SV: Regjeringen øker forskjellene

Regjeringen legger opp til mer skattekutt for de rike og mindre velferd for folk flest, mener SVs Kari Elisabeth Kaski.
Regjeringen legger opp til mer skattekutt for de rike og mindre velferd for folk flest, mener SVs Kari Elisabeth Kaski. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Regjeringens satsing mot barnefattigdom utgjør bare en firedel av det de rikeste får i skattekutt, mener SVs Kari Elisabeth Kaski.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er budsjett som gir mer til de rikeste og mindre til folk flest, sier partiets finanspolitiske talsperson i sin første kommentar til statsbudsjettet.

– Det er skattekutt til de rikeste og velferdskutt over hele fjøla, sier Kaski.

I budsjettet kutter regjeringen 700 millioner kroner til folk med store aksjeformuer. Det kommer i tillegg til tidligere milliarder i skattekutt i formuesskatten.

– Til sammenligning har regjeringen bare satt av en firedel av dette til å bedre forholdene for barn i fattige familier, sier Kaski.

Samleside: Her finner du alle sakene om statsbudsjettet

SV påpeker også at regjeringen fortsetter med «ostehøvelkuttene» i velferden, som ledd i den såkalte avbyråkratiseringsreformen. Kuttene utgjør i alt 1,7 milliarder kroner neste år, noe som totalt gir 10 milliarder kroner mindre til velferd neste år sammenlignet med 2013, da Høyre og Frp dannet regjering.

– Det er femte året med slike kutt. Det er kutt i velferden til folk flest, alt fra sykehus, fødselsomsorg og kriminalomsorg til universitet og høyskoler, sier Kaski.

Hun er også svært kritisk til klimasatsingen i budsjettet.

Jensen om budsjettet: – I dag skinner sola igjen, på hele landet

– Her er det ingen nye tiltak for å kutte klimagassutslippene. Regjeringen viderefører dagens klimapolitikk, som blant annet vil bidra til å kutte i regnskog, i stedet for klimakutt, selv om de prøver å late som noe annet, sier Kaski.

– Samtidig utsetter de å oppdatere bilavgiftene. Da når vi ikke våre klimaforpliktelser, noe som er skremmende når FN i dag har lagt fram en rapport som viser at det virkelig haster å ta grep om vi skal unngå svært alvorlig klimakrise, sier Kaski.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden