Meny

Listhaugs knallharde oppgjør med norske biskoper og kirken:

– En oppbevaringsplass for gamle travere fra bistandsbransjen og venstresiden

Sylvi Listhaug refser norske biskoper i sin nye bok. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Frp-nestleder Sylvi Listhaug går til kraftig angrep på norske biskoper, og særlig biskop Atle Sommerfeldt. 

Frp-nestlederen kommer ut med boken «Der andre tier» tirsdag.

I boken refser Listhaug biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme.

– Når han ikke bruker tid på å kritisere meg, snakker han gjerne om oljeboring i Lofoten eller prøver å innføre kjøttforbud i kirkene i bispedømmet hans, skriver Listhaug.

– Det viser hvordan kirken i stor grad har blitt en oppbevaringsplass for gamle travere fra bistandsbransjen og venstresiden. Jeg har likevel valgt sammen med mannen min å bli stående i Den norske kirke. Jeg har bestemt meg for at de ikke skal få bli kvitt meg. Den seieren skal de ikke få, fortsetter hun. 

Hun mener Sommerfeldt fremstiller muslimer som "viljeløse roboter". 

– Når jeg lytter til biskoper som Sommerfeldt, får jeg inntrykk av at han egentlig er lite opptatt av de kristnes situa­sjon i områder av verden der de er forfulgt (...) mens han går langt i å fremstille muslimer som viljeløse roboter som ikke selv har ansvar for sine gjerninger og ugjerninger.

Sommerfeldt er gjort kjent med kritikken i boken, men har ønsket å avvente med å kommentere. 

– Takk skal du ha, jeg har fullt program i dag og vurderer om jeg finner det fruktbart med en kommentar, skriver han i en sms.

Saken fortsetter under bildet...

Biskop Atle Sommerfeldt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Refser kirken

Det er kirkens liberale syn på innvandring som ligger bak angrepet fra Listhaug. 

– Kirken har vært en av de viktigste og sterkeste pådriverne for en liberalisering av asylpolitikken, skriver Listhaug og legger til:

– Selv mener jeg at Den norske kirke burde være en kirke for alle, men nå føler jeg ofte at det er politikk, og ikke så mye kristendom, som kommer i første rekke.

Aktuelt: Listhaug avviser at Frp har annenrangs verdier

– Føler en avsky

I boken tar hun også til orde mot "eliten", som hun mener norske biskoper tilhører.

– Når jeg bruker begrepet elite, er det den meningsbærende eliten jeg snakker om. I denne gruppen er det mange som rett og slett ser ned på vanlige mennesker, eller som nærmest føler en slags avsky når de får høre hva ordinære mennesker i det norske samfunnet har på hjertet. Denne eliten er ikke nødvendigvis de rikeste eller de som har mest formell makt. Jeg snakker snarere om den gruppen i samfunnet som har skjenket seg selv retten til å definere hvilke standpunkt som er riktige eller gale, moralske eller umoralske og innenfor eller utenfor. Denne selvoppnevnte gruppen av dommere og meningspoliti av god og dårlig moral. Dem jeg snakker om, er avisredaktører, politikere, pr-folk, forfattere, skuespillere, musikere og teaterfolk, mennesker som plasserer seg selv på en pidestall og føler seg bedre enn alle andre.

Var kritisk til statsråd-Listhaug

Sommerfeldt har en rekke ganger uttalt seg kritisk om politikken til regjeringen og Sylvi Listhaug.

I 2016 gikk han ut i Dagsavisen og i rette med innvandrings- og integreringsministerens virkelighetsoppfatning i både asylpolitikken og debatten rundt.

– Vi lever med at hvert enkelt medlem kan uttrykke troen sin slik de ønsker. Alle er velkomne i kirken. Men Listhaug må også akseptere at kirken har en posisjon i samfunnsdebatten, sa han.

– Jeg vil ikke karakterisere henne. Men hun må forstå forskjellen på flyktninger og innvandrere, og at folk på flukt har krav på beskyttelse. Da er det ingen god idé å sende enslige, mindreårige asylsøkere ut av landet når de fyller 18 år. Jeg er redd det å sette livene deres på vent kan være med på å skape psykologiske traumer blant disse unge menneskene, sa han videre til Dagsavisen.

Aktuelt: Listhaug ut mot feminisme og metoo

SE VIDEO: Munnhuggeri på Stortinget da Listhaug trakk seg

Populært