Kristersson gir opp – nå kan det bli Löfvens tur

Leder for Moderaterna, Ulf Kristersson, gir opp å danne regjering i Sverige.
Leder for Moderaterna, Ulf Kristersson, gir opp å danne regjering i Sverige. Foto: Tt News Agency / Reuters/NTB Scanpix

Etter ukelange sonderinger gir Moderaternas leder opp forsøket på å danne regjering i Sverige. Allerede mandag kan oppdraget gå til Socialdemokraterna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moderaternas leder Ulf Kristersson erkjenner at hans forsøk på å danne en regjering som bygger på den borgerlige Alliansen og som kan tolereres av Riksdagen, ikke har ført fram.

– Jeg har i dag meddelt talmannen at forutsetningene i dag ikke er til stede for å oppfylle disse kravene, sa Kristersson på en pressekonferanse søndag etter sitt møte med talmann Andreas Norlén, Riksdagens leder.

Norlén vil allerede mandag ha nye møter med de øvrige sju partiene og tar sikte på å sende stafettpinnen videre samme dag. Det kan bety at Socialdemokraternas leder Stefan Löfven får sonderingsoppdraget.

Det er imidlertid all grunn til å tro at prosessen trekker ut, og flere analytikere har pekt på at det ikke er usannsynlig med nyvalg.

Aktuelt: Riksdagens leder tar ny runde med partilederne

Puslespill

Valget i Sverige for vel en måned siden endte med at ingen av de to blokkene fikk parlamentarisk flertall. Sverigedemokraterna (SD) ligger på vippen, men verken sentrum-høyre eller sentrum-venstre ønsker å samarbeide med Jimmie Åkessons parti.

Kristersson redegjorde søndag for hvordan han har forsøkt å få på plass en regjering med så mye borgerlig politikk som mulig.

Det har imidlertid i prosessen blitt klart at verken Socialdemokraterna eller Miljöpartiet vil støtte en borgerlig regjering.

Samtidig sier Centerpartiet og Liberalerna klart nei til en regjering med Moderaterna og Kristdemokraterna som er avhengig av støtte fra SD i Riksdagen.

Les også: De borgerlige sier nei til samtaler med SD

3-2-1-løsning

Kristersson har også lansert en såkalt 3-2-1-løsning, hvor enten tre, to eller bare ett parti fra Alliansen sitter i regjeringen.

– Kristdemokraterna er rede til å akseptere alle disse løsningene, mens Centern og Liberalerna sier nei til samtlige av disse løsningene, konstaterer han.

– Jeg respekterer de overveielser ulike partier gjør, men det er beklagelig at Sverige nå risikerer å miste muligheten til å få en ny allianseregjering, sier partilederen.

Kristersson gjør det også klart at han «verken i navnet eller gagnet» ønsker seg en ny såkalt desemberavtale. I forrige riksdagsperiode inngikk de øvrige sju partiene en avtale med sikte på å holde SD unna makten.

Nye runder

Norlén vil mandag ha nye møter med de svenske partilederne for å stake ut en videre kurs for å skaffe landet en ny regjering.

– Jeg kommer til å spørre partilederne hvordan de ser på situasjonen, hvilke konklusjoner de har trukket og hvordan de ser på situasjonen videre – hvem de mener bør få oppdraget med å sondere mulighetene for å danne regjering.

Norlén fikk spørsmål om hvorfor han ikke allerede nå gir sonderingsoppdraget videre til Löfven.

– Jeg er en litt firkantet jurist som liker å holde på formene. Vi skal ha en ny talmannsrunde, samråde med partilederne. Det er den modellen vår svenske form for regjeringsdannelse bygger på, svarte han.

Socialdemokraterna ble klart største parti i valget og har de siste fire årene sittet i regjering sammen med Miljöpartiet.

Les også: Moderaterna gir opp å få Löfvens støtte

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært