KrFU-utbrytere varsler støtte til Hareide på landsmøtet

Fem av tolv KrFU-delegater vil bryte med sitt eget landsmøtevedtak og varsler at de vil stemme for Knut Arild Hareides forslag om å søke samarbeid med Ap og Sp.

KrFUs leder Martine Tønnessen (t.h.) vil helst samarbeide med Erna Solberg og hennes regjering. Hun er sterkt kritisk til signaler fra fem av sine delegater om at de vil bryte med samarbeidsvedtaket. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KrFUs leder Martine Tønnessen (t.h.) vil helst samarbeide med Erna Solberg og hennes regjering. Hun er sterkt kritisk til signaler fra fem av sine delegater om at de vil bryte med samarbeidsvedtaket. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er helt ekstraordinært. Jeg mener delegatene våre er forpliktet til å følge opp landsmøtevedtaket vårt, sier KrFU-leder Martine Tønnessen til Bergens Tidende.

Avisen melder tirsdag ettermiddag at fem av KrFUs tolv delegater til det ekstraordinære landsmøtet i Kristelig Folkeparti kommer til å stemme i tråd med sin egen overbevisning – og ikke i samsvar med landsmøtevedtaket. Ungdomspartiet har vedtatt med 47 mot 33 stemmer at det vil anbefale moderpartiet å innlede samarbeidssamtaler med regjeringen.

KrFUs landsmøtevedtak med formuleringen «KrFU mener KrF, slik situasjonen er nå, vil få best gjennomslag for dette i regjering sammen med Høyre, Venstre og Frp» ble fattet for drøyt to uker siden. Det var rett før partileder Knut Arild Hareide ga ut boka «Det som betyr noe», der han argumenterer for samarbeid i motsatt retning, hvorpå han noen dager senere ga partiets landsstyre sitt råd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen er endret

Dermed foregikk debatten og voteringen på helt andre premisser enn hva som ville ha vært tilfelle i dag, framholder sentralstyremedlem og fylkesleder Karine Skoglund i Buskerud KrFU.

Hun er én av de fem som har varslet støtte til Hareides linje. Ungdomspartiets to nestledere, Nikolai Berglund Skogan og Edel-Marie Haukland, mener dessuten vedtaket kan tolkes på ulike måter. De anser vedtaket som et råd til moderpartiet og mener den politiske situasjonen har endret seg, ifølge VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen er ganske endret. Hvis Knut Arild Hareide hadde holdt talen sin i forkant av vårt landsmøte, så ville debatten foregått på helt andre premisser, sier Skoglund, som mener utfallet av voteringen kunne blitt annerledes hvis Hareides holdning var kjent.

– Som leder har han stor innflytelse, sier hun.

Les også: Flertall av KrF-velgere har et rødgrønt parti som andrevalg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan ikke pålegges

KrFU har uansett ikke bundet mandatet til delegatene, i samsvar med tradisjonen i KrF, og kan derfor ikke pålegge dem å stemme i samsvar med landsmøtevedtaket.

Edel-Marie Haukland påpeker dessuten at vedtaket svarer på et annet spørsmål enn det som blir forelagt det ekstraordinære landsmøtet i moderpartiet om snaut fire uker.

– Derfor mener jeg det skal være rom for å stemme etter egen overbevisning, sier Haukland til VG.

Både BT og VG har fått uttalelser fra KrFU om at det kan bli aktuelt å drøfte spørsmålet i et ekstraordinært landsmøte i forkant av skjebnemøtet 2. november.

Les også:

Moxnes advarer Støre mot «dvask» sentrumsregjering: – Rødt er Arbeiderpartiets trekkhund

– Nå er KrF blitt det partiet vi ønsket, synes Anders (35), fersk KrF-er

Solberg er overrasket over at Hareide vil felle henne