– Kommer ikke noe ut av Frps løfter

Regjeringen har i statsbudsjett gitt Color Line tillatelse til å flagge ut Kiel-ferjene, men Ronny Øksnes i Sjømannsforbundet har likevel ikke gitt opp håpet. – Frp gikk mot regjeringa på DAB. Er sjøfolk like viktige som DAB, spør han.
Regjeringen har i statsbudsjett gitt Color Line tillatelse til å flagge ut Kiel-ferjene, men Ronny Øksnes i Sjømannsforbundet har likevel ikke gitt opp håpet. – Frp gikk mot regjeringa på DAB. Er sjøfolk like viktige som DAB, spør han.

Tross løfter om at de er «sjøfolkenes parti», gikk Frp i statsbudsjettet med på at Color Line får flagge ut Kiel-ferjene. Leit at Frp nok en gang gir løfter de ikke holder, mener Sjømannsforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er veldig leit at Frp nok en gang har lovet å være sikringen vår, og så kommer det ikke noe ut av det, sier Ronny Øksnes, som er hovedtillitsvalgt i Norsk Sjømannsforbund for de Color Line-ansatte som nå risikerer å miste jobben.

Mandag ble det kjent at regjeringen i statsbudsjettet for neste år gir Color Line tillatelse til å flagge ut de to Kiel-ferjene sine. Det betyr at 700 norske sjøfolk kan bli erstattet med billigere, utenlandsk arbeidskraft.

Les også: - Frp seiler ikke under bekvemmelighetsflagg eller falskt flagg, men under piratflagg

Frp: Tar vare på sjømenn

Frp har lenge promotert seg som «sjøfolkenes parti», senest da stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt gjestet Sjømannsforbundets landsmøte for knappe to uker siden.

– Vi vil ta vare på norske sjømenn og gi dem forutsigbarhet og gode rammevilkår sånn at vi skal ha norske sjøfolk også i framtida. Det skal det ikke herske noen tvil om, sa Frp-politikeren til Fri fagbevegelse da.

Men hvor viktig er egentlig sjøfolkene for Frp, lurer Øksnes.

– Jeg synes det er synd at så mange av Frps velgere nå får dette i retur. Men det er fortsatt mulig å snu. Budsjettet er ikke vedtatt. Frp gikk mot regjeringa på DAB. Er sjøfolk like viktige som DAB, spør han.

Øksnes forteller at de ansatte på Color Line er bekymret for framtida.

– I går fikk jeg en telefon fra et av våre medlemmer som lurte på om hun hadde råd til å kjøpe julegave til barna sine i år. Det skjærer meg i hjertet. Politikk er politikk, men her er det snakk om 700 mennesker som kastes ut i usikkerheten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dette er saken

* I et høringsbrev fra januar 2017 foreslo daværende næringsminister Monica Mæland å myke opp begrensningene i det internasjonale skipsregisteret (NIS) gjennom en forskriftsendring.

* Oppmykningen innebærer at Color Line, som i dag står oppført i det norske skipsregisteret (NOR), kan registrere sine to Kiel-ferjer i NIS.

* Skip registrert i NIS kan an­sette utenlandske arbeidstakere på lokale lønns- og arbeidsvilkår.

* 685 ansatte på Kiel-ferjene kan dermed bli erstattet med utenlandske sjøfolk, ifølge tall fra Color Line selv.

* 1. mars ble forslaget godkjent av nåværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

* I forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett i mai, sikret KrF en utsettelse av den omstridte forskriften og ba samtidig regjeringen utrede grunnlaget for forskriftsendringen.

* I forslaget til statsbudsjett for 2019 konkluderer regjeringen med at det fortsatt er grunnlag for å gjennomføre forskriftsendringen. Dermed kan Color Line flagge ut. Kiel-ferjene.

Brutte løfter

Øksnes viser til at Frp også tidligere har brutt løfter de har gitt sjøfolkene. Som Dagsavisen skrev i vår, har Frps stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen i møter med Sjømannsforbundet sagt at partiet kom til å støtte forslaget fra Arbeiderpartiet om å konsekvensutrede og dermed utsette utflaggingen. Dette har også Ørsal Johansen bekreftet. Likevel gikk Frp mot Aps forslag.

– De burde støttet det, mener Øksnes.

Ørsal Johansen viste den gang til at regjeringen allerede hadde blitt bedt om å foreta en utredning av utflaggingen i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett for 2018. Det var KrF som ba regjeringen om dette.

Les også: – Frp er store i kjeften i media i denne saken, men når det gjelder, blir de nikkedukker for Høyre

Håper på KrF

Øksnes har likevel ikke gitt opp håpet om å få berget de 700 arbeidsplassene, og viser til at KrF kan få stoppet budsjettet.

– Jeg håper KrF finner ut at dette er en viktig kamp, ikke bare for norske sjøfolk, men for flere tusen sjøfolk i hele Norden.

Dagsavisen har vært i kontakt med Steinar Reiten, som sitter i næringskomiteen for KrF på Stortinget. Han ønsker ikke å kommentere denne saken og viser til at KrFs stortingsgruppe foreløpig ikke har startet drøftingene om statsbudsjettet og sitt alternative budsjett.

Morten Ørsal Johansen avviser påstanden om Frps løftebrudd.

– Vi har ikke brutt noe løfte, jeg har sagt at vi er sjøfolkenes parti, og det er vi. Denne saken skal behandles i gruppa. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Ørsal Johansen til Dagsavisen.

Denne saken ble først publisert hos Dagsavisen.no

Les også: Stormer om Color Line

Dagsavisen snakket i vår med noen av dem som jobber på Kiel-ferja:

Servitøren Kim har jobbet på Kiel-ferja i 16 år. Nå kan han bli satt på land for godt.

Kokken Raymond: Noe er i gjære, men vi vet ikke hva (DA+)

Ekspeditøren Per Magne: Vi har huslån, et nyfødt barn og begge jobber i Color Line (DA+)

Husøkonomen Marika: Jeg er ung og har mange muligheter, men mange her er snart pensjonister (DA+)

Kelneren Heidi: Jeg går rundt med følelsen av at jeg kaster bort tida mi(DA+)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært