«Tyskerjentene» får unnskyldning fra staten

Dette bildet fra 1946 viser norske og tyske kvinner som reiste til Tyskland med barna sine. Kvinner som hadde være kjæreste med og fått barn med tyske soldater under krigen, ble kalt tyskertøser. Foto: NTB scanpix
Dette bildet fra 1946 viser norske og tyske kvinner som reiste til Tyskland med barna sine. Kvinner som hadde være kjæreste med og fått barn med tyske soldater under krigen, ble kalt tyskertøser. Foto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Rettsstaten sviktet de såkalte tyskerjentene og behandlet dem på en uverdig måte, sier statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag framfører statsministeren statens offisielle unnskyldning til flere titusener av kvinner som hadde forhold til menn som var i tysk tjeneste under andre verdenskrig, skriver Aftenposten.

– Flere tusen kvinner som ble kalt «tyskerjenter» eller «tyskertøser», ble internert, fratatt statsborgerskap og sendt ut av landet. Uten lov og dom. Norske myndigheter behandlet dem på en uverdig måte. Rettsstaten sviktet dem, sier Solberg.

– Det groveste er selvsagt at de ble fratatt statsborgerskapet. Å frata folk sitt norske statsborgerskap på et slikt grunnlag er helt urimelig. Mange fikk beskjed om å reise ut av landet. Det fikk store konsekvenser, mange døde uten å ha vært tilbake, forteller Solberg.

Unnskyldningen framføres som en del av 70-årsjubileet for FNs menneskerettighetserklæring. Den er basert på en utredning fra Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret).

Det følger forskningsmidler, men ikke personlige erstatningsbeløp med unnskyldningen. Samtidig trekker Solberg fram at dette vil gjøre det lettere å få billighetserstatning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært