Meny

Afghanistan skal telle stemmer fram til desember

Valgobservatører og representanter for den afghanske valgkommisjonen i arbeid i et valglokale i Kabul søndag. Foto: Massoud Hossaini / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Den møysommelige prosessen med å telle stemmer har begynt etter det som beskrives som det verste valget i Afghanistan på 14 år.

Valglokaler var stengt, valgmateriell manglet, ny teknologi skapte forvirring, og minst 50 mennesker, mange av dem barn, ble drept i en rekke angrep.

Til tross for at frykten for angrep var stor, brukte rundt 4 millioner afghanere av i alt 8,8 registrerte velgere stemmeretten.

Først om tre uker kommer de første foreløpige resultatene. Det endelige resultatet kommer trolig ikke før en gang i desember.

Selv om valget beskrives som både kaotisk, blodig og dårlig forberedt, mener mange at bare det å gjennomføre valget var en bragd i seg selv, skriver BBCs korrespondent i Kabul, Lyse Doucet.

Aktuelt: Flere flykter fra tørke enn fra Taliban i Afghanistan

Målet er å få på plass en nasjonalforsamling med større legitimitet og bane vei for presidentvalget neste år og det mange håper på kan bli fredssamtaler mellom regjeringen og Taliban.

Men hvis folk oppfatter valget som «dårlig», kan det imidlertid få verre følger enn hvis man ikke hadde holdt noe valg i det hele tatt, skriver Doucet.

Først neste lørdag holdes valget i Kandahar-provinsen i sør. Det ble utsatt med en uke etter at to afghanske sikkerhetstopper ble drept under et NATO-møte. Blant de sårede var provinsens guvernør og en amerikansk general.

Aktuelt: Drap på mektig politisjef kan få følger for Afghanistan-valg

Populært