Lysbakken: SV firer ikke på maktkrav til en Støre-regjering
Skal SV inn i regjering eller inngå en samarbeidsavtale med Ap, Sp og KrF, har partiet fem ultimate krav. Men å felle Solberg-regjeringen gjør partiet «helt gratis».
Onsdag startet trontaledebatten på Stortinget. Bakteppet er politisk uro på Stortinget, hvor KrF er i hovedrollen.
2. november holder partiet et ekstraordinært landsmøte, hvor KrF skal bestemme seg for om partiet starte forhandlinger med dagens regjering – eller satse på å danne regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
Følger partiet Knut Arild Hareides råd og peker på Jonas Gahr Støre er en Sp+Ap+KrF-regjering likevel avhengig av SVs støtte for flertall i Stortinget.
Lover å felle Erna uten betingelser
Den lovnaden gir Audun Lysbakken allerede nå.
– Hvorfor gjør dere ikke som Fremskrittspartiet har gjort og sier dere ikke støtter en regjering dere ikke er en del av?
– Det er fordi noe annet ville vært et svik mot de som har stemt på oss og er urolige for retningen regjeringen tar Norge i. Vi var veldig tydelig før valget i fjor på at vi garanterer å bidra til å felle Solberg-regjeringen og å gjøre det helt uten betingelser, sier Lysbakken til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi har høyrepopulister i regjering, som systematisk lytter til eliten, som er handlingslammet i klimapolitikken og som polariserer samfunnet. Hvis SV ikke skulle være helt tydelig på at vi bruker enhver mulighet til å felle en slik regjering, hadde vi sviktet velgerne våre, legger han til.
Bakgrunn: SV krever å være med i forhandlinger med Ap
Har fem krav for å binde seg
Selv om Lysbakken og SV lover å bidra til å felle regjeringen, selger de seg langt fra gratis i eventuelle forhandlinger.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenPartiet forventer å være en del av eventuelle regjeringsforhandlinger, men vil ikke tvinge seg inn.
Vår forventing er at de andre partiene forhandler med oss, men vi vil ikke true eller tvinge oss inn i forhandlinger. Det ville vært å true med å holde Frp og Høyre med makten, sier Lysbakken.
Før valget lanserte partiet fem ultimatum for å delta i en regjering ledet av Jonas Gahr Støre. De kravene står, bekreftet Lysbakken.
Artikkelen fortsetter under annonsen– De fem kravene står seg godt. De er grunnlaget for SV og vil være sentrale hvis SV skulle komme i en forhandlingsposisjon, sier han.
Kravene gjelder bare hvis partiet skal inn i regjering eller signere en forpliktende samarbeidsavtale.
– Det betyr at SV må ha politikk for å gå inn i en regjering. SV ønsker å forhandle hvis KrF landet på venstresiden, og de fem maktkravene er den viktigste delene. Vi må ha gjennomslag for å gå inn i regjering og for å inngå en samarbeidsavtale.
Dette er de fem kravene landsstyret vedtok før valget:
1. Kampen mot ulikhet og fattigdom
SV krever en kraftig, årlig opptrapping av den universelle barnetrygden i perioden, samt en ekstra målretting mot fattige familier, i tråd med modellen foreslått i SVs alternative budsjett for 2017.
2.Fra olje til nullutslipp
SV krever at områder som Lofoten, Vesterålen, Senja, Møreblokkene, iskanten, polarfronten og uåpnede deler på norsk sokkel forblir uten petroleumsvirksomhet. SV krever at i løpet av kommende stortingsperiode skal de norske klimagassutslippene kuttes med minst 3 millioner tonn CO2-ekvivalenter sammenlignet med utslippene i 2016. Partiet krever at det lages en forpliktende nasjonalt klimabudsjett som viser hvordan målet kan nås.
Artikkelen fortsetter under annonsen3. Flere lærere
SV innføre en nasjonal lærernorm på skolenivå, på maks 15 elever per lærer fra 1.-4. trinn og maks 20 elever per lærer fra 5.-10.trinn i ordinær undervisning.
4. Profittfri velferd
SV vil stoppe eieres muligheter til å ta ut profitt fra velferdstjenester som skattefinansieres av staten, vi vil prioritere å innføre dette i barnehager, barnevern og asylmottak.
5. Forbud mot atomvåpen
En ny regjering må straks sette i gang arbeidet for et atomvåpenforbud.
Kravene ble ikke tatt godt imot i Arbeiderpartiet i 2017.
Les saken: SV og Ap krangler om ultimatum
SE VIDEO: Lysbakken: Det går grådig bra med SV
15 forslag i Stortinget
SV mener regjeringen må undersøke konsekvensene av en rekke kutt som partiet mener rammer de svakeste, og fremmer 15 forslag i trontaledebatten.
– Det er på tide at stortingsflertallet viser respekt for, og interesse for, de mange menneskene i Norge som har vært utsatt for dypt usosiale kutt i de årene de borgerlige har styrt, sier Lysbakken til NTB.
Artikkelen fortsetter under annonsenOnsdag listet han opp alle forslagene i trontaledebatten i Stortinget. De går alle ut på å gi regjeringen ordre om å undersøke hvordan politikken rammer. Det gjelder blant annet kutt i bostøtte, uføretrygd, barnetillegg for uføre, rettshjelpstiltak, arbeidsavklaringspenger, overgangsstønaden for enslige foreldre og gratis fysioterapi for blant andre brannskadde og amputerte.
– Jeg ber Stortinget stemme for disse forslagene, for å vise respekt for de menneskene dette handler om, sa Lysbakken.
Artikkelen fortsetter under annonsenVidere vil SV ha oversikt over følgene av kutt i kriminalomsorgen og domstolene. Konsekvensene av at sykehus ikke får kompensert kostnadene for å overta ansvaret for overgrepsmottak står også på listen.
Regjeringen må dessuten undersøke hva det betyr for fordelingen i samfunnet at formuesskatten er redusert og arveavgiften fjernet, samt om det kan dokumenteres noen effekt av dette for næringslivet.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det har vært altfor liten oppmerksomhet om det faktum at deler av regningen for skattelettene til de rike har blitt sendt til noen av dem som har minst i Norge. Det gjelder uføre, aleneforeldre og ulike pasientgrupper, sier Lysbakken.
Han mener regjeringen aldri har brydd seg om å kartlegge hvordan det har gått med dem som har «betalt prisen». Derfor må Stortinget instruere regjeringen i å undersøke dette, mener han
Resultatene av undersøkelsen skal legges fram for Stortinget senest sammen med budsjettforslaget neste høst, ifølge SVs forslag, som Stortinget vil stemme over torsdag.
SE VIDEO: Sp foreslår å oppheve fylkessammenslåinger