Trump sender Pompeo til Saudi-Arabia

Se video: Trump: – Verden følger med og verden snakker. Det er viktig å komme til bunns i denne saken.

Donald Trump sender USAs utenriksminister Mike Pompeo til Saudi-Arabia i et forsøk på å finne ut hva som har skjedd med journalisten som forsvant i Istanbul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Donald Trump snakket i telefonen med kong Salman av Saudi-Arabia mandag om Jamal Khashoggi. Saudiaraberen har vært savnet siden han gikk inn i hjemlandets konsulat i den tyrkiske byen 2. oktober.

Da Trump møtte pressen etterpå, spekulerte presidenten på om «skurkaktige drapsmenn» kunne stå bak. Han sa videre at kongen på det sterkeste nekter for å ha noe som helst kjennskap til forsvinningen.

– Vi forsøker å komme til bunns i dette veldig snart, men han benektet det blankt, sier Trump.

Les også: Saudi-Arabia lover å svare på Khashoggi-sanksjoner

– Hvem vet

Dette bildet fra et overvåkingskamera skal vise den savnede journalisten Jamal Khashoggi gå inn i konsulatbygningen tirsdag 2. oktober. Han har siden ikke blitt sett. Foto: Hurriyet / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Dette bildet fra et overvåkingskamera skal vise den savnede journalisten Jamal Khashoggi gå inn i konsulatbygningen tirsdag 2. oktober. Han har siden ikke blitt sett. Foto: Hurriyet / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs utenriksminister Mike Pompeo reiser allerede mandag til Riyadh for å møte kongen og ha samtaler om Khashoggi. Deretter ventes utenriksministeren å dra videre til Tyrkia. Khashoggi har blant annet skrevet kommentarer for The Washington Post og kritisert kongens mektige sønn, kronprins Mohammed bin Salman.

– Alt jeg kan gjøre er å viderebringe det han fortalte meg. Han sa på en veldig tydelig måte at de ikke hadde noe kunnskap om det, sier Trump til pressen i Det hvite hus om samtalen med kongen.

– For meg så hørtes det ut som om disse kanskje kunne ha vært skurkaktige drapsmenn. Hvem vet? sa presidenten videre.

Khashoggi har tidligere jobbet tett med kongefamilien, men har det siste året rettet kraftig kritikk mot kronprins Mohammed bin Salmans styre. Saudiaraberen har det siste året bodd i eksil i USA i frykt for å bli pågrepet i hjemlandet, og han besøkte konsulatet i Istanbul i et personlig ærend.

Les også: EU-makter krever Khashoggi-svar fra Saudi-Arabia

President Donald Trump håndhilser på Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i Det hvite hus i mars i år. Foto: Evan Vucci / AP
President Donald Trump håndhilser på Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i Det hvite hus i mars i år. Foto: Evan Vucci / AP

– Katastrofe som vil ryste hele verden

Saudi-Arabia har reagert på det de mener er trusler og varsler allerede nå at sanksjoner eller politisk press mot landet vil få konsekvenser.

– Hvis amerikanske sanksjoner blir innført mot Saudi-Arabia, vil vi stå overfor en økonomisk katastrofe som vil ryste hele verden, skriver Turki Aldhakhil, administrerende direktør for TV-kanalen Al Arabiya, i en leder. TV-kanalen er ansatt som et talerør for kongedømmet.

Et av tiltakene Saudi Arabia kan komme til å gjøre, er å kutte oljeproduksjonen, skriver The Guardian.

– Ingen bør utelukke at prisen (per fat) vil kunne stige til 100 dollar, 200 dollar eller til og med det dobbelte, skriver han.

Les også: Richard Branson bryter samtaler med Saudi-Arabia

Søk i konsulatet

Tyrkiske politikilder har sagt at de tror Khashoggi ble drept i konsulatet av et team sendt fra Saudi-Arabia. Det benekter Saudi-Arabia, som hevder journalisten forlot konsulatet samme dag som han kom. Verken tyrkerne eller saudiaraberne har presentert bevis for påstandene.

Mandag ettermiddag gikk et team med tyrkiske og saudiarabiske tjenestemenn sammen inn i konsulatet i Istanbul for å gjennomsøke det, nesten to uker etter at Khashoggi forsvant.

Det er uklart hvordan søket skal gjennomføres, og om det innebærer rettstekniske undersøkelser. En gruppe rengjørere gikk inn i konsulatet få timer før etterforskerne ankom mandag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden