Boris Johnson lader opp til torylandsmøtet med nytt angrep på May

Boris Johnson (foran) sammen med Storbritannias statsminister Theresa May. Johnson trakk seg i sommer som utenriksminister i protest mot Mays brexitplan.
Boris Johnson (foran) sammen med Storbritannias statsminister Theresa May. Johnson trakk seg i sommer som utenriksminister i protest mot Mays brexitplan. Foto: Thierry Charlier / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en 4.500 ord lang artikkel legger Storbritannias tidligere utenriksminister Boris Johnson fram sin egen alternative visjon for brexit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Min plan for en bedre brexit», kaller Johnson artikkelen, som ble publisert i The Daily Telegraph fredag.

Utspillet kommer like før starten på toryenes landsmøte i Birmingham, der det ventes harde diskusjonsrunder om hvilken strategi regjeringen bør legge seg på når EU og Storbritannia nå går inn i innspurten av brexitsamtalene.

Statsminister Theresa May la fram sin brexitplan før sommeren. Konsekvensen ble at Johnson trakk seg fra regjeringen i protest.

I The Daily Telegraph stempler Johnson den såkalte Chequers-planen som en «moralsk og intellektuell ydmykelse».

Han oppfordrer statsministeren til i stedet å kjempe for en «Super-Canada»-løsning, det vil si en oppgradert versjon av den frihandelsavtalen EU har inngått med Canada.

«Dette er øyeblikket for å endre kurs i forhandlingene og yte rettferdighet til ambisjonene og potensialet i brexit», skriver Johnson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg er redd framtidige generasjoner ikke vil ha lett for å tilgi oss hvis vi mislykkes», advarer han.

Sentrale deler av Mays brexitplan er også blitt avvist av EU-siden, som mener planen preges av et ønske om å plukke godbitene fra EU-samarbeidet, men uten at Storbritannia påtar seg samme forpliktelser som EUs medlemsland.