Refser Grøvan for Hareide-kritikk: – Man finner ikke en mer åpen og inkluderende prosess

<p>UENIGE: Hans Fredrik Grøvan mener Knut Arild Hareide har stjålet prosessen. Det får Geir Jørgen Bekkevold til å reagere.</p>
UENIGE: Hans Fredrik Grøvan mener Knut Arild Hareide har stjålet prosessen. Det får Geir Jørgen Bekkevold til å reagere. Foto: NTB Scanpix

Hans Fredrik Grøvan anklager Knut Arild Hareide for å ha «stjålet» prosessen før KrFs skjebnevalg. – Alle har fått komme til orde, svarer Geir Jørgen Bekkevold (KrF). 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Før han la dette rådet på bordet, eller dunket dette i bordet vil jeg si, så burde vi hatt en åpnere og bredere prosess, sier Grøvan til Fædrelandsvennen.

– Jeg hadde ønsket et veivalg som var bredere forankret i KrF. Hareide stjal prosessen. Det var et sjakktrekk, sier Grøvan, som er parlamentarisk nestleder, til avisen.

– Alle har fått si hva de tenker

Uttalelsene får KrFs familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold til å reagere.

– Jeg er svært overrasket over at Hans Fredrik Grøvan går ut på denne måten. Vi har hatt mange møter i stortingsgruppa hvor Hareide har pekt på hvordan prosessen skal gå. Jeg kan ikke forstå at noen har stjålet prossessen, sier Bekkevold til ABC Nyheter.

Han sier alle i KrFs stortingsgruppe har fått si hva de mener om veivalget i ulike møter før Hareide 28. september rådet partiet til å se mot en Støre-ledet regjering.

Geir Jørgen Bekkevold (KRF). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Geir Jørgen Bekkevold (KRF). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– I stortingsgruppa har det vært åpning for at vi har kunnet si hva vi tenker om sidevalget, og jeg har vært helt åpen på at jeg støtter en sentrum+Ap-regjering. Dette er kjent både i gruppa og partiet, så vi har fått komme til orde og det gjelder selvsagt også Hans Fredrik Grøvan.

Grøvan har lansert å bli værende i opposisjon. Hvis partiet må i regjering, vil Grøvan at KrF går inn i Solberg-regjeringen.

– Vnskelig å mene at vi ikke har hatt en åpen prosess

Grøvan hevder overfor NTB at det ikke har vært noen «prosess internt, verken i stortingsgruppen eller partiets ledende organer» før Hareides råd.

– Om man er uenig med Hareide eller ikke, er det vanskelig å mene at vi ikke har hatt en åpen prosess. Man finner ikke en mer åpen og inkluderende prosess. Før sommeren ba Knut Arild oss om å tenke nøye gjennom et veivalg. Det har vært kjent at vi først skulle lande en prosess med viktige politiske saker, før vi etter det skulle starte en ny prosess om veivalg, sier Bekkevold.

– Hareide har vært så åpen som man kan forvente

Han mener det er helt naturlig at KrF-lederen fikk flagge sin mening.

– Jeg er dypt uenig i at Hareide har stjålet prosessen. Hareide har vært så åpen som man kan forvente. Det er helt naturlig at han som leder får gi sitt råd til partiet, sier Bekkevold og påpeker at også nestlederne fikk «svare med sin mening» rett etter Hareides tale.

– Vi har en partiledelse som har gått ut og sier de det mener. Nå har vi en inkluderende prosess, der partiledelsen reiser rundt til fylkeslag og hvor begge syn er representert.

KrF-toppene Kjell Ingolf Ropstad, OIaug Bollestad og Knut Arild Hareide under en pressekonferansen på utestedet Himkok i Oslo i juni 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KrF-toppene Kjell Ingolf Ropstad, OIaug Bollestad og Knut Arild Hareide under en pressekonferansen på utestedet Himkok i Oslo i juni 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Bekkevold viser også til at KrF har fått skryt for prosessen av medier. I en lederartikkel i VG skriver avisen at en åpne prosessen har styrket tilliten til politikerne:

«Krf har skapt nytt engasjement rundt norsk politikk. Og det skjer på en verdig måte, til tross for at det politiske Norge er svært splittet i saken. Ja, her står det om makt og tunge posisjoner, et helt sentralt veivalg som kan få betydning for Norge i flere år fremover. Likevel er de fleste angrepene av det milde slaget og de saklige, politiske argumentene har fått forrang.» skriver VG.

Hareide: – Har vært full åpenhet

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Grøvan ikke har noen grunn til å være overrasket over at han nå kommer med et råd om veien videre.

– Det har vært full åpenhet om at denne avklaringen ville komme høsten 2018, noe partiet har vært helt enig om. Et samlet Medie-Norge har pekt på det, og jeg har vært tydelig på at jeg vil gi mitt råd til partiets øverste organ mellom landsmøtene, som er landsstyret, sier Hareide til NTB.

– Veldig mange har bedt om at jeg skal komme med mitt råd, veldig lenge. Mange har ment at jeg har ventet for lenge med å gi det. Jeg valgte likevel å være ryddig og ga mitt råd 28. september til landsstyret. Nå er det en åpen, demokratisk debatt i hele partiet, sier han.

SE VIDEO: Begge nestlederne går mot Knut Arild Hareides råd om Ap-støtte

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært