Moxnes advarer Støre mot «dvask» sentrumsregjering: – Rødt er Arbeiderpartiets trekkhund

SELVSIKKER: Bjørnar Moxnes sier han har fått til mer på Stortinget enn han trodde.
SELVSIKKER: Bjørnar Moxnes sier han har fått til mer på Stortinget enn han trodde. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørnar Moxnes omfavner KrF og en Ap-ledet regjering, men forventer samtidig at Jonas Gahr Støre ikke overser Rødt. – Da risikerer vi at Frp gjør et brakvalg, sier Rødt-lederen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moxnes vil aller helst kaste Solberg-regjeringen i morgen og håper sterkt at KrF peker på Jonas Gahr Støre som statsminister.

Likevel har han en ambisjon om å være den klareste kritikeren til en eventuelt Ap-ledet regjering.

Med en Ap-ledet regjering, er rommet for å presse Støre mye større. Vi vil ikke inn i regjering eller binde oss til noen samarbeidsavtale med dem nå, og vi skal sørge for at den tydeligste opposisjonen til en slik regjering kommer fra venstre, sier Moxnes til ABC Nyheter.

– Støre ser at han ikke kommer utenom Rødt

Etter Knut Arild Hareides klare signal forrige fredag om å søke samarbeid med Ap og Sp, har KrF startet en måneds lang prosess som skal avgjøre hva partiet velger.

2. november holder partiet et ekstraordinært landsmøte, hvor KrF skal bestemme seg for om partiet starter forhandlinger med dagens regjering – eller satse på å danne regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Dette mener KrF-toppene før skjebnvalg

Moxnes forventer at Jonas Gahr Støre vil lytte til Rødt, hvis han får i oppdrag å danne ny regjering.

– Rødt vil aller helst kaste Solberg-regjeringen i morgen. Men det betyr ikke at vi går god for alt Hareide og Støre vil finne på. Jeg tror Støre er klar over at han ikke kommer utenom Rødt, selv om han ikke er avhengig av vårt ene mandat nå. Snittet av målingene viser at vi er over sperregrensen og rundt neste sving kan han bli helt avhengig av Rødt. Det kommer et valg i 2021 og det vil være uklokt av Støre om en Ap-regjering overser Rødt, for da vil Rødt bare få enda flere velgere, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En Ap-ledet regjering vil bli nødt til å forholde seg til det Rødt mener, mener Moxnes.

– Risikerer at Frp gjør et brakvalg

Rødt-lederen har en rekke forventninger til en eventuell ny regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis regjeringa ikke innfrir, blir de upopulære og vi risikerer at Frp gjør et brakvalg i 2021, mener Moxnes.

– Hareide vil ikke en gang ha med SV i et formalisert samarbeid, hvorfor tror du at Støre, Hareide og Vedum vil lytte til dere?

– Rødt løfter mange av fagbevegelsens viktigste krav inn på Stortinget. Hareide har selv anerkjent hvor viktig det er å ha et organisert arbeidsliv ved å sikre flertall for Rødts forslag om å øke organisasjonsgraden i arbeidslivet. Så snakker KrF mye om å bekjempe barnefattigdom, så la oss bli enige om forslag som minsker forskjellene, for eksempel løfte barnetrygden betydelig. Her er ikke Rødt et hinder, men en alliert. Jeg tror ikke Rødts kamp for et ryddig arbeidsliv og mot sosial dumping og forskjells-Norge skremmer mange av KrFs velgere, sier Moxnes.

– Men det er jo ikke disse sakene som gjør Rødt uspiselige for KrF?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har jo saker vi er uenige om, som utenrikspolitikken. Du får ikke hjelp av oss hvis du vil gjøre regjeringen mer Israel-vennlig eller hvis de reversere fremskritt rundt kvinners rettigheter, da får de null støtte hos oss. Da får de heller gå til høyresiden, men frykten for Rødt er blitt mindre siden vi kom på Stortinget og vist hva vi står for. I velferdspolitikken er jo KrF nærmere venstresidens politikk, sier Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror de viktigste slagene på Stortinget i tiden som kommer, er saker hvor KrF og Rødt kan finne enighet.

– Jeg kan ikke helt se for meg hva som er de åpenbare slagene om kristendommens plass. Det er ikke der de store slagene står nå.

MYE MAKT: Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, og nestleder i KrF, Olaug Bollestad, er uenige med Knut Arild Hareide om veien videre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MYE MAKT: Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, og nestleder i KrF, Olaug Bollestad, er uenige med Knut Arild Hareide om veien videre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vil bli nødt til å forholde seg til Rødt

– Hva gjør dere hvis dere blir oversett?

– Det er Støres valg, men velgerne vil merke seg det. Rødt er nå det tredje største parti blant Fagforbundets medlemmer, som er LOs aller største forbund. Det er renholdere, det er folk som jobber i barnehagene, i eldreomsorgen, på sykehusene, og som henter søpla vår. Det er folk som bærer velferdsstaten på sine skuldre. Hvis Støre gir blaffen i Rødt, vil folk se at det er Rødt som står opp for velferdsstatens helter. Det kan fort bli Støres problem hvis han velger å overse våre krav.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da kan vi bare glemme å vinne valget

For at Moxnes ikke skal plage en Ap-ledet regjering altfor mye, har han flere krav. Det aller viktigste blir en ny retning i EØS-politikken, varsler Moxnes.

– Den nåværende gjør alt som Brussel ber om, men en ny regjering må legge ned veto mot EUs jernbanepakke - som vil tvinge frem privatisering, de må stanse kraftkabelen til Skottland og trekke Norge ut av EUs energibyrå Acer hvis EU prøver å nekte oss det. Og legge ned veto mot EUs arbeidsmarkedsbyrå, fordi vi skal ha full nasjonal råderett over hvordan vi ordner arbeidslivet vårt. Dette bør være mulig fordi Ap har varslet en mer EØS-kritisk linje, Hareide sier han vil bruke vetoretten i EØS-avtalen, og Senterpartiet er jo Senterpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han anbefaler Støre en klar ny kurs, hvis ikke blir fagbevegelsen og «folk flest» skuffet og forbanna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da kan vi bare glemme å vinne valget i 2021, sier Moxnes.

Ønsker felles front mot profitt i velferd

Det andre området Moxnes forventer en ny kurs er politikk mot det han kaller «velferdsprofitørene».

– Den sittende regjeringen er velferdsprofitørenes beste venn og gir dem fritt fram for å melke barnevern, sykehjem og barnehager for penger. Men en Ap-ledet regjering må sette ned foten nå. De må styrke den offentlige og ideelle velferden. De ideelle, som Kirkens Bymisjon og Blå Kors, er private, men driver velferd uten profitt. De er vi for. Men det er nettopp de som skvises ut av velferden av de kommersielle konsernene, sier han.

Han mener dette er en sak hvor Ap og KrFs velgere mye mer enige med Rødt enn med det Støre og Hareide har stått for fram til nå.

– Vi kommer til å plage en ny regjering morgen, middag og kveld hvis de ikke leverer på dette her. Og vår politikk, å stanse velferdsprofitørene, har velgerne deres i ryggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, var kritisk til Aps venstredreining i trontaledebatten og deres motstand mot velferdsprofitører? Har dere ikke Ap med på laget allerede?

– Jeg er glad for skryt, men det er et godt spørsmål om det Støre sier bare er en retorisk venstresving eller om det blir handling. På Stortinger har Ap stemt mot forslag om profittfri velferd sammen med de borgerlige. De gjemmer seg bak at kommunene skal bestemme dette selv, men det henger ikke på greip. Ap er jo for at skolen er profittfri, så hvorfor ikke gjøre det samme med barnehagene eller eldreomsorgen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

SE VIDEO: Hareide: – Vi må vurdere Arbeiderpartiet

Advarer mot «dvask» regjering

Moxnes er enig i analysen til Høyre at Rødt har klart å bevege Arbeiderpartiet.

– Rødts inngang på Stortinget har flyttet norsk politikk i vår retning. For ett år siden snakket ikke Støre om velferdsprofitører, men nå skjerper han tonen mot de kommersielle i velferden. Det er fordi vi har fått gjennomslag for problembeskrivelsen vår, i samarbeid med fagbevegelsen. Og vi kommer til å presse en Støre-regjering knallhardt og stille Støre til ansvar for de uttalelsene han nå kommer med, sier Rødt-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror folk ser at Rødt er Arbeiderpartiets trekkhund, ikke bare en vaktbikkje slik vi var før, legger Moxnes til.

Samtidig mener han Høyre overdriver litt.

– Ap fører ikke Rødts politikk. Ap er altfor moderate og lyserosa. Det Høyre prøver på, er å skremme med Rødt. Men det tror jeg ikke har særlig effekt.

– Jeg tror Rødt vil vokse videre uansett regjeringen fører, men en dvask sentrumspolitikk som ikke gjøre noe forskjellene i Norge og bare lar det skure og gå, så vil folk bli skuffet. Og mange vil komme til oss, sier han.

SE VIDEO: Helleland: – Aps retorikk minner mistenkelig om Rødt