Ikke plass til Rødt og MDG i terrorhøring

Rødt-leder Bjørnar Moxnes får ikke delta i den lukkede høringen om objektsikring i Stortinget 22. oktober. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Rødt-leder Bjørnar Moxnes får ikke delta i den lukkede høringen om objektsikring i Stortinget 22. oktober. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Rødt og MDG får ikke delta i den mye omtalte lukkede terrorhøringen i Stortinget 22. oktober. Presidentskapet begrunner avslaget med blant annet plassmangel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I avslaget er plassbegrensning en av grunnene til at jeg som stortingsrepresentant ikke får delta på den lukkede høringen. Det er merkelig, fordi et samlet presidentskap tillater at alle komitémedlemmene får ha med seg én rådgiver hver, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

– Hvis det handler om mangel på stoler, så har jeg ingenting imot å stå eller hente en stol fra et naborom, legger han til.

Riksrevisjonen har i flere runder påpekt svikt i regjeringens arbeid med såkalt objektsikring, som innebærer trygging av samfunnsviktige og skjermingsverdige bygninger og infrastruktur. Manglene ble påpekt i kjølvannet av 22. juli-terroren i 2011.

22. oktober holder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité en ny, lukket høring i saken.

Aktuelt: Moxnes advarer Støre mot «dvask» sentrumsregjering: – Rødt er Aps trekkhund

– Unødvendig kamp mot MDG og Rødt

Men heller ikke MDGs ene stortingsrepresentant Une Bastholm får en plass i rommet.

– Dette er overraskende og udemokratisk. Stortingsflertallet forsetter med dette en lei og unødvendig kamp mot De Grønne og Rødt, hvor vi må kjempe for å representere velgerne våre, sier hun.

Hun mener det ville kostet lite for stortingsflertallet å la henne og Moxnes få tilgang til den samme informasjonen som de andre i den viktige saken.

– For våre del må rådgivere gjerne også delta på terrorhøringer, men det er uholdbart om det betyr at det ikke blir plass til oss i De Grønne og Rødt.

Aktuelt: Moxnes ser muligheter med KrF

Ikke i komiteen

Verken Bastholm eller Moxnes sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Begge har likevel bedt om å få delta på høringen, men har altså fått avslag av Stortingets presidentskap.

I avslaget heter det at deltakelse i slike høringer er «forbeholdt de stortingsrepresentanter som er medlemmer i den aktuelle komiteen.» Brevet, som NTB har fått tilgang til, er undertegnet av stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H).

«Som et generelt utgangspunkt er det ikke adgang for stortingsrepresentanter som ikke er medlem av en komité, å delta på aktiviteter forbeholdt den aktuelle komiteen».

– At det i hovedregel er slik, forstår jeg. Men som det fremgår av svaret, er det ikke et prinsipp, sier Moxnes, som mener det kunne vært gjort unntak ved denne korsveien.

Aktuelt: Bompengeaksjonister planla å dra hjem til Lan Marie Berg

«Begrenset med plass»

Det er imidlertid den siste delen av begrunnelsen fra stortingspresidenten Rødt-lederen reagerer mest på.

«I tillegg har presidentskapet i sin vurdering lagt vekt på at det er ønskelig å begrense deltakelsen under høringen hvor det vil formidles sensitiv informasjon, blant annet fordi det er begrenset med plass for tilhørerne i Stortingets møterom egnet for formidling av gradert informasjon».

– Støtteargumentet om at det ikke er plass, virker underlig, sier Moxnes.

Han mener det ville vært logisk å prioritere Rødts deltakelse i den lukkede høringen.

– Riksrevisjonens rapport viser at Solberg-regjeringen har sviktet på viktige punkter, og mye tyder på at heller ikke de rødgrønne gjorde jobben med objektsikring godt nok. Da kan det være greit at et parti som ikke har hatt ansvar for dette, også får delta på høringen, mener Moxnes.

Aktuelt: Høyre skryter av Moxnes som har «lurt» Arbeiderpartiet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært