BT-redaktør: – KrF Hordaland er veldig delt

Gemyttlig stemning mellom KrF-leder Knut Arild Hareide (t.h.) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad i Vennesla tidligere i måneden. Mandag kveld barker de sammen i Bergen for å prøve å overbevise lokale KrF-medlemmer om sine ulike syn på KrFs kommende veivalg. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Gemyttlig stemning mellom KrF-leder Knut Arild Hareide (t.h.) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad i Vennesla tidligere i måneden. Mandag kveld barker de sammen i Bergen for å prøve å overbevise lokale KrF-medlemmer om sine ulike syn på KrFs kommende veivalg. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad møter et sterkt splittet fylkeslag når de stiller til duell og møte i Bergen mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politisk redaktør i Bergens Tidende, Frøy Gudbrandsen, tror kveldens duell kan få betydning for hva en del medlemmer i fylkeslaget faller ned på.

– Det er Hareide man har hørt mest til nå. Han har holdt talen sin og har skrevet bok, og selv om flere kritikere har fått kommet til orde, så er det klart at det å høre Ropstads argumenter, kan bli utslagsgivende for noen, sier Gudbrandsen til NTB.

Mens Hareide gjorde det klart i en tale 28. september at han ønsker å gå i regjering med Ap og Sp, kjemper Ropstad for at partiet skal gå inn i dagens regjering.

De to møtes til en såkalt «pop ut»-duell i regi av BT på forsamlingshuset Betlehem i Bergen, før de to KrF-toppene stiller til lukket medlemsmøte samme sted.

Delt fylkeslag

Hva Hordalands 16 delegater vil ende opp med å stemme under det ekstraordinære landsmøtet 2. november, er foreløpig helt åpent. Hvilke delegater som sendes, avgjøres under et ekstraordinært fylkesårsmøte 27. oktober.

– Hordaland er et veldig delt fylke. Avventende og spent er den beste måten å beskrive stemningen på her. Man er også spent på hva som blir effekten av nyinnmeldingene, sier Gudbrandsen.

Per. 9. oktober hadde partiet fått over 1.500 nye medlemmer på landsbasis etter Hareides tale. 165 av dem i Hordaland. I KrF er det bekymring etter at flere har gått ut og oppfordret folk til å melde seg inn i partiet ene og alene for å påvirke veivalget.

Frykter motivasjonstap

I Bergen samarbeider KrF allerede med Ap, sammen med Venstre, i byråd. Gudbrandsen sier hun opplever at det er stor støtte til dette samarbeidet blant medlemmene av Bergen KrF, og at mange er positive til et Ap-samarbeidet også nasjonalt.

– Men samtidig er det bekymring for hvilke utslag det vil få. En ting er å samarbeide lokalt, men hvis man ender opp med å felle Solberg-regjeringen, er det en frykt for at mange medlemmer vil miste motivasjonen for å stå på for partiet, og de trenger jo absolutt alle medlemmer opp mot valget neste år. Det vil være nødvendig å holde folk motivert uansett hvilken side de tilhører, så folk er spente, forteller Gudbrandsen.

Tidligere i år mistet byrådet flertallet i bystyret, da to KrFs varaordfører Marita Moltu valgte å melde overgang til partiet De Kristne.

Gudbrandsen sier flere KrF-medlemmer kan tenkes å melde overgang til De Kristne, dersom KrF velger å samarbeide til venstre, men mener lekkasjer til høyrepartiene trolig er mer å bekymre seg for.

– Men den største bekymringen er knyttet til at medlemmer vil bli passive, og at tillitsvalgte og medlemmer som man trenger til å drive valgkamp, vil miste gnisten, påpeker hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært