Amundsen ut mot egen regjering: – Jan Tore Sanner har de siste dagene kostet Frp både medlemmer og velgere

GAMLE KOLLEGER: Jan Tore Sanner og Per-Willy Amundsen.
GAMLE KOLLEGER: Jan Tore Sanner og Per-Willy Amundsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslag til kutt i støtten til Human Right Service får det til å koke i stortingsgruppa til Frp. Forklaringen fra regjeringen gjør det ikke bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høyre bør ta innover seg at det begynner å nærme seg en grense for mange i Frp, sier tidligere justisminister Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter.

Mandag la Solberg-regjeringen frem sitt første budsjett etter at Venstre gikk inn i regjering.

Regjeringen foreslår å kutte i den øremerkede statsstøtten til Hege Storhaug-stiftelsen Human Rights Service (HRS) med en halv million kroner.

Kuttet i støtten til den islamkritiske organisasjon fikk Sylvi Listhaug og Amundsen til å reagere kraftig.

– Det er smålig og unødvendig av Jan Tore Sanner å kutte i støtten til Human Rights Service ( HRS), skev Listhaug på Twitter.

Human Rights Service ( HRS) har de to siste årene fått 1.835.000 kroner i tilskudd.

– Sanner ser ut til å mislike ubehagelig kunnskap

Sylvi Listhaug Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Sylvi Listhaug Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Listen inneholder kun to andre endringer, i tillegg til HRS: Støtten til den flerkulturelle avisen Utrop økes med en halv million kroner og Ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn ( MiRA-senteret) får en økning på en halv million kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nyetablerte organisasjonen Født Fri, som har sitt utspring i skamløsbevegelsen, er med for første gang med et støttebeløp på fem millioner kroner.

– Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner ser ut til å mislike slik ubehagelig kunnskap, da er det kanskje enklest å sensurere den? Det er en metode som ikke får min støtte, skrev tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) på Facebook.

Siden tirsdag har ABC Nyheter forsøkt å få Sanner til å kommentere uttalelsene, og begrunne hvorfor støtten er kuttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Listhaug forbannet på egen regjering

– Prioritert tiltak som bidrar til at innvandrere kommer i jobb

Statssekretær i departementet, Kristin Holm Jensen, skriver følgende forklaring i en epost til ABC Nyheter onsdag ettermiddag:

– Regjeringen har prioritert tiltak som bidrar til at innvandrere kommer i jobb, som er det viktigste for en bærekraftig integreringspolitikk. HRS får fortsatt støtte med 1,335 millioner, som er høyere enn flere andre organisasjoner. Det er dermed godt rom for å drive opplysningsarbeid som også påpeker utfordringer med innvandring og integrering, skriver Holm Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanner og Holm Jensen vil ikke kommentere kritikken fra Frp-statsrådene.

Amundsen: – Innøvde floskler

– I stedet for å levere innøvde floskler og lite troverdige forsøk på forsvar produsert av kommunikasjonsavdelingen, burde de vedgå at kuttet var uklokt og i stedet bidra til å rydde opp, sier tidligere justisminister Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Han har i tre år arbeidet sammen med Jan Tore Sanner og Kristin Holm som statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Dette er personer jeg respekterer. Men de har gjort en alvorlig feil i denne konkrete saken og burde vite at FrP ikke kan akseptere at kuttet i HRS blir stående. Da står man seg på å være ærlig, og ikke å legge enda mer prestisje bak kuttet, sier Amundsen.

Han mener Høyre-nestleder Sanner har kostet Frp medlemmer og velgere.

– Jan Tore Sanner har de siste dagene kostet FrP både medlemmer og velgere. Kuttet i HRS er politisk amatørskap som jeg aldri hadde forventet fra en erfaren og rutinert politiker som ham. Forslag som dette bidrar kun til å svekke FrPs vilje til å sitte i regjering. Høyre bør ta innover seg at det begynner å nærme seg en grense for mange i FrP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretær i Frp, Fredrik Färber, opplyser til ABC Nyheter at det ikke er store endringer i medlemmassen.

– Det er ingen store endringer hos oss nå. Antall innmeldinger og utmeldinger varierer gjennom hele året, og for de siste 30 dagene er antallet nyinnmeldte minus utmeldte, per i dag på 54 personer, skriver han i en epost.

– Forsøk på å indoktrinere nordmenn

Frp-kollega Christian Tybring-Gjedde reagerer slik på svaret fra Sanners statssekretær:

– Kuttet i den økonomiske støtten til HRS er et arrogant forsøk på å kvele faktabaserte røster i samfunnsdebatten. Et forsøk på å indoktrinere nordmenn i politisk korrekt tenkning, sier Tybring-Gjedde.

Forslag til tildelinger i neste års statsbudsjett. Foto: SKJERMDUMP
Forslag til tildelinger i neste års statsbudsjett. Foto: SKJERMDUMP

HRS: Flaut for Frp

Rita Karlsen er daglig leder i HRS, som i mange år har frontet Hege Storhaug som omstridt talsperson. Storhaug er kjent for sin sterkt islamkritiske blogg. I et innlegg på sin hjemmeside skriver HRS: – Det viser igjen hvilken makt Høyre gir Venstre, og hvor feige Frp er, skriver stiftelsen på sin hjemmeside.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er først og fremst flaut for Frp. Det er vi i HRS som har lagt grunnlaget for deres politikk. De har oppnådd for lite og selger seg for billig, sier Karlsen til Medier24.

Det er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) som administrerer støttepengene til ressursmiljøene på integreringsfeltet på vegne av Kunnskapsdepartementet.

De foreslo allerede i 2016 at støtten til HRS burde kuttes , med den begrunnelse at «HRS har de senere årene hatt en retorikk som av flere blir ansett som fremmedfiendtlig og muslimfiendtlig. En slik retorikk kan skape polarisering og bidra til å svekke tilliten til samfunnet blant deler av innvandrerbefolkningen», ifølge Filter Nyheter.

SE VIDEO: Sammenliknet statsbudsjettet med Snømannen