KrF-topper frykter at sentrum blir «utradert i norsk politikk»: – Vi må ta et valg, svarer Hareide

Video: Denne talen fikk diskusjonen i gang.
Artikkelen fortsetter under annonsen

To KrFs stortingsrepresentanter lanserer et tredje alternativ for partiet: Å bli dagens posisjon. – Vi må ta et valg, svarer Knut Arild Hareide. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag lanserte stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan og Steinar Reiten et tredje alternativ for partiet: Å fortsette som i dag.

– Jeg tror mange er i tvil om det er rett å gå inn i regjering ut fra hva vi lovte våre velgere før valget. Derfor tror jeg det er en hel del som vil oppleve det riktig å være der vi er - også fordi det gir KrF store gjennomslag. Ved å definere KrF som et ikke-sosialistisk sentrumsparti uten å gå i regjering nå, er vi tro mot velgerløftet vi ga om samarbeid før valget, sier Grøvan til ABC Nyheter.

Til nå har de to KrF-politikerne markert seg som tilhengere av å gå inn i Solberg-regjeringen, men det er bare hvis partiet MÅ ta et valg.

Under overskriften «3. vei» sende de mandag kveld sendt et kort forslag til KrFs sentralstyre, ifølge VG.

Her er forslaget:

«Dagens parlamentariske situasjon innebærer at KrF fortsatt bør være utenfor regjering. KrF fortsetter å være et konstruktivt opposisjonsparti som søker samarbeid fra sak til sak.
Vi forutsetter at denne opposisjonstilværelse innebærer at dagens regjering fortsetter, og at KrF markerer seg som et kristendemokratisk sentrumsparti på den ikke-sosialistiske side.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter «betydelig avskalling»

– En beslutning om å gå inn i en regjering med Arbeiderpartiet som lener seg mot SV, vil være et historisk linjeskift vi ikke har spurt våre velgere om. I tillegg vet vi at det vil føre til en betydelig avskalling og bidra til en venstredreining i norsk politikk, sier Grøvan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
FRYKTER Sv: Hans Fredrik Grøvan (Krf). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRYKTER Sv: Hans Fredrik Grøvan (Krf). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Han mener partiet bør bruke det ekstraordinære landsmøte til å beste KrF sin posison.

– Ved å befeste vår posisjon som et ikke-sosialistisk sentrumsparti, kan vi på en langt mer offensiv måte legge all vår kraft i politiske gjennomslag for de som trenger det mest. Da kan vi i langt større grad selge våre seiere og resultater, uten utydelig dobbeltkommunikasjon, og uten å snakke ned regjeringen eller oss selv.

KrF-toppen mener partiet ikke bør gi fra seg vippeposisjonen i Stortinget.

– Men for å lykkes inn mot neste valg må vi avklare vår posisjon. Det vil skape trygghet og forutsigbarhet internt og troverdighet og slagkraft eksternt, sier Grøvan, som er parlamentarisk nestleder i KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ledelsen er enige om at KrF må foreta et valg

KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker ikke en slik løsning. Partiet kan ikke forbli i opposisjon, mener KrF-ledelsen.

– Hele ledelsen er enige om at KrF må foreta et valg. Den tredje vei er verken borgerlig eller sosialistisk, men en sentrumskurs. Regjering med tyngdepunkt i sentrum er det beste uttrykk for den tredje vei i denne situasjon, skriver Hareide i en e-post til ABC Nyheter.

Selv om ledelsen er enige om at partiet bør i regjering, er de uenige om veien videre. Nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad vil inn i Solberg-regjeringen, mens Hareide peker på Sp og Ap.

– Høyre har valgt ytterpartiet Frp. Da er et samarbeid med Sp og Ap den beste løsningen, slik jeg beskrev i talen min til landsstyret, skriver Hareide videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ennå uklart om Grøvan og Reiten sitt forslag vil bli et alternativ 2. november da 193 KrF-delegater møtes til landsstyremøte for å stemme over partiets videre vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landsmøteprogrammet er ennå ikke spikret, etter det ABC Nyheter forstår.

– Senasjonshungrig presse

Steinar Reiten viser til et leserinnlegg i Tidens Krav, hvor han argumenter for sitt syn og kraftig kritiserer norsk presse.

I innlegget kritiserer Reiten norsk presse for å bidra til at KrF må ta et valg.

– Debatten om veien videre for KrF og ulike regjeringsalternativer når nye høyder, drevet av en senasjonshungrig presse som ivrig tømmer bensin på bålet for å skape mest mulig konflikt og dermed høyere opplagstall. Som en av åtte representanter i KrFs stortingsgruppe føler jeg behov for å påpeke at det finnes et tredje alternativ: Å bli værende i den posisjonen KrF nå har, der vi i gjennomsnitt oppnår et viktig gjennomslag hver uke for vår ansvarlige og konsistente sentrumspolitikk, skriver KrF-representanten.

– Mener du pressen har presset frem prosessen, Reiten?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke presset frem men bidratt til. Vi i KrF burde også vært flinkere til å selge ut seierne våre, ikke bare som enkeltstående saker, men som seiere for ansvarlig, verdibasert sentrumspolitikk som er forankret i partiprogrammet vårt. Hvis forslag til Hans Fredrik Grøvan og meg skulle få flertall, så må KrF-laget bli bedre på å få ut dette budskapet, og samtidig formidle at vi er stolte over eget parti som nå alene bærer visjonen videre om sentrum som en tredje kraft i norsk politikk, sier Reiten til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Steinar Reiten (KrF) under trontaledebatten i Stortinget 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Steinar Reiten (KrF) under trontaledebatten i Stortinget 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Uaktuelt med Ap-ledet regjering

– Pressen prøver å framstille KrF som et vingle-parti, men det vi har gjort det siste året er å føre en konsistent og sammenhengende sentrumspolitikk der vi noen ganger støtter regjeringen, andre ganger opposisjonen. Det er rett og slett journalistene som leser KrF feil – de fleste av dem er så opphengt i toblokk-tenkingen at de ikke er i stand til å se at vi faktisk representerer et tredje alternativ med vår sentrumspolitikk, skriver Reiten videre i leserinnlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener å gå inn i regjering vil være en uklok beslutning.

– Vår nøkkelposisjon i Stortinget har gitt oss mange viktige seire og gjennomslag det siste året, og hvis vi går inn i regjering (uansett hvilken) er sentrum utradert i norsk politikk, skriver Reiten.

Samtidig advarer han sterkt mot å peke på Jonas Gahr Støre.

– Å gå inn i en Ap-ledet regjering er etter min mening helt uaktuelt. Da gir vi fra oss vår posisjon som vippe-parti til SV, med Rødt som uavhengig støykilde på ytterste venstre fløy. Det vil bety at alle kamper om verdisaker som er viktige for KrF, og der ytterste venstre er vår ideologiske motpol, i realiteten er tapt før kampen starter.

SE VIDEO: Begge nestlederne går mot Knut Arild Hareides råd om Ap-støtte

Ønsker regjeringsmakt

I sin nye bok «Det som betyr noe» argumenter Hareide for at KrF må i regjering. Boken ble lanser to dager før talen som sjokkerte regjeringspartiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener at KrF skal søke regjeringsmakt. Vi er ikke et utpreget opposisjonsparti. Vi trives ikke så godt med å sitte på sidelinjen og kommentere. Vi vil være med på å ta ansvar. Det er sånn vi over tid best får gjennomslag for verdiene og politikken vår. Men iveren etter regjeringsmakt må ikke føre til at vi går på akkord med hvem vi er, skriver Hareide.

– Det er ikke tilfredsstillende for et KrF bare å ta ned dårlige forslag fra regjeringen, ikke minst når vi vet om alle beslutningene vi ikke påvirker. Alle de små skrittene som tas hver dag i regjeringskontorene, der politikken gradvis flyttes litt etter litt, fortsetter han.

SE VIDEO: Hareide: – Vi må vurdere Arbeiderpartiet