerne ikke overholder den.

– En trussel

John Bolton, Trumps rådgiver for nasjonal sikkerhet, var tirsdag i Moskva for å diskutere saken direkte med Putin.

Etter samtalene med presidenten beskrev Bolton russiske raketter som en trussel mot Europa. Han viste også til Kinas mellomdistanseraketter og hevdet at det i praksis kun er USA som er blitt begrenset av INF-avtalen.

Tidligere har Kreml gjort det klart at Russland vil bli tvunget til å treffe mottiltak hvis USA gjør alvor av truslene om å trekke seg fra avtalen. Hvis USA begynner å utvikle mellomdistanseraketter, vil Russland måtte ta grep for å «gjenopprette balansen», uttalte Peskov mandag.

Amerikanernes hevder på sin side at Russland har begynt å utvikle det nye rakettsystemet 9M729 strid med avtalen.

Atomstridshoder

USA er bekymret for at Russland i realiteten er i ferd med å utvikle mellomdistanseraketter som kan utstyres med atomstridshoder og ramme Europa nesten uten forvarsel.

EU har uttalt seg kritisk om Trumps kunngjøring og oppfordret USA og Russland til å ta felles ansvar for å forsøke å redde avtalen.

Men reaksjonen er blandet i hovedstedene. Mens Tyskland beklager utviklingen, har både Storbritannia og Polen gitt uttrykk for støtte til Trump.

– I lys av Russlands holdninger er det forståelig, sa Polens president Andrzej Duda under et besøk i Berlin tirsdag.

Tross uenigheten om INF-avtalen sa Bolton i Moskva at Trump ønsker å møte Putin i forbindelse med hundreårsdagen for avtalen som fikk slutt på første verdenskrig. Markeringen finner sted i Paris 11. november.

En talsmann for Kreml bekrefter at det planlegges et toppmøte mellom Trump og Putin i Paris.

Populært