KrF-Grøvan tatt på senga av Hareides venstresving

KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan ble tatt på sengen av partileder Knut Arild Hareides venstresving. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan ble tatt på sengen av partileder Knut Arild Hareides venstresving. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-leder Knut Arild Hareides råd om å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp kom helt overraskende på partiets parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg opplever at vi ble tatt på senga i forhold til det rådet Knut Arild ga i sin tale til landsstyret. Dette ble jeg først informert om dagen i forveien, og det hadde ikke vært noen prosess internt, verken i stortingsgruppen eller partiets ledende organer, i forhold til det rådet, sier Grøvan til NTB.

Han har de siste ukene vært på en omfattende reise i USA og fulgt KrFs interne kamp derfra. Nå er han tilbake i Norge og klar for å kaste seg inn i debatten om partiets veivalg.

– Knut Arild Hareides stil er å kjøre prosesser. Dette var et unntak fra hovedregelen, derfor kom det veldig overraskende på meg – jeg opplevde at dette kunne vært forankret på en annen måte hvis en hadde brukt stortingsgruppen og partiets øverste organer på en annen måte enn det som skjedde, sier han.

Grøvan gir samtidig honnør til sin partileder for å ha vært tydelig etter gjentatte ganger å ha blitt kritisert for det motsatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medhold i landsstyret

Mens Hareide har anbefalt regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, med støtte fra SV i Stortinget, ønsker de to KrF-nestlederne å søke regjeringssamarbeid med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Grøvan har sammen med kollega Steinar Reiten i stortingsgruppen formulert et tredje alternativ, nemlig å ikke felle dagens regjering og fortsette som et opposisjonsparti på ikke-sosialistisk side.

Hareide fikk fredag støtte i landsstyret i viktige spørsmål knyttet til avviklingen av det avgjørende landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Delegatene skal først stemme ja eller nei til om partiet skal gå inn i regjering. Dersom resultatet blir ja, skal landsmøtet så stemme over politisk retningsvalg, altså om de vil gå i regjering med høyresiden eller venstresiden, ifølge NRK.

– Vil bli votert over

Av hensyn til den interne prosessen i partiet vil ikke Grøvan kommentere utfallet av landsstyremøtet før papirene er sendt ut til medlemmene mandag. Han sier likevel følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avstemningsrekkefølgen og hvordan voteringen blir lagt opp, kan ha en avgjørende betydning for utfallet av saken, ikke minst også legitimiteten til det vedtaket som blir gjort.

– Hva vil skje med forslaget fra deg selv og Reiten?

– Det blir sendt ut sammen med de to andre forslagene og papirene til landsmøtet, med en begrunnelse. Det er fremsatt på reglementsmessig vis, og det skal bli votert over det på landsmøtet, det er helt klart, sier stortingspolitikeren.

KrF-kvinnenes leder Ann Kathrine Skjørshammer har allerede varslet omkamp om hvordan regjeringsspørsmålet skal voteres over på det avgjørende KrF-landsmøtet 2. november, ifølge NRK.

«Tydeligere og tøffere»

Den intense dragkampen om KrFs veivalg fortsetter når partitoppene deltar på lukkede møter i Bergen mandag og Ålesund tirsdag.

Grøvan understreker at hans forslag handler om at KrF må bli tydeligere og tøffere i sine krav overfor regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med KrFs nestledere og tidligere stortingspolitiker Hans Olav Syversen advarer Grøvan mot å felle Solberg-regjeringen uten å ha en konkret sak som begrunner en slik handling.

– Vi får et problem med å forklare et slikt budskap til våre egne velgere, sier han.

Mye av KrF-diskusjonen handler nå om hva partiet lovte i valgkampen i fjor. Mens Hareides tilhengere legger vekt på løftet om ikke å gå i regjering med Frp, mener hans motstandere at budskapet om at partiet foretrekker Solberg som statsminister, veier tyngst.