Hareide: Trygg på at mitt råd er det beste for partiet

<p>VENSTRE OM: Knut Arild Hareide vil ta partiet til venstre. Vil partiet? 2. november skal KrF i et ekstraordinært landsmøte avgjøre.</p>
VENSTRE OM: Knut Arild Hareide vil ta partiet til venstre. Vil partiet? 2. november skal KrF i et ekstraordinært landsmøte avgjøre. Foto: Lene Sørøy Neverdal

Tross protester fra høyt og lavt i partiet – KrF-leder Knut Arild Hareide sier at han de siste dagene er styrket i troen på at han får med seg partiet på venstreside-samarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Går du av om du ikke får partiet med på ditt råd?

– Nå spekulerer jeg ikke på hva som skjer dersom jeg ikke vinner fram. Jeg har god tro på å vinne fram. Og disse dagene som har gått, har ikke gjort den troen noe mindre.

Det sier KrF-leder Knut Arild Hareide, som i dette intervjuet med Dagsavisen blant annet viser til at han har fått svært mange positive reaksjoner etter talen til landsstyret der han pekte ut retningen han mener partiet må gå i.

Tirsdag var det høytidelig åpningen av høstens stortingssesjon. Den kan bli statsminister Erna Solbergs siste som statsminister.

Hareide påpeker at det ikke er Høyre, men Frp som er problemet for KrF.

– Høyre har vi mye til felles med. Det er ikke det som er problemet. Det er jo at vi, som et sentrumsparti, skulle velge å gå i regjering med et ytterfløyparti – Frp.

LES OGSÅ: Ap-Støre etter Hareide-talen: – Vi er klare for regjering

– Erna valgte

Han protesterer derfor på fremstillingen fra flere, blant andre Høyre-nestleder og statsråd Jan Tore Sanner, om at Hareide nå er ute etter å kaste populære statsminister Solberg. Han plasserer ansvaret der han mener det hører hjemme – hos statsministeren.

– Denne regjeringen har ikke flertall. Den fikk ikke flertall ved valget i 2017, for alle de som stemte på KrF, stemte på en regjering der Frp ikke skulle være med. Så Erna kunne valgt en annen løsning, det er åpenbart, sier Hareide.

– Vi valgte ikke å felle henne etter valget, og vi har vært helt åpne om at vi skulle ta en debatt denne høsten om det som er vårt retningsvalg. Og nå må partiet få eie den prosessen, sier han.

Kommentatorer og andre har, etter å ha lest Hareides bok og hørt hans tale til landsstyret, ment at KrF-lederen underspiller det politiske gjennomslaget KrF har fått i Solberg-regjeringen, samtidig som han feier under teppet de problematiske sakene mellom KrF og Ap.

Hareide er ikke spesielt enig.

– Ja, vi har fått betydelig gjennomslag, men jeg tror det har hjulpet regjeringen mer enn det har hjulpet oss. Og det har også noe med at retningen i en del saker er vanskelig for oss. Det er eksempelvis sånn at vi kan stå inne for en god del av det vi har fått til på innvandring og integreringsfeltet. Men jeg står ikke inne for den retorikken Frp har brukt, i regjering, på dette feltet. Og det har også et verdibudskap. Ikke minst på dette området vil hvilke ord du bruker ha betydning for politikken i praksis, sier han.

Les også: Lokkeropene fra høyresiden var mange og intense før KrFs skjebnemøte i landsstyret

Mange lener mot høyre

Etter at Hareide i sin tale sist fredag gikk ut med en anbefaling om å forsøke et samarbeid med Sp og Ap, har i tur og orden en lang rekke KrF-ere gått imot ham.

Nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vil samarbeide med høyresiden, et flertall i stortingsgruppa vil det samme. KrFU og en rekke fylkesledere vil plante KrFs flagg på høyresiden.

Samtidig har også andre fylkesledere stilt seg skulder ved skulder med Hareide. Det samme har stortingsrepresentantene Geir Bekkevold og Tore Storehaug, og KrF-nestorer som Kjell Magne Bondevik og Einar Stensnæs.

– Det virker som om du har flertallet mot deg?

– Jeg tror det er ingen i partiet som tør å si hvordan dette går, sier KrF-lederen.

Les også: – Skattepenger skal ikke gå til å berike private

– Opplever mye støtte

– Det vil si at dette blir jevnt. Og uansett om det blir jevnt, så må vi respektere den beslutningen landsmøtet tar. Så nå er det min jobb å overbevise, sier Hareide, som legger til at han ikke er overrasket over reaksjonene etter.

– Finnes det en taus majoritet i partiet, eller i det minste et visst antall tause, som er på din side?

– Det vet jeg ikke. Men jeg hadde ikke gjort dette om jeg ikke hadde trodd at det var mulig å vinne fram. Og jeg opplever en veldig støtte, og mye positivt etter at jeg var tydelig i min tale på fredag. Så er det selvfølgelig noen som er uenige i dette. Men samme hva vi hadde gjort, så er det noen som vil være uenig i det valget, sier han.

– Når var det du forsto at du måtte velge?

– Jeg forsto da jeg gikk inn i sommerferien at vi ikke kan bli der vi er. Og da ble dette valget enklere. I boka mi der jeg skriver om samarbeid, peker jeg på at vi ideologisk burde bli der vi er. Men så lenge det ikke fungerer for oss, så må vi ta et valg.

– Når jeg nå har satt dette i gang, så forstår jeg også at partiet kan ta et valg der vi går inn i regjering med Venstre, Høyre og Frp. Strategisk er det et åpenbart valg for partiet. Men jeg er ganske trygg på min anbefaling, på hva som er rett for partiet. For meg handler det om det synet vi har på samfunnet.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden