Meny

SV: Regjeringen øker forskjellene

Regjeringen legger opp til mer skattekutt for de rike og mindre velferd for folk flest, mener SVs Kari Elisabeth Kaski. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Regjeringens satsing mot barnefattigdom utgjør bare en firedel av det de rikeste får i skattekutt, mener SVs Kari Elisabeth Kaski.

– Dette er budsjett som gir mer til de rikeste og mindre til folk flest, sier partiets finanspolitiske talsperson i sin første kommentar til statsbudsjettet.

– Det er skattekutt til de rikeste og velferdskutt over hele fjøla, sier Kaski.

I budsjettet kutter regjeringen 700 millioner kroner til folk med store aksjeformuer. Det kommer i tillegg til tidligere milliarder i skattekutt i formuesskatten.

– Til sammenligning har regjeringen bare satt av en firedel av dette til å bedre forholdene for barn i fattige familier, sier Kaski.

Samleside: Her finner du alle sakene om statsbudsjettet

SV påpeker også at regjeringen fortsetter med «ostehøvelkuttene» i velferden, som ledd i den såkalte avbyråkratiseringsreformen. Kuttene utgjør i alt 1,7 milliarder kroner neste år, noe som totalt gir 10 milliarder kroner mindre til velferd neste år sammenlignet med 2013, da Høyre og Frp dannet regjering.

– Det er femte året med slike kutt. Det er kutt i velferden til folk flest, alt fra sykehus, fødselsomsorg og kriminalomsorg til universitet og høyskoler, sier Kaski.

Hun er også svært kritisk til klimasatsingen i budsjettet.

Jensen om budsjettet: – I dag skinner sola igjen, på hele landet

– Her er det ingen nye tiltak for å kutte klimagassutslippene. Regjeringen viderefører dagens klimapolitikk, som blant annet vil bidra til å kutte i regnskog, i stedet for klimakutt, selv om de prøver å late som noe annet, sier Kaski.

– Samtidig utsetter de å oppdatere bilavgiftene. Da når vi ikke våre klimaforpliktelser, noe som er skremmende når FN i dag har lagt fram en rapport som viser at det virkelig haster å ta grep om vi skal unngå svært alvorlig klimakrise, sier Kaski.

Populært