KrF foran ekstraordinært landsmøte:KrF-topp advarer: Farlig å binde delegatene på skjebne-landsmøtet

LEGITIMITET: – Uansett hva KrFs landsmøte kommer fram til, er det viktig for samholdet etterpå at prosessen har legitimitet, sier Geir Jørgen Bekkevold.
LEGITIMITET: – Uansett hva KrFs landsmøte kommer fram til, er det viktig for samholdet etterpå at prosessen har legitimitet, sier Geir Jørgen Bekkevold. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den lynraske prosessen fram mot KrFs ekstraordinære landsmøte om veivalg til høyre eller venstre, må partimedlemmenes reelle vilje komme fram, oppfordrer Geir Jørgen Bekkevold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med bundet mandat er jeg redd det blir uklart hva medlemmenes vilje er.

Det sier stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold (KrF) til ABC Nyheter.

– Du bør ikke reise fra et landsmøte og være utrygg på at medlemmens vilje har vunnet fram, legger han til.

Spørsmålet er: Skal alle delegatene fra ett fylke være forpliktet til å stemme for det flertallet der har sagt, eller skal de avspeile begge parters syn på det kommende, ekstraordinære KrF-landsmøtet 2. november ?

Frie eller bundne delegater?

Bekkevolds oppfordring til Kristelig Folkepartis lokal- og fylkeslag kommer idet de nå i all hast skal gjennomføre ekstraordinære årsmøter. Der skal de diskutere støtte eller avvisning av partileder Knut Arild Hareides ønske om regjeringssamarbeid til venstre.

ABC Nyheter er kjent med at spørsmålet om synet til mindretallet på fylkenes årsmøter skal komme fram, eller bli forhindret på landsmøtet, blir et viktig, kanskje avgjørende punkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bundet mandat for delegater innebærer at delegatene blir pålagt å stemme for det flertallet i lokallaget og fylkeslaget har kommet fram til, uansett eget syn.

Rogaland diskuterer binding

At denne diskusjonen kommer opp, får vi bekreftet hos KrFs største fylkeslag, Rogaland, som vil få 16 av de 193 delegatene på KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen 2. november.

– Det kommer nok diskusjon på fylkesårsmøtet om våre delegater skal ha bundet mandat eller ikke. Vi må bli enige om disse premissene før vi velger delegater, sier fylkessekretær Olav Eggebø Aanonsen i Rogaland KrF til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsutvalget i fylket har ikke gått ut med noen anbefaling om fylkesårsmøtet bør binde utsendingene fra Rogaland om hva de skal stemme for på landsmøtet.

Det blir også opp til de enkelte lokallagene om de vil binde sine delegater til fylkesårsmøtet til bestemte syn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– God prosess viktig for ettertida

– Jeg opplever at det er en vilje til å la den reelle viljen komme til syne på landsmøtet. Dette er opp til hvert enkelt fylkeslag. Men jeg håper vi får et landsmøte med delegater som synliggjør den reelle viljen, sier Geir Jørgen Bekkevold.

– Beslutningen som skal tas, må ha en legitimitet som hele partiet kan slutte seg til. Flertallets vilje må komme fram. Og så får man bøye seg for det flertallet. Er prosessen god og du føler at du blir lyttet til, blir det lettere å gå videre også dersom du ikke har får gjennomslag, sier Bekkevold, som representerer Telemark på Stortinget

Hans hjemfylke, der meningene ifølge Bekkevold er delte, har krav på seks delegater.

Alle KrFs stortingsrepresentanter har delegatstatus på landsmøtet.