Partier krever sanksjoner mot Saudi-Arabia

Saudi-Arabias drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi var dråpen som fikk det til å renne over for mange. Flere norske partier vil ha slutt på salg av militært utstyr og norske investeringer i landet. Foto: AP / NTB scanpix
Saudi-Arabias drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi var dråpen som fikk det til å renne over for mange. Flere norske partier vil ha slutt på salg av militært utstyr og norske investeringer i landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det politiske presset om å trekke oljefondet ut av Saudi-Arabia øker. Flere partier krever også stans i norsk eksport av militært materiell til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondet har økt sine investeringer i Saudi-Arabia med 75 prosent siden Mohammed bin Salman overtok som kronprins og de facto leder, fra 3,9 milliarder kroner i 2016 til drøyt 6,8 milliarder kroner ved inngangen til 2018.

Seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty mener det er på høy tid med en full gjennomgang av Norges forhold til landet, inkludert oljefondets investeringer og eksporten av militært materiell.

Hun viser til Saudi-Arabias massive bombing av nabolandet Jemen, vedvarende brudd på menneskerettighetene og nå sist drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

– Vi støtter Amnestys krav om en gjennomgang av investeringer Norge har i Saudi-Arabia via oljefondet, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB. Han vil at en slik gjennomgang spesielt må se på menneskerettigheter og om Norge risikerer å bli trukket inn i menneskerettighetsbrudd eller undertrykking.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha sanksjoner

KrF-leder Knut Arild Hareide mener også at oljefondets investeringer i Saudi-Arabia bør tas opp til ny vurdering.

– Vi mener at EU og Norge bør innføre sanksjoner overfor Saudi-Arabia, og da vil det også være aktuelt å vurdere utelukkelse fra oljefondet. Landet er et av verdens mest undertrykkende når det gjelder menneskerettigheter, det henretter journalister og dissidenter og er ansvarlig for omfattende drap på kvinner og barn i Jemen. Derfor er Amnestys krav helt på sin plass, sier Hareide til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstres Abid Raja mener også at Norge må vurdere å trekke oljefondet ut av Saudi-Arabia.

– Jeg tror man skal lete med lupe for å finne nordmenn som mener man kan forsvare å tjene norske pensjonspenger på investeringer i Saudi-Arabia, når man ser hva de driver med, sier Raja til NTB.

Innsikt: Har Saudi-Arabias kronprins endelig gått for langt for Vesten?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tjener på barnedrap

– Norge må slutte å profittere på drap av uskyldige barn, sier MDGs Une Bastholm til NTB.

– Slik investeringer må forbys og Norge må slutte å eksportere militært utstyr til Saudi-Arabia og andre diktaturland som deltar i væpnede konflikter, sier hun. Det samme mener partiet Rødt.

– Vi vil forby eksport av militært materiell til diktaturer og land som fører angrepskrig, sier partileder Bjørnar Moxnes, som støtter Amnestys forslag om en gjennomgang av Norges bånd til Saudi-Arabia.

Han mener at Solberg og Søreide ofte bruker ofte retorikk om menneskerettigheter og folkeretten for å skjønnmale sin stadig mer USA-lydige sikkerhets- og utenrikspolitikk.

Trump om Saudi-Arabia: – Det har helt åpenbart vært bedrag

Militært materiell

Raja tar også til orde for full europeisk stans i all eksport av våpen og militært utstyr til Saudi-Arabia og håper Norge blir en pådriver for dette. Hareide er enig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysbakken krever også stans i Norges eksport av militært materiell, uavhengig av hva andre land måtte gjøre.

– Den store økningen av salg av forsvarsmateriell til golflandene er hodeløs. Det ser ut til at autoritære regimer, som i tillegg deltar i en krig hvor alle regler blir brutt, nå er et stort satsingsområder for norsk våpenindustri. Sånn kan vi ikke ha det, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Bilde viser mann knyttet til Khashoggi-forsvinning

Søreide har avvist

Norge har stanset eksporten av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia, men utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har gjentatte ganger avvist krav om stans av eksport av annet militært utstyr. Hun får støtte fra Frp.

– Norge bør forholde seg til inngåtte kontrakter, sier Christian Tybring-Gjedde til NTB.

Han fester ingen lit til Saudi-Arabias versjon av drapet på Jamal Khashoggi, men mener oljefondets investeringer bør vurderes løpende og uavhengig av dette.

– Landet er et autoritært kongedømme basert på islamsk fundamentalisme og har i likhet med de fleste land i området ikke respekt for anerkjente menneskerettigheter, sier Tybring-Gjedde.

Aktuelt: Khashoggi-drapet ødelegger neppe USAs vennskap med Saudi-Arabia