Meny

Trøen: Rødt har selv valgt bort kontrollkomiteen

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) minner om at både Miljøpartiet De Grønne og Rødt kunne valgt å sitte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Rødt og Miljøpartiet De Grønne kunne sittet i kontrollkomiteen og dermed fått delta i den lukkede høringen om terrorsikring, påpeker stortingspresidenten.

Verken MDGs Une Bastholm eller Rødt-leder Bjørnar Moxnes sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Begge har likevel bedt om å få delta på høringen, men har fått avslag av Stortingets presidentskap, slik NTB skrev onsdag.

Stortingspresident Tone W. Trøen minner om at partiene selv har valgt å ikke sitte i kontrollkomiteen, selv om de to enmannsgruppene på Stortinget kan sitte i to komiteer.

– Alle partier har rett til å ha medlemmer i kontrollkomiteen. Både Rødt og MDG kan når som helst gå inn i komiteen. Å ikke sitte i kontrollkomiteen er et valg de har tatt selv, sier hun til NTB.

Riksrevisjonen har i flere runder påpekt svikt i regjeringens arbeid med såkalt objektsikring, som innebærer trygging av samfunnsviktige og skjermingsverdige bygninger og infrastruktur. Manglene ble påpekt i kjølvannet av 22. juli-terroren i 2011.

22. oktober holder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité en ny, lukket høring i saken.

Bakgrunn: Ikke plass til Rødt og MDG i terrorhøring

Plassmangel?

Moxnes forstår begrunnelsen om at han ikke får delta i høringen siden han ikke er med i komiteen, men reagerer spesielt på at plassmangel i høringsrommet blir brukt som en tilleggsbegrunnelse.

– Hvis vi skulle åpnet for at stortingsrepresentanter som ikke sitter i komiteen skal få delta i den lukkede høringen, kan vi ikke avskjære noe av de andre representantene heller. En så stor og omfattende endring vil eventuelt måtte utredes nærmere, sier Trøen.

Hun minner samtidig om at både Moxnes og alle de andre representantene har mulighet til å lese referatene fra den lukkede høringen.

Aktuelt: Moxnes advarer Støre mot «dvask» sentrumsregjering: – Rødt er Aps trekkhund

– Kapasitet

Bastholm sitter i både energi- og miljøkomiteen og finanskomiteen, mens Moxnes bare sitter i finanskomiteen.

Moxnes har følgende forklaring på at han har valgt å ikke sitte i kontrollkomiteen:

– Det handler om arbeidskapasitet. Vi vurderte at det var vanskelig å gjøre skikkelig arbeid i to komiteer for en fersk enmannsgruppe, sier han til NTB.

– Høringer er noe ganske annet. Jeg har vært til stede på flere høringer i andre komiteer når det har vært saker vi anser som særlig viktige. Men får altså nei i dette tilfellet, konstaterer han.

Den lukkede høringen 22. oktober kommer i tillegg til en åpen høring i saken 27. august. Der forklarte blant andre statsminister Erna Solberg (H) seg om arbeidet med objektsikring.

Aktuelt: Bompengeaksjonister planla å dra hjem til Lan Marie Berg

Populært