Meny

34 prosent av KrF Kvinners delegater vil inn i dagens regjering

lKrF-leder Knut Arild Hareide blir snudd ryggen til at 34 prosent av KrF kvinners delegater. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Seks av de tolv delegatene KrF Kvinner sender til landsmøtet 2. november, vil forbli i opposisjon. Tre bikker hver sin vei i regjeringsspørsmålet.

Tre delegater vil inn i den sittende regjeringen, mens tre andre vil gå inn i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

De tolv delegatene består av de sju i det nyvalgte sentralstyret, i tillegg til fem delegater som ble valgt søndag.

Av de sju delegatene i sentralstyret oppgir tre at de vil gå i regjering med Ap og Sp. Tre av dem vil forbli i opposisjon, mens én av dem vil gå inn i dagens regjering.

Av de fem delegatene som ble valgt søndag, vil to bli sittende i opposisjon, mens tre vil gå inn i Solberg-regjeringen. Det opplyser KrF Kvinners nyvalgte leder Oddbjørg Minos til NTB søndag kveld.

Les også: KrFU-lederen avviser Hareides kritikk av Rogaland

Ikke endelig

Minos sier at det må tas forbehold om at delegatenes standpunkter ikke nødvendigvis er endelige.

– Vi må ta forbehold fordi det er mange delegater som er usikre. Her er ingenting avklart, og vi binder ikke delegatene våre. Ting kan endre seg. Det gjelder stort sett alt som er kommet fram i dag, forklarer Minos.

Selv er hun tydelig på at hun personlig heller mot venstresiden, men at hun allikevel går inn for å snakke med den sittende Solberg-regjeringen først.

– Min personlige tilnærming er at jeg vil gå til venstre, men ikke i den politiske situasjonen vi er i. Jeg mener vi må ha respekt for det politiske systemet, og at vi derfor kun kan felle en regjering på en sak. Vi må derfor inn i forhandlinger først, sier Minos.

Les også: Solberg gleder seg over blå seier i Rogaland KrF

Vil unngå regjeringskrise

Minos frykter regjeringskrise om partiet skulle bestemme seg for å felle Solberg-regjeringen.

– Hvis vi feller regjeringen og ikke kommer i havn på venstresiden, sitter vi jo der uten en regjering, men hvis vi snakker med høyresiden først og finner ut at det ikke går, vil vi stadig ha en sittende regjering. Det handler om respekt for styresystemet og for velgerne våre, sier hun.

Valget av delegater fulgte en avstemning gjort tidligere søndag, der en majoritet på 39 prosent oppga at de ønsker å forbli i opposisjon, slik KrF er i dag. 34 prosent stemte for å gå inn i dagens regjering, mens 27 prosent vil regjere med Ap og Sp.

Minos sier til NTB at hun mener fordelingen av delegater følger anbefalingen gitt av avstemningen.

Populært