Tror Hareide kan bli kastet som KrF-leder

Hvis Knut Arild Hareide beveger partiet mot venstre, risikerer han å bli kastet eller å utradere hele KrF, mener Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

Foto: Arne Ove Bergo
Foto: Arne Ove Bergo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva mener du med at Knut Arild Hareide er en gambler?

– Mens KrF er det partiet som er sterkest motstander av gambling, så er det et paradoks at partiets leder er den største gambleren av alle stortingspolitikerne. Han har satt hele partiets framtid og eksistens på spill ved å lefle med Arbeiderpartiet og den politiske venstresiden. Jeg kjenner godt til grunnfjellet i KrF, og i partibastionene på Sør- og Vestlandet blir ikke dette tatt nådig opp. KrF beveger seg for øyeblikket rundt tre prosent på meningsmålingene, og jeg tror partiet forblir på det nivået, og kanskje lavere, hvis landsstyret ikke gir klar marsjordre i retning regjeringssamarbeid med Solberg-regjeringen.

Da må KrF regjere sammen med Frp, som har et helt annet verdisyn. Er det mer akseptabelt?

– Ja, i Oslo-gryta er det langt større skepsis mot Frp enn i KrFs kjernevelgerområder. Det er viktig å huske på at et samarbeid med Ap også innebærer å få SV, og kanskje også Rødt, med på lasset. I bakgrunnen i hovedstadsmiljøet finner vi Kjell Magne Bondevik, som fortsatt nyter stor respekt i partiet. Han heier på dem som ikke vil samarbeide med Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ap-topper sier ja til KrF-samarbeid

Bør Hareide gå av, uansett hvilken vei landsstyret lander på?

– Mens Haakon Lie sa at Arbeiderpartiet ikke er noen søndagsskole, så har det alltid vært en god del søndagsskole i KrF. Det er svært uvanlig at det er opprør mot partilederen. Hvis Knut Arild Hareide beveger partiet mot venstre, ser jeg for meg at: 1) Hareide blir kastet. 2) Partiet havner under sperregrensen for godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norsk-pakistanske samfunnsdebattanten Qasim Ali har nylig tatt til orde for et forbud mot krenkende karikaturer. Hva synes du om et slikt forslag?

– Jeg blir sint og opprørt når jeg hører om slike forslag. Land som har blasfemibestemmelser i lovverket, lever fortsatt i barbariet. Målet for Qasim Ali er tydeligvis å innføre straff for dem som bruker ytringsfriheten. Alle slike forslag må møtes med motstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det mulighet for at et slikt forslag kan bli vedtatt i Norge, da?

– Nei. Men vi skal være klar over at det er mange som slutter opp om slike ideer. Nylig var det demonstrasjon med rundt 1300 deltakere, som ville innskrenke ytringsfriheten. Og det er nettopp ytringsfriheten som er under sterkt press. I et land som Pakistan sitter det mennesker på dødscelle fordi de har brutt blasfemiloven. Det er lett å trekke på skuldrene av en person som fremmer denne type forslag i Norge, men for millioner av mennesker er dette blodig alvor. Jeg betrakter derfor ikke forslaget fra Qasim Ali som kuriøst. Det er for alvorlig til at vi ikke skal ta den type utsagn på alvor.

Les også: Slik har Solberg & co. forsøkt å lokke KrF

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bibelen er jo den store boka. Men jeg leser mye, og liker godt bøkene til den amerikanske forfatteren Philip Roth.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva gjør deg lykkelig?

– Samvær med familien, ei flott kone og barn som jeg nå får følge med på inn deres voksne liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem var din barndomshelt?

– Det er fotball-legenden Odd Iversen. Jeg så for øvrig hans mål nr. 150 i toppserien. Det scoret han mot Moss FK, i en kamp der Rosenborg vant 3–1. Ivers scoret for sikkerhets skyld to mål.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det er mye. Hadde jeg vært en bil, hadde jeg nok blitt avskiltet på stedet. Jeg blir blant annet veldig irritabel når jeg er sulten.

Les også: Hareide råder KrF til å vurdere samarbeid med Arbeiderpartiet

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg en liten Munkholm.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Ja, jeg liker at folk engasjerer seg. Selv går jeg gjerne i tog for menneskerettigheter og i særlig grad for ytringsfriheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det noe du angrer på?

– Ved å fokusere på hva som er gjort feil, mobiliseres kun negativ energi. Det bruker jeg minst mulig krefter på.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Siden jeg kan velge mellom levende og døde, ville jeg helst hatt en heistur med Winston Churchill, som jeg er sterkt fascinert av.

Men da måtte du kanskje tåle sterk sigarrøyk og et glass whisky?

– For å få til en samtale med Churchill, så hadde det faktisk vært verdt å ta en sigar selv.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no