Fortvilelse og etniske spenninger før valget i Bosnia

Tilhengere av det nasjonalistiske HDZ-partiet har støttet kroatisk løsrivelse i Bosnia, men flere har advart mot at en slik utvikling kan føre til krig.
Tilhengere av det nasjonalistiske HDZ-partiet har støttet kroatisk løsrivelse i Bosnia, men flere har advart mot at en slik utvikling kan føre til krig. Foto: Amel Emric / AP

Etter flere år med korrupsjon og vanstyre har opptakten til valget i Bosnia vært preget av politikerforakt. Samtidig vedvarer fortidens etniske spenninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dere har løyet til oss i flere år. Ingen politiske partier er velkomne i Podgora, lyder budskapet på plakaten som er hengt over torget i landsbyen Podgora.

Enkelte politiske valgkamparbeidere trosset budskapet og hang opp politiske plakater i landsbyen. Lokale beboere rev noen av dem ned, mens de sprayet «leste dere ikke? Vi har fått nok!» over andre.

I forkant av søndagens valg er det få i Bosnia som forventer store endringer i landet. Økonomien er svak, arbeidsledigheten er høy, infrastrukturen er famlende og korrupsjon er utbredt.

– Vi er lei av at de kommer til oss med fortellinger og historier for å vinne stemmer. Dagen etter valget er det som om de aldri har snakket med oss, sier 47 år gamle Adi Silajdzic.

Tredelt presidentskap

Landets skjøre tilstand forverres ytterligere av at fortidens etniske spenninger fortsatt truer fellesskapet.

Bosnias borgerkrig, som varte fra 1992 til 1995 og krevde minst 100.000 liv, resulterte i Daytonavtalen. Den deler landet i to deler: Én hvor det bor bosniske serbere, og én hvor befolkningen i all hovedsak består av muslimer og bosniske kroater.

Bosniere passerer et bilde av Denis Becirevic, kandidat for det sosialdemokratiske partiet i Bosnia. Foto: Amel Emric / AP
Bosniere passerer et bilde av Denis Becirevic, kandidat for det sosialdemokratiske partiet i Bosnia. Foto: Amel Emric / AP

I tillegg har landet et presidentskap som må bestå av én muslim, én serber og én kroat. Lederskapet roterer hver åttende måned.

– Bosniske politikere har satt landet i en etnonasjonalistisk felle, der frykt for «den andre» er skapt og spredt. Slik har etnonasjonalistiske politikere styrt landet i flere tiår, mener politisk analytiker Tanja Topic.

– I mellomtiden sier de ikke ett eneste ord om fattigdom, til tross for at Bosnia er blant Europas fattigste land, sier økonomen Zarko Papic.

Les også: Kroatia skal bygge bro rundt Bosnia

Vil splitte landet

En av de fremste bosnisk-muslimske kandidatene, mediemogulen Fahrudin Radoncic, er mer liberal enn sin forgjenger og antas å være i stand til å forhandle med kroater og serbere.

Den ledende serbiske presidentkandidaten, nasjonalistiske Milorad Dodik, har imidlertid gjentatte ganger kalt Bosnia et «mislykket konsept». Han har tatt til orde for løsrivelsen av den serbiske delen av Bosnia – som han selv har ledet i en årrekke.

– Se ikke på Bosnia som en stat, men som et territorium, sa han nylig.

Kroatene er en minoritet i den kroat-muslimske delen av landet, og kroatiske nasjonalister ønsker en tredje landsdel for kroater. Forslaget støttes av den sittende kroatisk presidenten i Bosnia, Dragan Covic, som håper på gjenvalg. Men forslaget avvises av hans kroatiske motstander Zeljko Komsic.

– Det vil føre til krig, advarer han.

Les også: Nye massegraver funnet i Bosnia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden