Meny

Löfven leverer situasjonsrapport om regjeringssonderinger

Statsminister Stefan Löfven har to uker på seg til å få på plass en ny svensk regjering. Mandag har det gått en uke. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Det har vært taust rundt Stefan Löfven etter at han overtok forsøket på å danne ny regjering. Mandag skal han informere riksdagens leder om hvordan det går.

Sosialdemokraten Löfven er andremann ut etter at lederen av borgerlige Moderaterna Ulf Kristersson måtte melde pass. Löfven har nå jobbet med å finne et nytt svensk regjeringsalternativ i én uke, og har ytterligere én uke på seg før fristen går ut neste mandag.

– Jeg ser helst et blokkoverskridende regjeringssamarbeid i midten av svensk politikk, sa Löfven i forrige uke.

Det betyr etter alt å dømme at han søker støtte fra ett eller flere partier i den borgerlige alliansen.

Analytikere har blant annet spekulert på om Centerpartiet og partileder Annie Lööf er en aktuell samarbeidspartner. Men det finnes områder der de to partiene er svært uenige, blant annet arbeidslivspolitikk.

Lööf har sagt at hun kan tenke seg å sitte i en samlingsregjering ledet av sosialdemokratene med flere partier fra den borgerlige alliansen, men Moderaterna har for lengst gjort det klart at dette ikke er aktuelt.

Problemene med å få på plass en ny svensk regjering skyldes at valget 9. september endte med at ingen av blokkene fikk parlamentarisk flertall når høyrepopulistiske Sverigedemokraterna holdes utenfor. I tillegg er alliansen splittet både når det gjelder forholdet til Sverigedemokraterna og til å sitte i en ny regjering ledet av Löfven.

Populært