Tusk ut mot britisk minister: – Uklokt å sammenligne EU med Sovjet

EUs president Donald Tusk (venstre) langet ut mot Storbritannias utenriksminister etter et møte med Irlands statsminister Leo Varadkar (høyre) i Brussel torsdag.
EUs president Donald Tusk (venstre) langet ut mot Storbritannias utenriksminister etter et møte med Irlands statsminister Leo Varadkar (høyre) i Brussel torsdag. Foto: Olivier Matthys / AP

EU-president Donald Tusk langer ut mot britenes utenriksminister Jeremy Hunt etter at han sammenlignet EU med Sovjetunionen under en tale på toryenes landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse etter et møte med Irlands statsminister Leo Varadkar torsdag understreker Tusk at EU har den største respekt for Storbritannia, og at blokka har et genuint ønske om å ha et best mulig forhold til landet etter brexit.

– Men når vi respekterer våre partnere, forventer vi det samme i gjengjeld. Å sammenligne EU med Sovjetunionen, er like uklokt som det er fornærmende, sier Tusk.

Mens Sovjetunionen handlet om fengsler, gulager, grenser og murer, vold mot innbyggere og naboer, handler EU om frihet og menneskerettigheter, velstand og demokrati, ifølge EU-presidenten.

– Som president i Det europeiske råd og en person som har tilbrakt halve livet sitt i Sovjet-blokka, vet jeg hva jeg snakker om. Sovjet-ånden lever fortsatt, noe som for eksempel viste seg under angrepet i Salisbury, sier Tusk.

– Og jeg er sikker på at du husker hvem som var først ute med å erklære solidaritet med Storbritannia i det kritiske øyeblikket, legger han til.

Det var søndag Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt uttalte på toryenes landsmøte i Birmingham at han mener EUs oppførsel minner om Sovjetunionen.

– De ser ut til å mene at den eneste måten å holde klubben sammen på, er å straffe et medlem som går ut. EU ble opprettet for å beskytte friheten. Det var Sovjetunionen som forhindret folk fra å dra, sa Hunt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden