Regjeringen venter mer ekstremvær – vil kjempe for Parisavtalen

SE VIDEO: Regjeringen nevner klimaendringer og mer ekstremvær som en av hovedutfordringene i trontalen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en sommer preget av sprengvarme og tørke, peker regjeringen på Parisavtalen som en nøkkel i arbeidet med å nå klimamålene, både globalt og lokalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Parisavtalen er vårt viktigste internasjonale rammeverk. I desember vedtas kjøreregler for hvordan landene skal følge opp avtalen. Norge skal være pådriver, sa kong Harald da han leste trontalen under den høytidelige åpningen av det 163. Stortinget tirsdag ettermiddag.

– Sommeren 2018 kom med varmerekorder og tørke. Et mer ekstremt vær har blitt mer vanlig. Det er avgjørende at verden når sine klimamål. Norge skal oppfylle våre utslippsmål i samarbeid med EU, sa han.

Den nye og mer uforutsigbare situasjonen internasjonalt krever at norske myndigheter gjør sine tilpasninger, framkom det av talen.

– NATOs kollektive garanti forblir bærebjelken i sikkerhetspolitikken. Samtidig styrkes samarbeidet med USA, Storbritannia, Tyskland og i Norden. Verden rundt oss preges av økende usikkerhet. Den liberale verdensorden, demokratiske institusjoner og troen på fri handel er under press, sa kongen videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trontalen er ført i pennen av statsministeren, og skal redegjøre for regjeringens viktigste politiske mål for året som kommer, og bygger som oftest på regjeringsplattformen. Selv om regjeringen siden forrige trontale ble holdt er utvidet med Venstre, var det lite annet som minnet om nyheter i talen som ble lest tirsdag.

Statsminister Erna Solberg (H) varsler fortsatt stø kurs, som er staket ut i Jeløya-plattformen.

– Regjeringen tar sikte på å legge fram en opptrappingsplan for barns og unges psykiske helse i løpet av høsten 2018 og en ny nasjonal helse- og sykehusplan i 2019. Regjeringen vil legge fram en folkehelsemelding hvor ensomhet blir et viktig tema, het det i talen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Klart for nye politiske slag på Stortinget

– Oppsiktsvekkende svakt

Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke spesielt imponert over trontalen, og mener den vitner om en trøtt regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her er det mange honnørord som de fleste vil være enige om, men få tegn på at vi kan vente oss handling fra høyreregjeringen, sier Støre.

– Høyreregjeringen har i fem år ført en politikk som har bidratt til at fattigdom har økt. I fjor hevdet trontalen at vi i Norge har små forskjeller. I år er dette endret til at de har et mål om et samfunn med små forskjeller. De har kanskje tatt innover seg at forskjellene øker, men har ingenting å komme med for å stoppe utviklingen – for det ligger i høyrepolitikkens natur at forskjellene vil øke, legger han til.

Støre legger til at en av de viktigste utfordringene vi står overfor er at en voksende andel av oss står utenfor arbeidslivet. Han poengterer at det ikke nevnes.

– At flere av oss kommer i jobb og bidrar til fellesskapet, er avgjørende for at den norske modellen skal overleve, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor TV 2 avfeier statsministeren Støres kritikk.

– Jonas Gahr Støre er på repetisjonsknapp. Jeg tror har sa den var blodfattig i fjor også. Så dette er vel litt mer av mangel på innholdsmessig kritikk, så da tyr man til adjektivkritikken. Det er ikke uvanlig, sier Solberg.

Følg trontaledebatten på ABC Nyheter fra kl. 10 onsdag.

Aktuelt: KrFs veivalg: Dette mener KrF-toppene

Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: Se hele trontalen er:

Savnet familie og fattigdom

– Mitt utgangspunkt er at KrF burde ha gått inn i denne regjeringen og gjort trontalen enda bedre, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Ropstad sier til TV 2 at partiet ser fram til at statsbudsjettet blir lagt fram.

– Vi kommer til å legge et veldig kraftig trykk på å styrke familiene. Og ikke minst har vi et ønske om å legge bedre til rette for personer med funksjonshemninger og utfordringer, og å ha en skikkelig kamp mot sorteringssamfunnet. Den biten synes jeg manglet i dag, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener å se Venstres inntreden i regjeringen gjennom at klima har blitt løftet høyere opp.

– Også på innvandringsbiten synes jeg å merke noe forskjell. Og så ser jeg også at de har løftet høyere utdanning. Jeg tror det å omstille Norge vil være et viktig stikkord, sier Ropstad og trekker fram blant annet veier og forskning.

Aktuelt: MDG åpner for samarbeid med Ap, Sp og KrF

SE VIDEO: Hva er trontalen og trontaledebatten?