KrF-topp refser Erna dager før skjebnevalg
– En velment oppfordring til Erna Solberg, sier KrFs generalsekretær til ABC Nyheter, og avviser at det er et bidrag i samarbeidsdebatten.
I spalten «Overblikk» i Vårt Land tar KrFs Hilde Frafjord Johnson et kraftig oppgjør med statsminister Erna Solberg.
I innlegget trekker KrF-toppen linjer fra etnisk hat i Sør-Sudan til landets statsminister.
– Når vi stempler, får det konsekvenser. Da slutter menneskene å være personer, med navn, med en mor, en bestefar og et barnebarn, med en fortid og en framtid. Da blir de del av et kollektiv, en gruppe, en masse. Og hvis de også er fremmede, blir vi fort redde. Da føler vi oss truet. Og da får frykten næring. Retorikk er ikke bare ord. Retorikk er handling, skriver Frafjord Johnson.
– Solbergs håndtering overrasket meg
Hun trekker frem Trump som et eksempel på en politiker som «gir næring frykten for andre».
Videre mener KrF-toppen at Sylvi Listhaug og den populistiske delen av Frp har «satt en ny standard for det politiske ordskiftet».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Derfor har statsminister Erna Solbergs håndtering overrasket meg. Når retorikk og ordbruk fra regjeringspartnere har skapt debatt, har statsministeren som regel bagatellisert den. Når kritikken har økt i styrke, har svaret gjerne vært at hun ikke ville brukt akkurat de ordene, skriver hun.
– Forandret Norge
Frafjord Johnson mener ordene har «forandret Norge».
– Det er stor forskjell på å ta folks frykt på alvor, og det å gi næring til frykten, piske den opp, og slå politisk mynt på den. Det å gi et regjeringsparti fripass til det siste, har allerede forandret Norge, skriver hun videre.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenI epost til ABC Nyheter avviser generalsekretæren at det er et bidrag i samarbeidsdebatten.
– Jeg er fast spaltist i Vårt Land og alle innlegg følger rotasjonen mellom avisens spaltister, også mine. Det var min tur denne uken. Innlegget er ikke noe innlegg i noen samarbeidsdebatt, og kan heller ikke tolkes slik, skriver Frafjord Johnson.
Hun skriver videre at innlegget er en velment oppfordring til Erna Solberg.
– Det er en refleksjon rundt ordenes betydning og med en velment oppfordring til vår statsminister. Følger hun den vil det være positivt for regjeringen og den offentlige samtalen i Norge.
Les hele innlegget: Ord er handling
Det er ikke ukjent at Frps retorikk i lenger tid har irritert KrF-ledelsen kraftig.
– Statsminister Erna Solberg har i fem år tillatt Frp å drive dobbelkommunikasjon. Det må bli slutt på polariserende retorikk, sa Knut Arild Hareide da Stortinget diskuterte Listhaug-saken i mars.
SE VIDEO: Munnhuggeri på Stortinget etter Listhaug-exit
Blinker til venstre
I mer enn fem tiår har KrF søkt regjeringssamarbeid på borgerlig side. Fredag skal KrF-leder Knut Arild Hareide peke ut retning for partiet. Mye tyder på at det kan skje et historisk skifte.
Artikkelen fortsetter under annonsenI sin nye bok går Hareide langt i å skrive at det ikke er riktig å gå i samarbeid med en regjering bestående av et stort Høyre og et sterkt Fremskrittsparti.
Generalsekretær Frafjord Johnsen vil ikke svare på spørsmål om samarbeidsspørsmålet, eller om hun følger Hareides betraktninger i boken.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg svarer selvsagt ikke på noen spørsmål knyttet til samarbeidsdebatten i partiet, som er noe helt annet. Det skal partiets politikere og tillitsvalgte drøfte på landsstyremøtet lørdag og i løpet av høsten, skriver hun.
KrF-leder Hareide skriver i boken at han mener Høyre ikke lenger er en «sterk alliert i kampen mot sorteringssamfunnet», og at partiet i familiepolitikken «har tatt et steg bort fra KrF de siste årene».
– Noen ganger hører jeg knapt forskjell på SVs og Høyres talspersoner når de diskuterer familiers valgfrihet. Regjeringssamarbeidet med de liberalistiske partiene Fremskrittspartiet og Venstre forsterker denne trenden, slår Hareide fast.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er ikke på grunn av skattepolitikken, velferdspolitikken, distriktspolitikken eller miljøpolitikken at KrF tradisjonelt har valgt et samarbeid med Høyre. Det er på grunn av andre verdispørsmål. Hvis Høyre i stadig større grad velger å bevege seg bort fra sin verdikonservative arv, gir det også færre grunner til at KrF skal foretrekke Høyre fremfor andre partier.
Hareide sa tirsdag til NTB at han vil komme med sine råd i løpet av prosessen, og at han er innstilt på å fortsette som partileder uansett hva som blir utfallet.
Les også: Hareide advarer mot individualisme på høyresiden i ny bok
I helgen sa Ap-leder Støre at han mener KrF vil få større gjennomslag hos Arbeiderpartiet enn hos dagens regjering.
– Jeg mener KrF ville kunnet få større gjennomslag for viktige saker innenfor internasjonal solidaritet, klima, fattigdomsbekjempelse og rettferdig fordeling hos oss enn hos dagens regjering, men vi har stor respekt for at KrF selv gjør sine vurderinger og tar sine valg, sa Ap-lederen til ABC Nyheter.
Les også: Lokallagsleder advarer Hareide mot å gå mot venstre