Meny

Thorkildsen innhentes av fortida – for tredje gang i Kontrollutvalget

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: NTB Scanpix
Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: NTB Scanpix

Varslingssaken mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) vekker gamle saker til live. – Det er tredje gang Kontrollutvalget vil diskutere om Thorkildsen er skikket til jobben som byråd, sier utvalgsmedlem Henrik Gjerding (Frp).

Gjerding viser til den såkalte Bjerke-saken fra 2016 der Thorkildsen ble kraftig kritisert for flere forhold, blant annet for å ha gått for langt inn i en enkeltsak.

Dernest en barnevernssak på St. Hanshaugen der Datatilsynet tidligere i år kom med skarp kritikk av Oslo-byrådets administrasjon for håndteringen av taushetsbelagte personopplysninger.

I ettermiddag vil Kontrollutvalget, som handler på vegne av bystyret, diskutere en mottatt «anmodning om å sette igang undersøkelser av brudd på byrådets opplysningsplikt overfor bystyret.»

Bakgrunnen er det anonyme varselet som ble innsendt til Oslo kommunes varslingsmottak fredag 7. september angående byråd Inga Marte Thorkildsen (SV). I varselet påstås det at byråden «til stadighet unnlater å informere bystyret og komitéen. All informasjon som ville sette leveransene eller arbeidet i Utdanningsadministrasjonen eller Osloskolen i et positivt lys, holdes unna». Det er denne påstanden det nå stilles spørsmål ved om kan innebære et brudd på byrådens informasjonsplikt overfor bystyret.

Les også: Kan bli kalt inn på teppet

Ekstern bistand

I anmodningen som er oversendt Kontrollutvalget i forkant av dagens møte, ber gruppelederne for de fire borgerlige partiene Høyre, Venstre, Frp og KrF Kontrollutvalget om å ta affære. De skriver:

Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, her fotografert i forbindelse med det første offisielle spadetaket for det nye Munchmuseet i Bjørvika i 2015. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, her fotografert i forbindelse med det første offisielle spadetaket for det nye Munchmuseet i Bjørvika i 2015. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

«Vi ber om at Kontrollutvalget på selvstendig grunnlag iverksetter undersøkelser av denne og eventuelle andre påstander i varslet som kontrollutvalget mener det er grunnlag for å undersøke. Vi ber om at det benyttes ekstern kompetanse i undersøkelsene, dersom dette er nødvendig for at varslerne skal ha tillit til prosessen. Behovet for å skape ro og gjenopprette normale arbeidsforhold i Osloskolen gjør at vi ber om at undersøkelsene gjennomføres og konkluderes så raskt som mulig.»

Det er Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, som har tatt initiativ til kravet om en granskning overfor de andre borgerlige gruppelederne.

– Dette er ikke for å frata byrådslederen noe ansvar for behandlingen av varselet, men i varselet fremkommer det en påstand om at byråden stadig vekk tilbakeholder informasjon for bystyret, og det er i så fall veldig alvorlig. Og det må bystyret ettergå, og ikke byrådslederen , sier Bjercke til Nettavisen.

Les også: Dette er påstandene i varselet mot byråd Thorkildsen

Kritikk i flere saker

Ifølge Henrik Gjering i Kontrollutvalget føyer dagens anmodning seg inn i rekken av flere saker der det opp gjennom årene er fremmet kritikk knyttet til Inga Marte Thorkildsens håndtering og involvering i konkrete saker.

I desember 2016 hevdet folkevalgte i bydel Bjerke at Thorkildsen på uakseptabelt vis hadde utsatt bydelsansatte for utilbørlig press i to konkrete saker: Den ene en fosterhjemssak der et barn skulle flyttes fra fosterhjem til barnebolig. Den andre en sak om to brukere med store omsorgs- og tilretteleggingsbehov i samlokalisert bolig, Villa Eik.

Det var eksstatsrådens rolle og atferd i så vel avisartikler som facebookinnlegg som i 2016 satte sinnene i kok. Inga Marte Thorkildsen hadde ifølge bydelsutvalget i bydel Bjerke i flere uttalelser i Dagbladet «bidratt til stadig flere negative oppslag om Bjerke bydel» og deres forvaltningspraksis. De mente hennes analyse av saken hadde vært «svært ukritisk» til tross for at byrådsavdelingen tidlig ble informert om sakens fakta.

(Saken fortsetter under)

Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Byråd Inga Marthe Thorkilsen skriver i en e-post til Dagsavisen:

– Jeg registrerer at opposisjonen benytter anledningen til å hente frem avsluttede saker. For øvrig vil jeg fortsette å være opptatt av at innbyggerne i Oslo skal ha en ordentlig beskyttelse og bli hørt i saker som angår dem. Der har vi som kommune og jeg som byråd et stort ansvar.

Thorkilsen understreker at denne saken ble ferdigbehandlet i kontrollutvalget 20. juni 2017. Et enstemmig kontrollutvalg samlet seg da om et felles vedtak, der konklusjonen var at Kommunerevisjonens kartlegging av hendelsesforløpet i saken hadde synliggjort læringspunkter hos flere aktører på mange nivåer.

I et facebookinnlegg datert 11. august 2016 fyrte dessuten stortingsrepresentant Freddy De Ruiter (Ap) av en kraftsalve mot bydel Bjerke om maktbruk, ufølsomme politikere og en administrasjon som «sparker de som ligger nede.» Flere opphissede kommentarer fulgte det hardtslående innlegget, som også Thorkildsen kastet seg på. Hun skrev blant annet: «kan ikke tillate at en bydel får holde på som denne», «vi har noen klare systemproblemer» og «det virker som om utfallet ikke er til guttens beste».

Les også: – Ikke snakk om gjengjeldelse i Thorkildsen-saken, mener jussprofessor

– Alvorlig sak

Bydelsutvalget i bydel Bjerke mente den gangen for to år siden at SV-politikerens opptreden var et grovt brudd på kommunens ledelsesprinsipper. I et fem sider langt brev stilet til kontrollutvalget og kommunerevisjonen i hovedstaden, skrev bydelsutvalget: «Det er på uriktig grunnlag lagt utilbørlig press på bydelens administrative ledelse, spesielt bydelsdirektøren. Vi anser saken for så alvorlig at vi med henvisning til vår varslingsplikt som folkevalgte, vil kreve at det innledes en gransking av byråd Inga Marte Thorkildsen og kommunaldirektør Endre Sandvik.»

Kravet ble undertegnet av samtlige partier, med unntak av Thorkildsens eget parti, SV, og oversendt i kopi til byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap).

– Dette er på mange måter et deja vu. Det er ikke første gang Inga Marte og hennes lederstil blir tema i Kontrollutvalget. Denne gangen er det spesielt bekymringsfullt at varslerne ikke har tillit til byrådsleder Raymond Johansens undersøkelser og behandling av varslingssaken. De frykter at historien fra Bjerke-saken og tidligere saker vil gjenta seg; og at det hele vil handle om å renvaske skolebyråden og finne feil hos de ansatte, sier Henrik Gjerding til Dagsavisen.

Bystyremøte i morgen

Når bystyret i morgen samles vil gruppelederne fra Høyre, Eirik Lae Solberg, Venstres Hallstein Bjercke, Frps Carl I. Hagen og Erik Lunde fra KrF i en felles uttalelse foreslå at bystyret skal be Kontrollutvalget igangsette undersøkelser om brudd på byrådets opplysningsplikt.

Tidligere kritikk mot Inga Marte Thorkildsen

April 2012: Inga Marte Thorkildsen (SV) får sterk kritikk for å ha blandet seg inn i etterforskningen av en overgrepssak. Selv mener hun at hun ikke har gjort noe galt. Barneministeren benekter at hun har forsøkt å presse politiet i etterforskningen av et angivelige overgrep mot en liten gutt eller påvirke utfallet av straffesaken. Hun hevder hun bare ville minne etterforskerne på at Statens barnehus i Oslo har spesialkompetanse på å avhøre barn og har helsepersonell som kunne undersøke barnet for å finne eventuelle spor etter overgrep.

Mars 2016: Inga Marte Thorkildsen (SV) anklages for arroganse. Synne Bernhardt i Helsetjeneste­aksjonen ville møte Thorkildsen for å diskutere alvorlige mangler i eldreomsorgen. Svaret var at byråden «har ikke anledning til å møte enkeltpersoner».

Mai 2016: Sakkyndig ut mot Thorkildsen i barnevernsak: «Jeg nekter å tro, Inga-Marte, at du ikke skjønner at når du, som avgått statsråd, blander deg inn i en sak med slike alvorlige påstander som du gjorde, så legges det ekstrem vekt på dette.»

September 2016: Unicare i brev til byrådslederen: – Vi møtte en aggressiv og uhøflig byråd. Et av Oslos største private omsorgsselskaper reagerer kraftig på eldrebyrådens oppførsel under et besøk på Manglerudhjemmet. Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) avviser kritikken.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 TØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:31 Fem personer evakuert etter jordras i Beisfjord i Narvik02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange
Siste nytt
03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40NorgeTØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:31NorgeFem personer evakuert etter jordras i Beisfjord i Narvik02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange
Populært