May: – 95 prosent av brexitavtalen er i boks

Storbritannias statsminister Theresa May vente mandag å kunngjøre at det er enighet om 95 prosent av brexitavtalen. Her er hun i samtale med EUs president Donald Tusk. Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May vente mandag å kunngjøre at det er enighet om 95 prosent av brexitavtalen. Her er hun i samtale med EUs president Donald Tusk. Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Storbritannias statsminister Theresa May ventes mandag å kunngjøre at det er enighet om 95 prosent av skilsmisseavtalen med EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske statsministeren skal orientere de folkevalgte i Underhuset om EUs toppmøte i Brussel forrige uke.

Der er det ventet at hun vil fortelle om betydelige framskritt i brexitforhandlingene de siste ukene.

I utdrag av innlegget som er blitt distribuert til pressen i forkant, inkludert til NTB, sier May at EU og Storbritannia blant annet er blitt enige om reglene for tvisteløsning og håndheving av avtalen.

I tillegg er det enighet om Gibraltar og om britenes militære baser på Kypros.

95 prosent

Irskegrensa står dermed igjen som eneste uløste spørsmål av betydning i forhandlingene.

– Alt tatt i betraktning er det nå enighet om 95 prosent av utmeldingsavtalen og dens protokoller, sier May i utdraget.

EU-diplomater har tidligere kommet med lignende anslag, og EUs sjefforhandler Michel Barnier sa i et intervju i helgen at det er enighet om rundt 90 prosent av avtalen.

EU og Storbritannia ble allerede i fjor enige om det økonomiske oppgjøret og om rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i andre EU-land.

I mars kom de dessuten til enighet om rammene for en 21 måneder lang overgangsperiode etter brexit.

Aktuelt: Her stemte nær 80 prosent for å bli i EU. Mange nekter å gi opp

Irsk problem

Forhandlerne har derimot stått fast i samtalene om grensa mellom Irland og Nord-Irland, som blir Storbritannias landgrense mot EU etter brexit.

Av hensyn til fredsprosessen i Nord-Irland regnes det som avgjørende å finne løsninger som sikrer at grensa forblir åpen etter skilsmissen. Men EU og Storbritannia har ikke klart å komme til enighet om hvordan dette skal oppnås.

I innlegget i Underhuset er det ventet at May vil gjenta at EUs opprinnelige forslag til løsning er «uakseptabelt» fordi det vil føre til at det oppstår en ny tollgrense i Irskesjøen mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.

– Det mener jeg ingen britisk statsminister noensinne ville ha akseptert. Og jeg vil definitivt ikke gjøre det.

Aktuelt: EU river i stykker tidsplanen for brexit

Stans i samtalene

Den vanskelige situasjonen var hovedtema på EUs toppmøte i Brussel i forrige uke.

Der holdt May et 15 minutter langt innlegg hvor hun oppdaterte om status. Etterpå diskuterte de øvrige stats- og regjeringssjefene situasjonen videre med EUs forhandlingsleder Michel Barnier, uten at May fikk være med.

I de tekniske samtalene har det derimot vært full stans siden forhandlerne møtte veggen søndag 14. oktober.

Siden er det ikke holdt noen møter mellom forhandlingsdelegasjonene, får NTB opplyst. Så langt er det heller ikke planlagt noen møter denne uka.

Aktuelt: Merkel forberedt på en brexit uten avtale

Personvernpolicy