Støre vurderer å gi barnefamilier en ekstra ferieuke: Vil koste 10 milliarder

VURDERER EKSTRA FERIEUKE: Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet.
VURDERER EKSTRA FERIEUKE: Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jonas Gahr Støre har luftet tanken om å gi småbarnsforeldre en ekstra friuke. – Vi kan ikke bare bevilge oss mer og mer fri, sier Frps Erlend Wiborg, som mener forslaget er for dyrt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre hentet fram forslaget fra sin sosialdemokratiske partilederkollega Stefan Löfven da han talte til sitt partis landsstyre i Oslo i forrige uke.

– Det er den typen sterkere fellesskapsløsninger som koster. Men det er jo derfor vi mener at de som har mest, bør betale noe mer i skatt. Vi vet jo at dette er investeringer som betaler seg over tid, sa Støre.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg fryktet forslaget ville koste mange milliarder, og spurte Finansdepartementet om kostnadene.

Skal alle foreldre til barn under 18 år få ferie vil dette koste 10,2 milliarder, ifølge departementet.

– 4.800 og 3.000 kroner årlig i økt skatt

I 2016 var det i overkant av en million sysselsatte foreldre med barn under 18 år.

Skal foreldre til barn mellom 4-16 år få en ekstra ferieuke, vil det koste 6,8 milliarder.

Det vil ifølge Finansdepartementet gi en økning i gjennomsnittlig skattesats med henholdsvis 0,5 og 0,3 prosentenheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For en familie med to barn og to voksne med årslønn tilsvarende medianlønnen, vil det økte inndekningsbehovet gi henholdsvis om lag 4800 og 3000 kroner årlig i økt skatt for husholdningen, skriver departementet til Wiborg.

Bakgrunn: Støre lufter forslag om ekstra ferieuke for foreldre

– Altfor dyrt

– Dette er en betydelig sum penger, som jeg mener vi bør bruke på helt andre områder for å hjelpe barnefamilier, sier Frps Erlend Wiborg, som leder Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Frps stortingsrepresentant Erlend Wiborg. Foto: Fremskrittspartiet
Frps stortingsrepresentant Erlend Wiborg. Foto: Fremskrittspartiet

Han påpeker at staten mister skatteinntekter og at det reduserer verdiskapningen i bedriftene.

– Mange barnefamilier har allerede en stram økonomi, hvis man da skal begynne å øke skattene vil ikke det gagne mange barnefamilier. Norge har allerede gode ordninger for barnefamilier. Først får man være ett år hjemme etter fødsel, så kan man være hjemmei ti dager hvis barnet er syk. Sammenliknet med Sverige har vi også lenger betalt ferie, sier Wibortg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det hele er et dårlig forslag.

– Vi er avhengig av at folk jobber. Samtidig er det andre løsninger vi kan se på for å hjelpe foreldre med tidsklemma, en ekstra ferieuke løser ikke hverdagen, sier han.

– Jeg mener forslaget ikke er bærekraftig, det er altfor dyrt. For å finansiere velferdssamfunnet vi allerede har, er vi avhengig av at folk jobber. Vi kan ikke bare innvilge oss mer og mer fri.

Les også: Støre advarer svenskene mot ytre høyre

Støre: – Dette er en investering

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partiet, imotsetning til Frp, ser på løsningen som en investering.

– Wiborg illustrerer mitt poeng. Mens høyresiden ser på løft for barnefamiliene som en ren utgift, ser vi på det som en investering. Jeg ser altfor mange foreldre som har så hektiske hverdager at de sliter seg ut. Derfor leter vi etter ordninger som kan lette hverdagen deres og dermed bidra til at de orker å kombinere fulltidsjobb med familieliv. Skaper vi gode oppvekstvilkår for barna, er også det en investering som vil betale seg, fordi færre vil falle utenfor senere, sier Støre til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at Arbeiderpartiet bare vurderer forslaget.

– En ekstra ferieuke er ikke noe Arbeiderpartiet har gått inn for, men forslaget er i likhet med gratis skolefritidsordning og helhetlig skoledag ordninger som vårt oppvekstutvalg vurderer. Hva utvalget ender opp med å anbefale, vet vi ikke ennå, men vi er ambisiøse og mener det er behov for et løft som kan gi barn og foreldre mindre press og stress i hverdagen.

Lover at barnefamiliene ikke skal betale mer i skatt

Støre mener Arbeiderpartiet har rom til en ekstra ferieuke i sine budsjetter. Årsaken er at de rikeste skal bidra mer, sier Ap-lederen.

– Det er ikke aktuelt for Arbeiderpartiet å øke skattene til barnefamilier med stram økonomi, tvert imot vil de med lavest inntekt få lavere skatt med vårt opplegg. Men vi har et større handlingsrom i våre budsjetter fordi vi ikke legger opp til at de rikeste skal bidra stadig mindre til fellesskapet, slik høyresiden gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
MER TID TIL FAMILIEN: Partileder Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
MER TID TIL FAMILIEN: Partileder Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Kostnadsdiskusjon

I Sverige ble forslaget hardt kritisert av arbeidsgivernes organisasjoner, som også la fram sine egne regnestykker i saken.

Socialdemokraterna la til grunn at forslaget, som angår 900.000 svenske husholdninger, vil koste skattebetalerne 5,4 milliarder svenske kroner over statsbudsjettet.

Samtidig beregner Svenskt Näringsliv (SN), som tilsvarer norske NHO, den totale samfunnsøkonomiske kostnaden til 32,9 milliarder.

I dette regnestykket ligger tapt arbeidstid inne som en kostnad, i tillegg til den rent budsjettmessige utgiften. SN viser til en tidligere beregning over hva som ville være den samfunnsøkonomiske kostnaden av kortere normalarbeidsdag, som har vært mye diskutert både i Norge og Sverige.

SE VIDEO: Støre: – Et vanskelig halvår for Arbeiderpartiet