Meny

Utenriksministeren: Fullstendig uakseptabelt at Khashoggi ble drept

Beijing, Kina 20181016. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide måtte svare på spørsmål fra norsk presse i Beijing tirsdag, om Saudi-Arabias involvering av forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi i Tyrkia. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Gjerningsmennene bak drapet på Jamal Khashoggi må stilles til ansvar for sine handlinger, krever utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Norge krever at det må gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt drapet. Vi forventer at saudiarabiske myndigheter bidrar til å oppklare saken, sier Eriksen Søreide i en uttalelse til NTB.

Les ogsåSverige og Danmark krever flere Khashoggi-svar

Hun kaller drapet dypt tragisk og fullstendig uakseptabelt. Eventuelle videre konsekvenser er det imidlertid for tidlig å si noe om, ifølge utenriksministeren.

– Vi har i den forbindelse tett kontakt med EU og andre nærstående.

Eriksen Søreide uttalte seg om saken etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en tale sa at drapet etter alt å dømme var planlagt.

BakgrunnSky News: – Khashoggis levninger funnet i Istanbul

– President Erdogan gikk langt i å hevde at drapet på Jamal Khashoggi ikke skjedde spontant og at det var politisk motivert, sier Eriksen Søreide.

Den kjente, regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i begynnelsen av oktober. Saudiarabiske myndigheter erklærte tirsdag at gjerningsmennene vil bli stilt til ansvar.

Populært