Den betente skolestriden i Oslo:

Høyre-grill av Thorkildsen i komitemøte

<p>Inga Marte Thorkildsen må svare for seg i et komitemøte.</p>
Inga Marte Thorkildsen må svare for seg i et komitemøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det blir trolig høy temperatur på møtet i kultur- og utdanningskomiteen i Oslo kommune når Inga Marte Thorkildsen må svare på tøffe spørsmål fra Høyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres Nicolai Langfeldt legger ikke fingrene imellom når han krever svar fra Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for oppvekst og kunnskap, i den pågående striden mellom byråden og Utdanningsetaten i Oslo.

Langfeldt har levert flere skriftlige spørsmål til Thorkildsen. Han viser blant annet til en uttalelse fra Thorkildsen i Nettavisen, der byråden uttrykker at hun har «savnet samarbeidsvilje og lagarbeid» fra etaten.

Langfeldt ber byråden svare på følgende:

* «Hvilke eksempler har byråden på 'politiske føringer og beslutninger' der byråden har opplevd at utdanningsetaten har møtt byråden med 'det motsatt av samarbeidsvilje og lagarbeid'?»

* «Kan byråden avkrefte at hun er blitt motarbeidet av Utdanningsetaten?»

* «Er byråden uenig i konklusjonen til internrevisjonens rapport om Utdanningsetatens system for tilsyn og oppfølging av opplæringslovens krav fra februar 2018?»

Les også: Rå maktkamp i Oslo-skolen: Søgnen trolig allerede på vei ut

– Oppsiktsvekkende

– Det er oppsiktsvekkende når byråden mener at etaten har møtt henne med «det motsatte av samarbeidsvilje og lagarbeid» og at det finnes flere eksempler på dette, men nå har brukt en måned uten å fortelle komiteen hvilke eksempler det er snakk om, utdyper Langfeldt overfor Dagsavisen.

Han vil også vite om byråden mener varselet mot henne er et ledd i en maktkamp mellom Utdanningsetaten og politisk ledelse, med henvisning til blant annet Dagsavisens dekning av saken.

«Er byråden enig i at det pågår en maktkamp mellom byråden og ledelsen i Utdanningsetaten som Nettavisen og Dagsavisen melder?», spør han Thorkildsen.

Påstandene om maktkamp har sin bakgrunn i at det er kommet inn tre varsler mot Thorkildsen denne høsten. Det første kom i etterkant av et møte der Astrid Søgnen, direktør i Utdanningsetaten, ble bedt om å gå av når hun fyller 67 år i november.

Byrådsleder Raymond Johansen har bekreftet at han i et møte 6. september ga Søgnen beskjed om at hun ikke er ønsket med videre.

Dagsavisen skrev tidligere i høst at Thorkildsens forgjenger som skolebyråd, Tone Tellevik Dahl, ble truet med at det ville kommet et varsel mot henne i et møte med Utdanningsetaten.

Les også: – Ikke grundig nok behandling av varselet mot Søgnen

KRITISKE SPØRSMÅL: Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, hovedverneombud Einar Osnes og direktør for Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, under en tidligere åpen høring om ytringsfrihet i Osloskolen. Foto: Dagsavisen
KRITISKE SPØRSMÅL: Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, hovedverneombud Einar Osnes og direktør for Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, under en tidligere åpen høring om ytringsfrihet i Osloskolen. Foto: Dagsavisen

Ber byrådslederen svare

Nicolai Langfeldt, som er leder av Oslo Unge Høyre og sitter i kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre, har mer på lager i denne saken, i form av en rekke spørsmål til byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Spørsmålene er stilt skriftlig for «snart en måned siden», ifølge Langfeldt, men er ennå ikke besvart.

Langfeldt spør blant annet:

* «Er en vanlig strategi i Byrådet Johansen å nekte å snakke med etatsledelse om samarbeidsklima, for å i stedet ta samarbeidsutfordringer i media?»

I det første varselet mot SV-byråden kom det fram at Inga Marte Thorkildsen ba en Oslo-rektor sende innspill til henne via SV, for på den måten å unngå at henvendelsen ble journalført og dermed offentlig. Langfeldt har stilt følgende spørsmål til Raymond Johansen i den anledning:

* «Er Byrådslederen kjent med andre tilfeller der byråder har oppfordret innbyggere til ikke å sende innspill via formelle kanaler, men heller via partiene, for å «slippe å journalføre»?»

* «Synes Byrådslederen selv at dette med journalføring er litt slitsomt?»

Les mer om konflikten i Oslo-skolen:

* Søgnen tapte maktkampen mot Thorkildsen

* Thorkildsen innhentes av fortida

* Thorkildsen-varsel: – Ikke snakk om gjengjeldelse

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært