Lundteigen: – Regjeringen svikter målet om økt selvforsyning av mat

Se video fra spørretimen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Søkt av Per Olaf Lundteigen å bruke tørkesommeren i år til å anklage regjeringen for lav selvforsyning av mat fra landbruket, slo landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) tilbake i Stortinget onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tørken gjør at årets selvforsyningsgrad av mat fra jordbruket blir på 30-35 prosent. Dette er i særklasse lavest i Europa og gir ikke trygghet for den norske befolkningen i en urolig verden.

Det sa Senterpartiets Per Olaf Lundteigen i Stortingets spørretime onsdag, der han anklaget regjeringen for å svekke jordbrukets samfunnsoppdrag - å sikre en større andel av nordmenns matforbruk.

– Det er et resultat av stadig mindre jordbruksareal i drift og dramatiske klimaendringer. Samla import av matkorn og fôrkorn øker. Nå blir importen mer enn doblet. Hvilke tiltak vil statsråden fremme for å styrke selvforsyningsgraden? spurte Lundteigen.

– Dette er spekulativt!

Bård Hoksrud karakteriserte det som svært søkt å bruke avlingene etter årets helt spesielle tørkesommer som tegn på lavere selvforsyning.

– Selvforsyningsgraden er i stor grad knyttet til kornproduksjonen. Kornproduksjonen er svært knyttet til været. Kornproduksjonen ligger an til å bli ned mot halvparten av det vi har hatt de siste åra. Derfor vil importen i år bli høyere, sa Hoksrud og la til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet ikke hvordan det hele vil ende i år. Men å bruke dette tallet i en diskusjon om selvforsyningsgraden, er spekulativt. Regjeringen har gjort mye og vil fortsette arbeidet for en høy selvforsyningsgrad for mat, slik Stortinget har forutsatt.

– I mange produksjoner er det nå ikke for lav produksjon, men for høy produksjon. Selvforsyningsgraden og kornproduksjonen har vært høyere under denne regjeringen enn under den forrige. Under den rødgrønne regjeringa falt kornarealet med 50.000 dekar per år, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Regjeringen venter mer ekstremvær – vil kjempe for Parisavtalen

Selvforsyningen et mål eller ikke?

– Det er overraskende at statsråden kaller mitt innlegg spekulativt og søkt. Når arealene går ned, avlingene står stille og befolkningen øker, så betyr det at selvforsyningsgraden systematisk svekkes, insisterte Lundteigen.
– Det er selvforsyningsgraden som er jordbrukets samfunnsoppdrag og fellesskapets interesser i jordbrukspolitikken, fortsatte han

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp-politikeren minnet om at regjeringa selv skrev i sin stortingsmelding om landbrukspolitikk at graden av selvforsyning ikke bør være et et resultatmål.

– Står statsråden fortsatt ved det? spurte Lundteigen - uten at Hoksrud besvarte det.

– Det som er et faktum, er at selvforsyningsgraden går ned hele tida. Det som er et faktum er at stortingsflertallet har vedtatt å øke den, sa Lundteigen.

Beredskapslager i Sverige?

Landbruksministeren fortalte at han sammen med sine kolleger i Nordisk Råd har satt i gang en utredning om kornberedskap.

Tidligere har Høyres stortingsrepresentant Michael Tetzschner gått inn for at de nordiske landene skal samarbeide om å sikre matvareberedskapen.

Han understreker at Norge selv skal ha ansvaret for den her hjemme.

Les også: Tyskland kan beslaglegge gårdsbruk i krisetider - Norge gir blaffen