Meny

Mæland innkaller «tvangs-nemnd» for Finnmark innen to uker

INNKALLER: Monica Mæland sender snart ut invitasjon til Troms-politikere hun vil ha til å gjennomføre sammenslåing med Finnmark. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det går ut invitasjon til fellesnemnda for sammenslåing av Finnmark og Troms innen kort tid.

Det avklarte kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland overfor ABC Nyheter fredag.

– Når vil du innkalle til møte i fellesnemnda som skal gjennomføre sammenslåingen av Finnmark og Troms?

– Finnmark fylke har ikke utnevnt medlemmer til fellesnemnda. Troms har jo det, og Troms har jo også tatt til etterretning det vedtaket som er truffet, sier Mæland.

Dagen før, torsdag, vedtok flertallet i Troms fylkesting å «ta til orientering» et brev fra Mæland der hun klargjør at departementet ikke kan eller vil gjennomføre oppgaven som ifølge henne nå påhviler fylkespolitikerne i Troms og Finnmark.

Ap sikret flertall for det, mens Sp, SV og MDG støttet et forslag fra Rødt om ikke å stille i fellesnemnda dersom Finnmark ikke deltar der. Og det har Fylkestinget i Finnmark besluttet å ikke gjøre.

– Finnmark og Troms opphører 1.1.2020

Kommunal- og moderniseringsministrene endret i sommer forskriftene slik at representanter for Troms fylke alene kan utgjøre fellesnemnda for sammenslåing med Finnmark, uten at finnmarkingene er med.

FINNMARKS HÅP: Heidi Greni (Sp) gir finnmarkingene et siste håp om å beholde fylket sitt: Regjeringsskifte. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jeg tenker å innkalle snart. Jeg har ønsket å gjøre det etter at vi har lagt fram stortingsmeldingen om oppgaver til de nye fylkene, og fylkestingene i de to fylkene har avholdt sine møter, forteller Mæland etter at hun fredag la fram stortingsmeldingen om oppgaver for de nye storfylkene.

– Blir det i løpet av et par uker?

– Ja, jeg vil tro det går ut en invitasjon om ganske kort tid.

Men i Troms har en rekke politikere som er oppnevnt til fellesnemnda varslet at de ikke vil møte opp uten at Finnmark er representert.

– Hva da om det ikke møter opp tilstrekkelig antall representanter til at fellesnemnda blir beslutningsdyktig?

– Det håper jeg jo. Det er viktig å komme i gang med arbeidet. De to fylkeskommunene opphører jo å eksistere som administrative enheter 1.1.2020. Både av hensyn til ansatte, innbyggere, næringsliv og elever er det viktig at de kommer i gang med arbeidet, sier Mæland.

– Ny regjering kan berge Finnmark

Sannhetens øyeblikk nærmer seg dermed for Finnmark, der et stort flertall for alt i verden vil unngå å bli tvangssammenslått med Troms.

Hvis da ikke noe skjer med regjeringen:

– Blir det en ny regjering, så er det veldig stort håp for at Finnmark får beholde friheten sin. Norge trenger en ny regjering som respekterer innbyggerne og det lokale demokratiet, sier Senterpartiets kommunalpolitiske talskvinne Heidi Greni til ABC Nyheter.

– Både Finnmark og Viken kommer til å se annerledes ut hvis det kommer en ny regjering på plass. Vi har jo lagt fram forslag om å reversere alle vedtak om tvang, sier hun.

Greni påpeker at det er juridisk uenighet om stortingsvedtaket om tvangssammenslåing av Finnmark og Troms var lovlig.

– Det ble aldri utredet og behandlet av Stortingets kommunalkomité, men vedtatt som et løst forslag. Vi kan ikke drive å skalte og valte med norske fylker slik! mener Greni.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært