Pollestad (Sp) ber regjeringen gripe inn mot mulig risikoimport fra Belgia

AFRIKANSK SVINEPEST: Lederen av Stortingets næringskomite frykter utbrudd av afrikansk svinepest.
AFRIKANSK SVINEPEST: Lederen av Stortingets næringskomite frykter utbrudd av afrikansk svinepest. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad, ber landbruks- og matminister Bård Hoksrud sperre grensa for belgisk svinekjøtt på grunn av faren for afrikansk svinepest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Geir Pollestad (Sp) er sterkt uroet over meldingen i ABC Nyheter om at det på grunn av EØS kan importeres svinekjøtt til Norge fra Belgia, mens land utenfor EU og EØS har stanset all import fra landet.

Grunnen til uroen er at den fryktede dyresykdommen afrikansk svinepest er brutt ut i visse regioner i Belgia.

«Det er utbrudd av afrikansk svinepest i Belgia. Vil statsråden øyeblikkelig sørge for at adgangen til import av svinekjøtt fra Belgia stenges og at det gis pålegg om at eventuelt importert svinekjøtt destrueres?» vil Pollestad vite i et skriftlig spørsmål.

Belgia er rammet av afrikansk svinepest og dumper svinekjøtt i EU og Norge, skrev ABC Nyheter tirsdag.

– Hjemmel i EØS-avtalen

I og med at omverdenen av frykt for smitte har forbudt import av svinekjøtt fra Belgia, brenner belgierne inne med et stort overskudd, og prøver å bli kvitt det ved svært lave priser til kunder i EU og Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er så alvorlig at regjeringa bør stoppe muligheten av å importere belgisk svinekjøtt, og at kjøtt som er importert, blir destruert.

– Jeg mener det er en hjemmel i EØS-avtalen til å stoppe importen i en slik situasjon. Konsekvensen av å få afrikansk svinepest inn, vil være katastrofale. Det er ikke vår oppgave å ete opp belgisk svinekjøtt, sier Pollestad til ABC Nyheter.

– Det er jo forbudt for belgierne å eksportere fra regionene som er rammet av svinepest?

– Jeg mener at når dette er policy i Belgia, er det en risiko knyttet til import. Det er dette vi må forhindre. Jeg vil tro at i et knøttlite land som Belgia er smitterisikoen betydelig. Her må en vurdere konsekvensene. De vil være dramatiske, sier Geir Pollestad.