Salvini vurderer å bli med i kampen om å bli EU-kommisjonens neste president

Matteo Salvini, innenriksminister og leder for det høyrepopulistiske italienske regjeringspartiet Ligaen. Foto: Giuseppe Lami / ANSA / AP / NTB scanpix
Matteo Salvini, innenriksminister og leder for det høyrepopulistiske italienske regjeringspartiet Ligaen. Foto: Giuseppe Lami / ANSA / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias innenriksminister Matteo Salvini vurderer å stille som kandidat som EU-kommisjonens neste president hvis en gruppe nasjonalistpartier vinner EU-valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er sant. Venner fra ulike europeiske land har spurt meg og foreslått det. Det er hyggelig at de ser på meg som et referansepunkt som forsvarer av folket, også utenfor Italia, sa Salvini i et intervju med avisen Repubblica torsdag.

– Vi får se. Jeg skal vurdere det, la han til.

45 år gamle Salvini ble leder for det høyrepopulistiske partiet Ligaen i Italia i 2013, et parti som først startet med krav om økt selvstyre for Nord-Italia men som under hans styre ble et nasjonalistisk parti under mottoet «italienere først». Ligaen er skeptisk både til EU og innvandring.

EU-kommisjonens president utpekes av regjeringssjefene i medlemslandene etter forslag fra det største partiet eller den største partigruppen i EU-parlamentet. Junckers etterfølger blir først klar etter valget til EU-parlament i mai neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Salvini er EU-kritiker og har flere ganger gått ut både mot EU-kommisjonen og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Juncker har advart Italia om at landets forslag til statsbudsjett for neste år legger opp til et høyt budsjettunderskudd.

Salvini forsvarte torsdag budsjettet og kalte det «vakkert», melder Reuters. Han slo fast at ikke et eneste punktum vil bli endret.