Støre etter Hareides tale: – Dette blir spennende

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum avventer begge KrFs interne diskusjoner før de kommer med bastante regjerings-konklusjoner.

STATSMINISTER? Ap-leder Jonas Gahr Støre kan bli ny statsminister hvis KrF slutter seg til Knut Arild Hareides anbefaling.
STATSMINISTER? Ap-leder Jonas Gahr Støre kan bli ny statsminister hvis KrF slutter seg til Knut Arild Hareides anbefaling. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan bli viktig for å få Norge på en ny kurs, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre etter at KrF-leder Knut Arild Hareide i en tale fredag anbefalte partiet å gå i regjeringssamarbeid med Ap og Senterpartiet.

– Men jeg har stor respekt for den interne prosessen i KrF, som ingen andre bør blande seg inn i, sier Støre i Stortingets vandrehall fredag ettermiddag.

– Men jeg kan gi uttrykk for at det fellesskapet hans og vår bevegelse har historisk, og der vi er nå, tegner et veldig spennende bilde av hva vi kan få til framoverr, sa Støre om mulig regjeringssamarbeid.

Han ville ikke svare på spørsmålet om Ap vil felle regjeringen ved første mulighet dersom KrF slutter seg til Hareides synspunkt på skifte av partnere.

– Vi har ikke vært på regjeringsjakt. Men det er klart at hvis flertallet i Stortinget skifter, vil det være en ny situasjon, sa Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp-Vedum føler fellesskap

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum tar ingenting for gitt, og vil avvente prosessen innad i KrF før han vil snakke om regjeringsdannelse.

– Men jeg er enig i det han sa. Sakene er avgjørende. Å ha tjenester nær folk, slik som i politireformen, sier Vedum til ABC Nyheter.

I sin tale i dag refererte også Knut Arild Hareide til politireform, som han mener Ap og KrF ville gjøre til en nærpolitireform, endte opp som en fjernpolitireform.

Støre utelukker ikke SV

– Jeg var interessert i måten Hareide bygde opp resonnementet om samarbeid med Ap og Sp på. At vi må ha respekt for hverandres ulikheter. Det er en forutsetning for samarbeid, sa arbeiderpartilederen også..

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siv Jensen: - Betydelig venstredreining

– Jeg tar til etterretning at Hareide sier han ønsker å samarbeide med Ap og Sp. Det vil innebære en betydelig venstredreining av norsk politikk, der SV gis en avgjørende rolle, sier Frp-leder Siv Jensen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vårt opplevelse er at samarbeidet med KrF er godt både nasjonalt og lokalt, og at mange vil reagere på et KrF-samarbeid med venstresiden, spesielt på Sør- og Vestlandet, legger hun til.

Støre utelukker ikke SV i et regjeringssamarbeid, noe Hareide ikke ønsker.

I Høyre er reaksjonene mildest talt negative, slik blant annet Hårek Elvenes uttrykker på twitter:

Venstres statssekretær Sveinung Rotevatn lovet derimot at alle innvendinger KrF har mot regjeringens politikk, vil la seg løse.

Artikkelen oppdateres